ΠΡΟΛΗΨΗ: Πως θα προλάβουμε τη γήρανση.

Ένα στάδιο πριν τη γήρανση, μερικές κινήσεις…ματ είναι το «όπλο» στη μάχη μας ενάντια στο χρόνο.
Η ομορφιά δεν έχει σχέση με την ηλικία. Αυτά που παίζουν ρόλο είναι η υγιεινή διατροφή και η άσκηση.

 

Την παραπάνω δήλωση, που δίνει έμφαση στην πρόληψη, έκανε ο διάσημος χειρουργός Δρ Μανγκ, ο οποίος υπόσχεται να εξαλείψει τα σημάδια της γήρανσης με μια αισθητική επέμβαση.Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο χρόνος αρχίζει και μετρά αντίστροφα από την ηλικία των είκοσι, οπότε η αναπαραγωγή των κυττάρων γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς. Όμως, η γήρανση δεν ξεκινά αποκλειστικά από μέσα μας. Οι εξωγενείς παράγοντες, που δεν είναι άλλοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τον ήλιο, την κακή διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ και τον ελλιπή ύπνο, επισπεύδουν τη διαδικασία. Οι τελευταίοι καταστρέφουν το κολλαγόνο και κατά συνέπεια, τη φυσική υγρασία της επιδερμίδας μας. Υπάρχει τρόπος να καταπολεμήσουμε τους εξωγενείς εχθρούς; Η απάντηση είναι ναι: τόσο επιδερμικά, με αντιοξειδωτικές ουσίες, όσο και ενδοδερμικά, με σωστή διατροφή.

Η δερματολόγος Ευγενία Τσαγκρώνη, Δρ του πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγεί τι μπορούμε να κάνουμε.

 

Ρυτίδες

Αφυδάτωση, ξηρότητα, λεπτές γραμμές. Τι άλλο περιμένετε να δείτε στο πρόσωπό σας για να δράσετε; Τα σκευάσματα με παράγωγα της βιταμίνης Α έχουν ισχυρή αντιγηραντική δράση. Γι’ αυτό συνιστάται η καθημερινή περιποίηση προσώπου με μια κρέμα που περιέχει ρετινόλη και εφαρμόζεται κυρίως βράδυ, γιατί προκαλεί φωτοευαισθησία.

Η γνώμη της ειδικού: «Για να προλάβουμε την εμφάνιση ρυτίδων προτιμάμε πίλινγκ ήπιου βάθους, με οξέα φρούτων ή μεσαίου βάθους με τριχλωροξικό οξύ. Επίσης, μια κρέμα που περιέχει δείκτη αντηλιακής προστασίας».

Πανάδες

Οι καφέ κηλίδες που δημιουργούνται, κυρίως από τον ήλιο, δίνουν την εντύπωση λεκέδων στο δέρμα μας. Ο γνωστός δερματολόγος Φρέντρικ Μπραντ, συστήνει τοπική εφαρμογή προϊόντων που περιέχουν πράσινο τσάι, εκχύλισμα από κουκούτσι σταφυλιού και βιταμίνη C.

Η γνώμη τηςειδικού: «Το χειμώνα, καλό είναι να φοράμε μια κρέμα ημέρας με χαμηλό δείκτη αντηλιακής προστασίας και το καλοκαίρι να έχουμε ένα ξεχωριστό αντηλιακό. Στις ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες, ο δείκτης προστασίας ξεκινά από 30+ και φτάνει το 50, ενώ στις σκούρες είναι περίπου 20+.Οι αντηλιακές κρέμες φωτοπροστατεύουν μέσω των φίλτρων που περιέχουν και ταυτόχρονα είναι υδατικές».

Ακμή

Στο στάδιο που έχετε εντοπίσει τα πρώτα μαύρα ή λευκά στίγματα, ένας καθαρισμός από ειδικό και στη συνέχεια ήπιο πίλινγκ με γλυκολικό οξύ (οξέα φρούτων), θα συμβάλει στην απομάκρυνση των νεκρών επιφανειακών κυττάρων και στην ενυδάτωση. Εναλλακτικά, το πίλινγκ με σαλικυλικό οξύ θα προκαλέσει ελαφριά απολέπιση, βοηθώντας στην απόφραξη των πόρων, όπου έχει συσσωρευτεί σμήγμα.

Η γνώμη της ειδικού: «Η καλύτερη πρόληψη είναι η καθημερινή φροντίδα του προσώπου, με κάποιο ήπιο καθαριστικό που μιμείται το pH του δέρματος και δεν είναι ερεθιστικό» επισημαίνει η κ. Τσαγκρώνη.

Κείμενο: Αντριάννα Διβάκη