Μοντέρνα ρινοπλαστική – νέες τεχνικές.

Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση που αφορά τη διόρθωση του σχήματος της μύτης. Η μύτη έχει κεντρική θέση στο πρόσωπο και γι’ αυτό το σχήμα της επηρεάζει όλα τα χαρακτηριστικά. Μια άσχημη μύτη κεντρίζει το βλέμμα κι έτσι αδικούνται τα όμορφα μάτια και το σχήμα των χειλιών. Μετά τη διόρθωση και τη βελτίωση της αισθητικής εικόνας της μύτης είναι εντυπωσιακό πως το πρόσωπο αναδεικνύεται, δείχνει πιο ανάλαφρο και νεανικό.

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΔΥΣΧΕΡΙΑ

Tι εμποδίζει την αναπνοή μας

Πολλές φορές εκτός από την εμφάνιση της μύτης υπάρχουν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα στη ρινική αναπνοή. Όταν δεν αναπνέουμε σωστά ο ύπνος μας είναι βαρύς, προκαλείται ροχαλητό ή ακόμη και το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας. Τότε δεν ξεκουραζόμαστε κατά τη διάρκεια του ύπνου επομένως τη μέρα υπάρχει κόπωση, υπνηλία, μειωμένη αντοχή στις δραστηριότητες μας. Τα προβλήματα στην αναπνοή δημιουργούνται συχνότερα από το στραβό ρινικό διάφραγμα που μερικές φορές είναι τόσο παρεκτοπισμένο που παρασύρει και όλο το σχήμα της μύτης. Εμποδίζουν επίσης οι υπερτροφικές ρινικές κόγχες οι οποίες παρ’ όλο που είναι φυσικές προεξοχές και υπάρχουν σε όλες τις μύτες εν τούτοις διογκώνονται απο αλλεργικούς παράγοντες, από το κάπνισμα, από τη χρόνια χρήση αποσυμφορητικών spray και εμποδίζουν σημαντικά τη ροή του αέρα.

Σοβαρά προβλήματα δύσπνοιας και απόφραξης αποτελούν και οι ρινικοί πολύποδες οι οποίοι προβάλλουν μέσα στη μύτη κι έχουν τη ρίζα τους στις παραρρίνιες κοιλότητες (πχ. ιγμόρεια). Όλοι οι παραπάνω παράγοντες δυσφορίας και αναπνευστικής δυσχέρειας πρέπει να διερευνηθούν σωστά με ενδοσκοπήσεις και πιθανά αξονική τομογραφία ώστε να προχωρήσουμε σε μια επέμβαση στη μύτη. Η διόρθωση του ρινικού διαφράγματος γίνεται πάντοτε μαζί με την ρινοπλαστική καθώς η τοποθέτηση του θα μας εξασφαλίσει μια σταθερή μύτη σε σχήμα και ύψος. Είναι μια επέμβαση που απαιτεί εμπειρία και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα. Αρκεί να σκεφτούμε ότι πολλοί χειρουργήθηκαν μόνο για ρινικό διάφραγμα κι όμως χάλασε το σχήμα της μύτης τους ! Το ρινικό διάφραγμα πια χειρουργείται με τις αρχές της ρινοπλαστικής. Οι επεμβάσεις στις ρινικές κόγχες ή τα ιγμόρεια εαν είναι απαραίτητο, γίνονται πάλι μαζί με τη ρινοπλαστική καθώς ο μοντέρνος τρόπος της ενδοσκοπικής χειρουργικής δεν επιβαρύνει το χειρουργείο.

Μοντέρνα Ρινοπλαστική

Κατ’ αρχήν η αντίληψη του τι θεωρούμε όμορφη μύτη έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Η μεγάλη καμπύλη της ράχης, τα αφύσικα ρουθούνια που μετακινούνται με την εισπνοή οι μυτερές συμπιεσμένες μύτες, οι περίεργες φωτοσκιάσεις, υποδηλώνουν χειρουργημένη μύτη και προσελκύουν το βλέμμα αρνητικά. Οι νέες αντιλήψεις ομορφιάς προσεγγίζουν μια αριστοκρατική, ελληνική μύτη όπου διακρίνεται σαφώς η ράχη της, ενώ η κορυφή (το τελικό τμήμα της) προβάλλει ελαφρά-2mm. Έχει ομοιόμορφη εικόνα στις φωτοσκιάσεις και γλυκές καμπύλες. Η μετάβαση της κορυφής της μύτης προς τα ρουθούνια έχει το σχήμα γλάρου με ανοιγμένα φτερά ενώ υπάρχει σαφής συνέχεια στη σκίαση της μύτης απο το έσω χείλος του φρυδιού προς την κορυφή.

Πως θα επιτύχουμε μια όμορφη μύτη

• Δεν χρησιμοποιούμε τις παλαιές τεχνικές της μειωτικής ρινοπλαστικής.

• Δεν αφαιρούμε μεγάλα τμήματα οστών και χόνδρων. Ο ήβος – η καμπούρα – αφαιρείται συντηρητικά.

• Η κορυφή της μύτης όταν είναι γαμψή, παίρνει κλίση προς τα επάνω, με ειδικές λεπτότατες εσωτερικές ραφές.

• Οι πλάγιοι χόνδροι της μύτης, που σχηματίζουν τα ρουθούνια, πρέπει να έχουν ελάχιστο πλάτος 8-10mm ώστε η μύτη να μένει συμπαγής και ισχυρή.

• Χρησιμοποιούμε προληπτικά, ενισχυτικά μοσχεύματα απο μικρά τμήματα χόνδρου του ίδιου ασθενή τα οποία τοποθετούνται στο τέλος της επέμβασης, τελειοποιούν το αισθητικό αποτέλεσμα αλλά και σταθεροποιούνται τα τοιχώματα της μύτης για την εισπνοή.

• Οι πλατιές και χοντρές μύτες υπάρχει τρόπος να στενέψουν χωρίς να αποσκελετωθούν. Οι νέες τεχνικές μας προσφέρουν απίστευτη ποικιλία επιλογών συρραφής που είναι στο χέρι του εκπαιδευμένου ρινοχειρουργού να τις αξιοποιήσει και να δημιουργήσει μια εντυπωσιακή και φυσική αλλαγή. Οι χόνδροι διαπλάθονται με ειδικά τσακίσματα σαν πιέτες. Αφού λεπτύνουν και κοντύνουν συρράπτονται με τους απέναντι με λεπτές, απορροφήσιμες ραφές. Όλες οι συρραφές γίνονται με κλειστή ρινοπλαστική τύπου delivery.

• Το ρινικό διάφραγμα οφείλει να ισιώσει αλλά και να διατηρηθεί μέσα στη μύτη όχι να το πετάξουμε. Αυτό επιτυγχάνεται με λείανση και επανατοποθέτηση των λοξών χόνδρινων τμημάτων. Προσοχή στα τμήματα του διαφράγματος, που στηρίζουν την κορυφή και τη ράχη, είναι οι βάσεις για ένα μόνιμο αποτέλεσμα ρινοπλαστικής.

• Στις διορθωτικές επεμβάσεις μετά απο προηγούμενα χειρουργεία ή τις μετατραυματικές έχουμε πλέον πολλές επιλογές. Μπορούμε να φτιάξουμε ακόμη και καινούργιο διάφραγμα εαν αυτό έχει καταστραφεί και έχει παρασύρει τη μύτη σε μια δυσμορφία τύπου “σέλλας”, όπως λέγεται. Η διόρθωση λοιπόν και πάλι ξεκινάει από μέσα προς τα έξω διορθώνοντας και αναπλάθοντας το διάφραγμα, όπου λείπει, ώστε να προχωρήσουμε στα εξωτερικά. Χρειαζόμαστε μοσχεύματα από τον ίδιο τον ασθενή τα οποία τα παίρνουμε απο την κόγχη του αυτιού –που δεν αλλοιώνει το σχήμα του- ή απο πλευρικό χόνδρο με μια μικρή τομή κάτω απ’ το στήθος.

Χρόνος ανάρρωσης – Επιστροφή στην εργασία

Οι νέες τεχνικές ρινοπλαστικής είναι εξειδικευμένες και στοχευμένες κυρίως επάνω στους χόνδρους που αποτελούν την μύτη. Οι λεπτές συρραφές και η ακρίβεια των κινήσεων δεν προκαλούν κακώσεις στο δέρμα και τα μαλακά μέρη της μύτης . Οι χόνδροι δεν έχουν νεύρωση και επομένως παρ’ οτι ράβονται μεταξύ τους σε ένα λεπτό δίκτυο δεν προκαλούν πόνο. Ακόμα και στις εκτεταμένες επανορθωτικές επεμβάσεις και τη λήψη μοσχευμάτων, όπως αναφέρθηκε, μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς δεν αλλάζει. Είναι επεμβάσεις λεπτές, χρονοβόρες και τεχνικά απαιτητικές αλλά ο ασθενής αποζημιώνεται μετά το χειρουργείο. Δεν είναι επικίνδυνες, τα οιδήματα είναι μικρά και ο ασθενής επιστρέφει στην εργασία μετά από μια εβδομάδα αφού αφαιρεθεί ο νάρθηκας. Οι εσωτερικές γάζες είναι μικρές και αφαιρούνται σε μια μέρα.

Όλες οι μύτες διορθώνονται! Ο σωστός σχεδιασμός της επέμβασης, η μελέτη του περιστατικού και η άριστη εφαρμογή των νέων τεχνικών μας δίνει ένα πολύ φυσικό και μόνιμο αποτέλεσμα λειτουργικής ρινοπλαστικής.

Κείμενο: Αργυρώ Κυπραίου / Χειρούργος Ωτορινολαριγγολόγος,Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου, Αν. Διευθύντρια ΩΡΛ Νοσ. Metropolitan
Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.