Λιποαναρρόφηση: Βελτιώστε το περίγραμμά σας

λιποαναρρόφηση μέθοδος

Λιποαναρρόφηση ονομάζουμε τη χειρουργική μέθοδο αφαίρεσης τοπικού πάχους από κάποια περιοχή του σώματος . Δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα γι’ αυτό και παραμένει η πιο δημοφιλής επέμβαση.

Στις Η.Π.Α. την χρονιά που μας πέρασε, αναφέρθηκαν απ’ την Αμερικανική Εταιρία Πλαστικής Χειρουργικής πάνω από 400.000 επεμβάσεις  λιποαναρρόφησης, 320.000 σε γυναίκες και 80.000 σε άνδρες.

Ποια μέθοδος εφαρμόζεται ­­

Η λιποαναρρόφηση αποτελεί ασφαλέστατη χειρουργική μέθοδο αρκεί να γίνει σωστή προεγχειριτική εκτίμηση από τον πλαστικό χειρούργο.

Εφαρμόζουμε την μέθοδο Tumescent μικροδικτυωτής λιποαναρόφησης όπως αυτή εφαρμόζεται στο Washington University των Η.Π.Α. Η μέθοδος αυτή έχει το σημαντικό πλεονέκτημα ότι γίνεται με τοπική αναισθησία [αφού προηγηθεί προεγχειρητικός έλεγχος), έτσι ο ασθενής μετά την επέμβαση επιστρέφει άμεσα στο σπίτι του.

Ο πλαστικός χειρούργος μέσα από μικρές δυσδιάκριτες τομές, μικρότερες από μισό εκατοστό, οδηγεί τα ειδικά εργαλεία απορρόφησης (κάνουλες) μέσα στο λίπος και αναρροφά το ήδη ρευστοποιημένο λίπος. Το λίπος που αφαιρείται,για να μην υπάρξουν ηλεκτρολυτικές διαταραχές, πρέπει να είναι λιγότερο από πέντε λίτρα.

λιποαναρρόφηση μέθοδο

Τι είναι το PAL

Power Assisted Liposuction (PAL), ένα νέο εργαλείο που έχει προστεθεί στη διαδικασία της λιποαναρρόφησης. Μια τεχνική όπου οι δυνατότητες της «δονούμενης κάνουλας» επιτρέπουν το πλαστικό χειρουργό να αφαιρέσει  το λίπος με λιγότερο μηχανική δουλειά και να εστιάσει την προσοχή του στην γενικότερη  εμφάνιση για ένα λείο και ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Ακόμη και οι τομές εισόδου είναι μικρότερες.

Ποια άτομα μπορούν να κάνουν λιποαναρρόφηση και ποια όχι

Σε λιποαναρρόφηση μπορούν να υποβληθούν όλα τα άτομα πάνω από 18 ετών και σαν χειρουργική πράξη πρέπει να γίνεται πάντα σε οργανωμένο και εξοπλισμένο χώρο.

Άτομα με προβλήματα υγείας, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, κακοήθη παχυσαρκία, νευρογενή βουλιμία κλπ αποτελούν αντένδειξη για λιποαναρρόφηση.

Στην προεγχειριτική εκτίμηση, ο πλαστικός χειρούργος συμβουλεύει τον ασθενή για την ποιότητα και το τόνο του δέρματος, ελέγχει πιθανές ασυμμετρίες, εξετάζει για λιποδυστροφία και άλλες ανωμαλίες στο περίγραμμα, κυτταρίτιδα, αλλά και μυοσκελετική υποστήριξη, σημαντική για το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.

Τι συμβαίνει, με το λιπώδη ιστό, ποια είναι η ακριβής ανατομία του και ποια η φυσιολογία του

Το λιποκύτταρο παρότι μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούσαμε ότι ήταν απλώς μία αποθήκη λίπους, τελικά είναι ένα πολύ ενεργό ενδοκρινικό όργανο που εκκρίνει έναν αριθμό ορμονών και άλλων ουσιών. Ορισμένες από αυτές τις ουσίες είναι η λεπτίνη, μία ορμόνη που βρίσκεται αυξημένη στη παχυσαρκία, η αντιπονεκτίνη, μία ορμόνη που είναι ελαττωμένη στη παχυσαρκία , ο TNFa, ο PAI-1, το αγγειοτενσινογόνο, η λιποπρωτεϊνική λιπάση , ελεύθερα λιπαρά οξέα κλπ. Ο λιπώδης ιστός είναι ο μεγαλύτερος αποθηκευτικός χώρος ενέργειας του οργανισμού. Τα πρώτα δείγματα λίπους εμφανίζονται κατά τον 4ο μήνα της εμβρυϊκής ζωής.

Τα λιποκύτταρα κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου αυξάνουν σε αριθμό ενώ παράλληλα αυξάνουν και σε μέγεθος. Μετά την εφηβεία σταματά η δημιουργία νέων λιποκυττάρων. Ο ακριβής αριθμός των λιποκυττάρων ενός ατόμου είναι γενικά προδιαγεγραμμένος και άρα μοναδικός για τον κάθε άνθρωπο και επηρεάζεται ελαφρώς μόνο από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

λιποαναρρόφηση μέθοδο

Που εφαρμόζεται η λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρόφηση (ή λιπογλυπτική αν προτιμάτε ) εφαρμόζεται σε αυτές τις περιοχές όπου υπάρχει τοπικά αποθηκευμένο λίπος και το οποίο δεν ελαττώνεται με δίαιτα ή με γυμναστική. Το τοπικό αυτό λίπος τυπικά εμφανίζεται γύρω από τους γοφούς, από τους γλουτούς, την κοιλιά, την εαωτερική επιφάνεια του γόνατος, τους μηρούς και σπανιότερα τους βραχίονες και τις γάμπες.

Η λιποαναρρόφηση είναι μέθοδος βελτίωσης του περιγράμματος (figure) σώματος και όχι μέθοδος αδυνατίσματος ή ελάττωση σωματικού βάρους.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τη λιποαναρρόφηση ως μέθοδο 

Ότι για να βελτιώσει κάποιος μόνιμα την εικόνα του σώματός του θα πρέπει αρχικά να απαλλαγεί από κάποιες αρνητικές καθημερινές συνθήκες να γυμνάζεται τακτικά και να έχει ισορροπημένο καθημερινό διαιτολόγιο. Χρειάζεται λοιπόν περισσότερο περπάτημα, λιγότερη χρήση του αυτοκινήτου, διακοπή ή ελάττωση του καπνίσματος και του αλκοόλ.

Οι άνδρες κάνουν λιποαναρρόφηση;

Σιγά σιγά γίνεται επέμβαση και των ανδρών. Λιποαναρρόφηση κάνουν οι άνδρες συνήθως για τα ψωμάκια γύρω από τη μέση και στην κοιλιά, ¨love handles¨,  περιοχές όπου το λίπος ακόμη και με εντατική άσκηση και ώρες γυμναστικής στο γυμναστήριο αντιστέκεται.

Κείμενο: Τριανταφύλλου Δημήτρης, Πλαστικός Χειρουργός – κλινική Γένεσης
Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.