Όμορφο πρόσωπο, ελεύθερη αναπνοή…

μύτη ρινοπλαστική

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του προσώπου είναι η μύτη η οποία είναι και βασικό όργανο για την αναπνοή. Η μύτη βρίσκεται στο κέντρο του προσώπου και επειδή είναι ένα προέχον όργανο έχει καθοριστικό  ρόλο στη διαμόρφωση της εμφάνισης και της φυσιογνωμίας του ατόμου.

 

 

Τα άτομα καταφεύγουν στην ρινοπλαστική για αισθητικούς αλλά και ιατρικούς  λόγους. Πολλές φορές μια μύτη με δυσμορφία μπορεί να προκαλέσει στο άτομο αμηχανία κατά τις κοινωνικές του επαφές.

Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση που αποσκοπεί στην αισθητική βελτίωση του σχήματος της μύτης. Η δυσμορφία της μπορεί να προέρχεται είτε από τη γέννηση είτε να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού. Μπορεί να συνδυασθεί με πλαστική αποκατάσταση του ρινικού διαφράγματος ή της έσω ρινικής βαλβίδας, εφόσον ο ασθενής έχει και δυσκολία στη ρινική αναπνοή.

Στόχος της επέμβασης αυτής είναι η δημιουργία μιας καλαίσθητης μύτης η οποία να εναρμονίζεται με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου και πραγματοποιείται και στα δυο φύλλα.

μύτη ρινοπλαστική

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί 1 με 1,5 ώρα. Η ρινοπλαστική  δεν συνοδεύεται από πόνο. Ο ασθενής αισθάνεται μόνο μια μικρή ενόχληση από τα ταμπόν, τα οποία αφαιρούνται σε 1-2 μέρες. Ένα γυψάκι που τοποθετείται στη ράχη της μύτης  αφαιρείται σε 5-6 μέρες.

Κάποιες εκχυμώσεις (μελανιές) που δημιουργούνται στα κάτω βλέφαρα, υποχωρούν σε 7-8 μέρες. Μετά το διάστημα αυτό ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στη δουλειά του. Τα σπορ όμως πρέπει να αποφεύγονται για 6 τουλάχιστο εβδομάδες.

μύτη ρινοπλαστική

Το μεγαλύτερο μέρος του οιδήματος (δηλ. το «πρήξιμο») υποχωρεί εντός 30 ημερών από την εγχείρηση

Οι επιπλοκές μετά από ρινοπλαστική είναι γενικά σπάνιες. Όμως σε μη έμπειρα χέρια είναι πολύ πιθανό το αποτέλεσμα να μην είναι το επιθυμητό, και ο ασθενής να αναγκαστεί να χειρουργηθεί για δεύτερη φορά.

 

 Κείμενο: Αραβανής Γεώργιος , Πλαστικός Χειρουργός 
 web. www.aravanisplasticsurgery.gr , e. giorgosaravanis@gmail.com
 

Διαβάστε ακόμη: Δέρμα χωρίς ατέλειες με Fraxel Laser

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.