Θεραπείες ανανέωσης του προσώπου.

 Τη σημερινή εποχή, οι άνδρες και οι γυναίκες, μπορούν να  επιλέξουν  από  μια  σειρά  μη χειρουργικών θεραπειών, που μπορούν να «γυρίσουν» πίσω το χρόνο. Πρόκειται για θεραπείες που αναστρέφουν, βελτιώνουν ή εξαλείφουν τα πρώιμα σημάδια της γήρανσης, όπως  τις  ρυτίδες, τις λεπτές γραμμές και τις αλλοιώσεις απ’ τη χρόνια έκθεση  στην   ηλιακή ακτινοβολία (ακτινικές υπερκερατώσεις, εφηλίδες, ξηρότητα    δέρματος, υποχρωμικές αλλοιώσεις). Συχνά αναφέρονται σαν ‘lunch-time procedures’, δηλαδή θεραπείες που γίνονται κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής   παύσης    της    εργασίας   για γεύμα,  κάτι   που καταδεικνύει  την  απλότητα  τους, τον ελάχιστο ερεθισμό,  όπως  και τον  γρήγορο  χρόνο  αποκατάστασης  μετά  απ’αυτές, καθώς μπορεί κανείς άμεσα να επιστρέψει στις  δραστηριότητες του. Το δέρμα,   αποκτά    μια   υγιή   όψη, τα   σημάδια   της   γήρανσης απαλύνονται ή εξαφανίζονται, οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια  και οι γραμμές έκφρασης ατονούν και το χαλαρό δέρμα, συσφίγγεται.

Οι  ασθενείς, αγαπούν  αυτές τις μικροεπεμβάσεις, γιατί βοηθούν στην επιβράδυνση της εμφάνισης της γήρανσης. Είναι ευκολότερο από ποτέ, να δείχνεις στα «καλύτερα» σου.

Μετά  από  αυτές  τις θεραπείες, μπορεί να εμφανισθεί ερυθρότητα και εξοίδηση στο σημείο της θεραπείας. Αυτό, μπορεί να  καλυφθεί  με  μέικ-απ  και  ο  ασθενής,  να   επιστρέψει   στις δραστηριότητες του άμεσα.

Στα 30, αρχίζουν να εμφαωίζονται λεπτές ρυτίδες και σημάδια δυσχρωμίας ενώ το δέρμα αρχ’ιζει να γίνεται θαμπό.

Στα 40, το δίκτυο κολλαγόνου και ελαστίνης, που στηρίζει το δέρμα, αρχίζει  να υποδομείται. Γραμμές και ρυτίδες, γίνονται πιο εμφανείς, ενώ  το δέρμα  γίνεται πιο ξηρό. Η ροή αίματος προς το δέρμα, επιβραδύνεται  και   εκείνο   γίνεται   πιο   ωχρό. 

Στα  50, ελαττώνεται η νέα παραγωγή κυττάρων. Το δέρμα, κρατά λιγότερο νερό κάτι  που  αυξάνει την  δημιουργία ρυτίδων. Ταυτόχρονα, τα λιποκύτταρα που βρίσκονται κάτω από το δέρμα, συρρικνώνονται, και η  περίσσια του δέρματος, αρχίζει να «κρεμάει».

Ποιες είναι όμως αυτές οι θεραπείες;

-οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης (BOTOX, DYSPORT), χαλαρώνουν   τους μύες, ώστε να μη συσπώνται. Ύστερα από τη θεραπεία, το  υπερκείμενο δέρμα, παραμένει  λείο  και  αρυτίδωτο ενώ οι μη  θεραπευμένοι μύες, συσπώνται  με  φυσιολογικό τρόπο ώστε να   επιτρέπουν τη φυσιολογική έκφραση του προσώπου.

μικροδερμοαπόξεση, κάνει το δέρμα, πιο μαλακό πιο λείο και πιο φρέσκο. Σε λιγότερο από  20  λεπτά, αυτή η ήπια, τεχνική διαβρώσεως της  επιδερμίδας, παράγει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

φωτοανάπλαση, παλεύει τα σημάδια του χρόνου, με πιο ήπιο τρόπο. Αυτή  η  διαδικασία, γίνεται με το λεγόμενο παλμικό φως και κυρίως   χρησιμοποιείται για τη θεραπεία γεροντικών κηλίδων μελάχρωσης, σπασμένων αγγείων, διάχυτης υπερμελάχρωσης και για να βελτιώσει την εμφάνιση των ρυτίδων. Μετά τη θεραπεία, το αγγείο ή η καφέ κηλίδα, σταδιακά σβήνουν και εξαφανίζονται, αφήνοντας το δέρμα μαλακότερο και πιο λείο.

-τα μη επεμβατικά λέιζερ, απαλύνουν τις ρυτίδες, με το να διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου. Αυτό το κολλαγόνο, γεμίζει τη ρυτίδα από μέσα. Μερικοί ασθενείς, διαπιστώνουν βελτίωση ύστερα από μία μόνο θεραπεία! Σε αντίθεση με τα επεμβατικά λέιζερ διοξειδίου και ερβίου  (CO2  και  Erbium), υπάρχει ελάχιστος χρόνος αποκατάστασης.

-τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος, πολυγαλακτικού οξέος, υδροξυαπατίτη, μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση των ρυτίδων του   προσώπου, γεμίζοντας τις. Επίσης, μπορούν να αυξήσουν τον όγκο των  χειλιών, και να μειώσουν το βάθος των ουλών της ακμής.

-τα  χημικά   peelings   μικρού   ή   μέσου   βάθους, βελτιώνουν την υφή  και την εμφάνιση του τραχέως, ρυτιδωμένου και σημαδεμένου  δέρματος. Προκαλούν μια  ελαφριά  απολέπιση, απαλύνουν και μαλακώνουν το δέρμα  ενώ μετακινούν το εξωτερικό στρώμα του. Αυξάνεται η φωτεινότητα του δέρματος και γίνεται πιο απαλό, σα του «μικρού παιδιού».

-η  μεσοθεραπεία, είναι  η  τεχνική των ενέσεων ουσιών  όπως   βιταμινών,  ιχνοστοιχείων, υαλουρονικού οξέος, συνενζύμων και αυξητικών παραγόντων, στο μεσόδερμα, δηλαδή στο συνδετικό ιστό που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα  μας. Το πρόσωπο αποκτά λάμψη και όγκο, ενυδατώνεται και γίνεται πιο λείο. Οι ενέσεις, είναι επιφανειακές με  μικρή  βελόνα και συνιστάται επανάληψη τους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε από τις παραπάνω τεχνικές.

Συμπερασματικά, σήμερα διαθέτουμε μία πλειάδα από ελάχιστα  επεμβατικές  τεχνικές, που  έχουν σα στόχο στην ανανέωση  του  προσώπου, χωρίς  να  φαίνεται ότι ο ασθενής  έχει κάνει κάτι έντονο και   μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητες του.
Κείμενο: Μιχάλης Κακέπης Δερματολόγος-αφροδισιολόγος Επιμελητής νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν»