Ρινοπλαστική: Η νέα εικόνα.

Είναι μια από τις συχνότερες επεμβάσεις στηπλαστικήχειρουργική, ταυτόχρονα όμως είναι μιααπό τις δυσκολότερες τεχνικά. Η ρινοπλαστικήμπορεί να μειώσει ή να μεγαλώσει το μέγεθος τηςμύτης, να αλλάξει το σχήμα της ράχης ή του άκρου της, ναστενέψει ή να διευρύνει την είσοδο των ρωθώνων, να αλλάξει τη γωνίαμεταξύ μύτης και χείλους ή και να διορθώσει τη στροφή της προς τη μία ήτην άλλη κατεύθυνση. Επίσης, μπορεί να διορθώσει δυσμορφίες συγγενείςή επίκτητες και να λύσει κάποια από τα προβλήματα αναπνοής.

Είναι σημαντικά συχνότερη στις γυναίκες, ο αριθμός όμως των ανδρώνπου επισκέπτεται τον πλαστικό χειρουργό για ρινοπλαστική αυξάνει συνεχώς καικαθιστά τη ρινοπλαστική μια από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις στο ισχυρό φύλο.

Ιδανικοί υποψήφιοι

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για ρινοπλαστική είναι αυτοί που ζητούν τη βελτίωση και όχι τηντελειότητα για τη μύτη τους. Έτσι οι ψυχολογικά και σωματικά υγιείς, με ρεαλιστικέςπροσδοκίες, θα «πάρουν» καλύτερα αποτελέσματα από αυτήν την επέμβαση και θα αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους. Είναι γνωστό ότι στη κλίμακα ομορφιάς (κακή, μέτρια,καλή, πολύ καλή, άριστη) μόνο δύο σκαλοπάτια μπορεί να κερδηθούν από τα χέρια τουκαλύτερου χειρουργού. Οι περισσότεροιχειρουργοί αποφεύγουν να χειρουργούννέους, κάτω από την ηλικία των 16 για τις γυναίκες, και των 18 για τους άνδρες.

Επικινδυνότητα

Στα χέρια ενός ειδικού πλαστικού χειρουργού είναι μια ασφαλής επέμβαση χωρίς εμφανή σημάδια ενώ οι επιπλοκές είναι σπάνιες. Ωστόσο προβλήματα αναισθησίας, μόλυνσης και ρινορραγίας μπορεί νασυμβούν,αλλά αντιμετωπίζονται χωρίς προβλήματα.Ένας στους δέκα ασθενείς ενδεχομένως να υποβληθεί σε διόρθωση μικρής ατέλειας μεμικροεπέμβαση. Η εμφάνιση τέτοιων ατελειών είναι απρόβλεπτη και συμβαίνει ακόμη καισε ασθενείς των πιο έμπειρων και δεξιοτεχνών χειρουργών. Θα πρέπει να έχουμε πάντοτευπόψιν πως στη ρινοπλαστική η διαφορά μεταξύ ενός καλού και ενός κακού αποτελέσματος μπορεί να μετρηθεί σε χιλιοστά.

Σχεδιασμός

Η καλή επικοινωνία μεταξύ ασθενούς και χειρουργού είναι θεμελιώδης. Ο ασθενής πουαναγνωρίζει και επικεντρώνεται στα προβλήματα της μύτης του και δεν αναζητά γενικά μια «όμορφη μύτη» είναι ο καλύτεροςυποψήφιος για την επέμβαση. Ο πλαστικός χειρουργός θα εκτιμήσει το ρινικό ιστορικό και τις ανατομικές δομές του ασθενούς και θαεπεξεργαστεί τον τρόπο με τον οποίο το πρόβλημα εξατομικευμένα θα καθορίσει το προεγχειρητικό πλάνο ώστε να συναντήσει τιςπροσδοκίες τουασθενούς και θα ακολουθήσειφωτογράφιση. Πρέπει να εκτιμηθούν οι αναλογίες μεταξύ τμημάτων της μύτης και η σχέση της με το σύνολο του προσώπου. Γίνονται μετά τη φωτογράφιση λεπτομερείς μετρήσεις των αναλογιών του προσώπου και τηςμύτης. Αδρά η ρινοπροσωπική γωνία (η κλίση της μύτης σε σχέση με το πρόσωπο) είναι 34-35® ενώ η ρινοχειλική γωνία κυμαίνεταιμεταξύ 100® και 108® στις γυναίκες και 90®έως 100® στους άνδρες.

Πριν την επέμβαση

Ο χειρουργός δίνει συγκεκριμένες οδηγίεςγια την προετοιμασία του χειρουργείου,(πλύση του προσώπου, τη διατροφή, το κάπνισμα, το ποτό, την αποφυγή φαρμάκων καιβιταμινών).

Η επέμβαση

Γίνεται σε κλινική ή νοσοκομείο υπό γενικήσυνήθως αναισθησία (μικρές παρεμβάσειςμπορούν να γίνουν με τοπική αναισθησία ήμέθη). Η διάρκεια της επέμβασης είναι μιαπερίπου ώρα ενώ σε πιο σύνθετες επεμβάσεις μπορεί να ξεπεράσει τις δύο ώρες. Η πιο συχνά εφαρμοζόμενη μέθοδος είναι η «κλειστή» όπου όλες οι τομές είναι εσωτερικές. Σε μεγάλες όμως δυσμορφίες τουάκρου της μύτης ή σε επανεπεμβάσεις επιλέγεται η «ανοιχτή» μέθοδος που προσθέτει μια μικρή τομή στο μέσο της στυλίδας. Η«ανοιχτή» τεχνική έχει ανοίξει τους ορίζοντες της επανόρθωσης και βοηθά τον χειρουργό στην αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων δεν είναι όμως επέμβαση επιλογής στην τυπική ρινοπλαστική ρουτίνας πουαφορά το συντριπτικό αριθμό των ασθενών,καθώς απαιτεί περισσότερο χειρουργικόχρόνο και προκαλεί παρατεταμένο μετεγχειρητικό οίδημα. Δεν θα πρέπει να παραμεληθεί ο παράγοντας εισπνοή. Μετά απόεπιμελή εξέταση ο χειρουργός πρέπει να εντοπίσει τυχόν λειτουργικά προβλήματα πουσυνυπάρχουν και να τα αντιμετωπίσει (με τηναρωγή συναδέλφου Ωτορινολαριγγολόγου όπου είναι απαραίτητο). Στο τέλος τοποθετείται νάρθηκας ώστε να διατηρηθεί το νέοσχήμα και πώματα στους ρώθωνες για τονέλεγχο των εκκρίσεων.

Μετά την επέμβαση

Το πρώτο 24ωρο υπάρχει έντονο πρήξιμοστο πρόσωπο, μαύροι κύκλοι στα βλέφαραπου θα υποχωρήσουν σε 10-12 ημέρες, ήπιακεφαλαλγία, και έντονη δυσφορία από τηναδυναμία αερισμού από τη μύτη.Το πρήξιμο θα επιδεινωθεί τις επόμενες 2ημέρες, θα υποχωρήσει όμως σταδιακάστη συνέχεια και η αναπνοή θα βελτιωθεί σημαντικά μετά την αφαίρεση του πωματισμού κατά την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα. Σε μιαεβδομάδα θα αφαιρεθεί ο νάρθηκας ενώ τοπρήξιμο θα μειωθεί δραματικά σε 20-30 ημέρες. Παρά το γεγονός ότι ο ασθενής θα επανέλθει στην εργασία του σε 7-10 ημέρες η τελική εικόνα της μύτης του θα φανεί σε 3έως 6 μήνες οπότε γίνεται και η μετεγχειρητική φωτογράφιση. Οι προγραμματισμένες μετεγχειρητικές επισκέψεις καθορίζονται μετά την αφαίρεση του νάρθηκα σε μηνιαία βάση μέχρι τη συμπλήρωση του έτους.

Η νέα εμφάνιση

Η μύτη είναι πιο κυρίαρχο χαρακτηριστικότου προσώπου. Η αλλαγή είναι ορατή ακόμη και σε μικρές παρεμβάσεις. Θα χρειαστείέτσι κάποιο χρονικό διάστημα ώστε ο ασθενής να «συνηθίσει» τη νέα εμφάνιση. Την αρχική έκπληξη του ασθενούς θα ακολουθήσειμια περίοδος προσαρμογής πριν έρθει η πλήρης αποδοχή και η αύξηση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησής του. Σημαντικό ρόλο την περίοδο αυτή θα παίξει τοπεριβάλλον του και η αντίδρασή του στη νέα εικόνα του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μιαρινοπλαστική που δεν «δείχνει» είναι αυτήπου δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα. Είναι αυτή που αρέσει στους ασθενείς γιατί ακριβώς τους επιτρέπει να γίνονται πιο εύκολα αποδεκτοί από το περιβάλλον τους.

Κείμενο: Τριαντάφυλλος Βρύζας, Πλαστικός Χειρουργός,
Επιστημονικός υπεύθ. Πλαστικής Χειρουργικής Κλινικής Γένεσις
Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.