Λιποαναρρόφηση: “Oρισμός & εφαρμογές”

Η λιποαναρρόφηση (ή λιπογλυπτική) αφορά την αφαίρεση λιπώδους ιστού, μέσω εφαρμογής ενός κλειστού κυκλώματος αρνητικής πιέσης, από συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, όπου το λίπος συγκεντρώνεται τοπικά. Οι πιο συνηθισμένες περιοχές αφορούν την κοιλιά, τους μηρούς, τα γόνατα, τους γλουτούς ή το λαιμό.

Kείμενο: Άλεξ Καρύδης, Πλαστικός Χειρουργός, Ιατρική Ομάδα Symmetria 

Ενδείξεις

Η λιποαναρρόφηση εφαρμόζεται σε άνδρες και γυναίκες που είναι υγιείς, το βάρος τους είναι στο πλαίσιο των φυσιολογικών ορίων, αλλά ενοχλούνται από τοπικές συγκεντρώσεις λιπώδους ιστού, που προκαλεί δυσαναλογίες και ασυμμετρίες. Επίσης, η λιποαναρρόφηση ενδείκνυται και για τη θεραπεία της γυναικομαστίας, μόνη ή σε συνδυασμό με την υποδόρια μαστεκτομή.

Χειρουργική διαδικασία

Η εγχείρηση γίνεται σε γενικό νοσοκομείο και εφαρμόζεται γενική αναισθησία, μετά από τον απαραίτητο προεγχειρητικό έλεγχο. Πριν την αναισθησία σχεδιάζονται στο σώμα του ασθενούς οι περιοχές προς θεραπεία. Οι τομές που χρησιμοποιούνται είναι μήκους λίγων χιλιοστών και σχεδιάζονται έτσι ώστε να κρύβονται σε φυσικές γραμμές του δέρματος.

Power Assisted Liposuction (PAL)

Η τεχνική αυτή είναι η πιο πρόσφατη τεχνική λιποαναρρόφησης, που αναπτύσσεται τα τελευταία 2 χρόνια. Η τεχνική αυτή προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα της λιποαναρρόφησης με υπέρηχους, χωρίς ωστόσο να συνδέεται με τα μειονεκτήματα αυτής, γι αυτό και ο Πλαστικός Χειρουργός Άλεξ Καρύδης την προσφέρει με σιγουριά στους ασθενείς του. Η PAL χρησιμοποιεί τις παραδοσιακές κάνουλες για την αφαίρεση του λίπους, αλλά η διαφορά έγκειται στο ειδικό χερούλι micro-aire το οποίο επιτρέπει στις κάνουλες να καθοδηγούνται μηχανικά και όχι χειρονακτικά. Αυτό πρακτικά δί-δει στις κάνουλες συχνότητα δονήσεων 100 φορές το δευτερόλεπτο (πολύ χαμηλότερη συχνότητα και παραγωγή θερμότητας από τη συσκευή υπερήχων) και τις βοηθά να διεισδύουν στον λιπώδη ιστό πολύ πιο εύκολα. Με τον τρόπο αυτό ο χειρουργός μπορεί να κατευθύνει καλύτερα τις προσπάθειές του στην καλύτερη διαμόρφωση και μορφοποίηση της υπό θεραπεία περιοχής, καθώς δεν αναλώνεται στην προσπάθεια να κατευθύνει ο ίδιος τις κάνουλες (με τη χαρακτηριστική κίνηση μπρος – πίσω). Η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί με όλες τις περιοχές του σώματος με πολύ καλά αποτελέσματα και μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα άνδρες ασθενείς σε προβλήματα γυναικομαστίας. Η ανάρρωση απαιτεί ένα χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων, κατά τη διάρκεια των οποίων μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο ή μελανιές στην υπό θεραπεία περιοχή, που όμως υποχωρούν σταδιακά.

Πιθανές επιπλοκές

Ως επιπλοκές, σπάνια αναφέρονται λοίμωξη του τραύματος, αιμάτωμα ή θρόμβωση των φλεβών των κάτω άκρων, όταν ο ασθενής δεν κινείται επαρκώς μετά το χειρουργείο. Η τελική μορφή των ουλών δεν μπορεί να προβλεφθεί, ωστόσο οι ουλές από την επέμβαση αυτή είναι μόνιμες.

Αποτελέσματα

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για λιποαναρρόφηση είναι άτομα που έχουν φυσική δραστηριότητα και καλή υγεία, το επιπλέον βάρος τους δεν ξεπερνά το 12-15% του ιδανικού βάρους και η ποιότητα του δέρματος είναι σχετικά καλή. Συνολικά, για να είμαστε ασφαλείς, δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε περισσότερα από 2,5-3 λίτρα λίπους. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν είναι αρκετό και η επέμβαση πρέπει να επαναληφθεί, συνήθως τρεις μήνες μετά. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως η λιποαναρρόφηση δεν είναι χειρουργική μέθοδος απώλειας βάρους και δεν αντικαθιστά τη δίαιτα και την άσκηση. Επίσης, η λιποαναρρόφηση δεν απαλλάσσει από την κυτταρίτιδα. Ωστόσο, επειδή επεμβαίνουμε χειρουργικά σε σημεία που η εναπόθεση λιπώδους ιστού είναι μεγάλη, σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς θα δουν σημαντική διαφορά στα ρούχα τους. Δεν θα δείτε σημαντική διαφορά στο βάρος σας, γιατί ο λιπώδης ιστός που αφαιρείται είναι ιδιαίτερα ελαφρύς.

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.