Laser Alexandrite: Οριστική αποτρίχωση

laser Alexandrite

Η οριστική εξάλειψη της ανεπιθύμητης τριχοφυίας αποτελεί  επίτευμα των τελευταίων χρόνων με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. Το 1995 ο επίσημος οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων της Αμερικής, FDA , έδωσε επίσημα την έγκριση για χρήση των συσκευών laser στον άνθρωπο με σκοπό την ριζική αποτρίχωση. Έκτοτε, ολοένα και πιο δημοφιλής γίνεται η χρήση των συσκευών αυτών  σε πρόσωπο και σώμα , σε άνδρες και γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας. Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το πλέον αποτελεσματικό και ευρέως γνωστό  laser  αποτρίχωσης είναι το  long pulse laser Alexandrite 755 nm.

Ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης του laser Alexandrite ;

Βασίζεται στην θεωρία της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης. Δηλαδή, το συγκεκριμένο μήκος κύματος (755nm) της ακτίνας φωτός, προκαλεί την απορρόφηση της ενέργειας από την μελανίνη της τρίχας με συνέπεια την  καταστροφή του τριχικού της θυλάκου, άρα καταστροφή της ρίζας της και αναστολή σχηματισμού νέας τρίχας από την ίδια ρίζα, αφήνοντας ανεπηρρέαστη την μελανίνη του περιβάλλοντος δέρματος.

laser Alexandrite

Ποιες είναι οι ενδείξεις  της Laser αποτρίχωσης ;

•       Δασυτριχισμός  λόγω κληρονομικότητας, λόγω φυλετικής καταγωγής ή εξαιτίας ορμονικών διαταραχών όπως στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, σε όγκους καθώς και στην εμμηνόπαυση.

•       φυσιολογική τριχοφυία σε κάποιες περιοχές πχ εφήβαιο, γάμπες , μασχάλες η οποία μπορεί να είναι – και τις περισσότερες φορές είναι – ανεπιθύμητη.

Από ποιόν πραγματοποιείται η αποτρίχωση με laser ;

Η αποτρίχωση με laser πρέπει να γίνεται πάντοτε υπό την επίβλεψη ειδικού ιατρού, Δερματολόγου ή Πλαστικού χειρουργού

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται ;

Ο αριθμός των συνεδριών ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή. Συγκεκριμένα :

•       Μασχάλες, μπικίνι από 4 εώς 6 συνεδρίες

•       Πόδια, κοιλιά, πλάτη από 6 εώς 8 συνεδρίες

•       Πρόσωπο από 6 εως 10 συνεδρίες ανάλογα με την περίπτωση.

Χρειάζεται ειδική προετοιμασία της περιοχής πριν την εφαρμογή;

•       Δεν θα πρέπει να έχει προηγηθεί αποτρίχωση με κερί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες καθώς και χρήση ξανθιστικής κρέμας.

•       Η  περιοχή στην οπόια πρόκειται να εφαρμοστεί το  laser θα πρέπει να ξυριστεί τουλάχιστον δύο μέρες πριν εκτός αν πρόκειται για το πρόσωπο.

 laser Alexandrite

Ποιο είναι το μεσοδιάστημα μεταξύ των συνεδριών;

Το laser είναι αποτελεσματικό όταν οι τρίχες βρίσκονται στην αναγενή φάση δηλαδή στην φάση ανάπτυξης τους. Αυτός είναι και ο λόγος που το ιδανικό μεσοδιάστημα μεταξύ των συνεδριών είναι οι 45 ημέρες, γιατί τότε περίπου αρχίζει η έκφυση των νέων τριχών .

Είναι επώδυνη η αποτρίχωση με laser Alexandrite;

Σε γενικές γραμμές η αποτρίχωση είναι σχεδόν ανώδυνη χάρη στον ειδικό μηχανισμό ψύξης του δέρματος που διαθέτει το laser. Ωστόσο ο βαθμός της αίσθησης είναι διαφορετικός από ασθενή σε ασθενή. Εάν κριθεί απαραίτητο σε κάποιες περιοχές μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιπρόσθετα τοπική αναισθησία ( μπικίνι ).

Ποιες οι κύριες αντενδείξεις – επιπλοκές του laser Αλεξανδρίτη;

•        Πρόσφατα μαυρισμένη επιδερμίδα ή αρκετά σκουρόχρωμη (κίνδυνος δυσχρωμιών)

•       Ορμονοεξαρτώμενες περιοχές στις οποίες επικρατεί χνούδι π.χ. πρόσωπο, πηγούνι, παρειες ( κίνδυνος      ενεργοποιήσης από χνούδι σε τρίχα)

( Στις περιπτώσεις αυτές είναι απαραίτητη η χρήση ενός άλλου laser αποτρίχωσης του ND:Yag. Το laser αυτό δεν απορροφάται από την μελανίνη και επιτρέπεται σε αρκετά σκουρόχρωμη επιδερμίδα ενώ στις ορμονοεξάρτώμενες περιοχές που επικρατεί χνούδι με λίγες σκούρες τρίχες η εφαρμογή του κρίνεται ιατρικά απαραίτητη.)

Ποιες είναι οι απαραίτητες προφυλάξεις μετά την θεραπεία;

Αμέσως μετά την συνεδρία η περιοχή θα είναι ελαφρώς ερυθρή και μπορεί να παραμείνει κόκκινη για αρκετές ώρες. Αντιμετωπίζεται με την χρήση ενυδατικών κρεμών στην περιοχή. Απαραίτητη η αποφυγή της πολύωρης έκθεσης στον ήλιο για χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων μετά την θεραπεία καθώς και η χρήση αντιηλιακού σκευάσματος καθόλη την διάρκεια της θεραπείας.

Ποιο είναι το κόστος της laser αποτρίχωσης;

Το κόστος εξαρτάται από την περιοχή εφαρμογής. Ενδεικτικά :

•       Μπικίνι από 80 ευρώ.

•       Μασχάλες από 60 ευρώ.

•       Πρόσωπο από 40 ευρώ.

•       Κνήμες από 100 ευρώ.

•       Συνδιασμοί περιοχών σε υπο συζήτηση τιμές.

Κείμενο: Τζούμα Αναστασία, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Διαβάστε ακόμη: Κυτταρίτιδα: Tο Πρόβλημα κάθε γυναίκας