Ευρυαγγείες: “Αντιμετώπιση – Θεραπείες”

Οι ευρυαγγείες αποτελούν ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι γυναίκες και λιγότερο οι άντρες και αντιμετωπίζει, με επιτυχία, η αισθητική δερματολογία.

Oι ευρυαγγείες παριστούν ένα δίκτυο πολύ μικρών, διευρυμένων τριχοειδών, εμφανίζονται σαν αγγεία του δέρματος που άλλοτε είναι μονήρη, ενώ, άλλοτε, συρρέουν και, συνήθως, εντοπίζονται στο πρόσωπο και στα κάτω άκρα.

Το χρώμα τους, εξαρτάται από το μέγεθος και το βάθος του προβληματικού αγγείου και ποικίλει από κόκκινο, μπλε έως ιώδες. Ανάλογα με την εμ- φάνισή τους, διακρίνονται σε γραμμοειδείς , αστεροειδείς (ή αραχνοειδείς) διάχυτες κλπ.

Στο πρόσωπο, εμφανίζονται κυρίως στις παρειές, στη μύτη και, λιγότερο, στο μέτωπο και στο λαιμό, η δε εμφάνισή τους είναι συχνότερη στις γυναίκες από τους άνδρες .

Πολλοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση των ευρυαγγειών, με κυριότερους την βλαπτική επίδραση του ήλιου, την κληρονομικότητα και το φύλο (ορμονικοί παράγοντες). Ευρυαγγείες πρόσωπου εμφανίζονται, επίσης, τόσο στα πλαίσια συστηματικών νοσημάτων (π.χ. ΣΕΛ, αυτoάνοσα νοσήματα , Σ.Cushing, κατάχρηση αλκοόλ κλπ) όσο και σε ‘’τοπικές’’ καταστάσεις (όπως Ροδόχρους Ακμή, Δερματικός Λύκος, υπερβολική χρήση κορτικοστεροειδών τοπικά ή συστηματικά κ.α.)
Σήμερα, η εξέλιξη της Επιστήμης και της τεχνολογίας, έχει θέσει στην διάθεσή μας μια πλειάδα μεθόδων για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών. Αιτιολογική θεραπεία της υποκείμενης νόσου (τοπική ή συστηματική- φαρμακευτική ή επεμβατική ), απλή διαθερμοπηξία (για ορισμένες μορφές), μια σειρά εξελιγμένων συσκευών Laser (Pulse-Dye,KTP, Diode,Nd-Yag κ.α.) και τέλος, η σκληροθεραπεία (κυρίως για μεγαλύτερα αγγεία, ίδια των κάτω άκρων) εξασφαλίζουν την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, ανεξαρτήτως μορφής και έκτασης.

 

Κυρίαρχο ρόλο στην αντιμετώπιση των ευρυαγγειών παίζουν τα Lasers, τα οποία εύκολα, γρήγορα, ανώδυνα και, κυρίως, με ασφάλεια, εξαφανίζουν τις βλάβες, δρώντας επιλεκτικά στις ευρυαγγείες, ενώ αφήνουν άθικτο το παρακείμενο υγιές δέρμα.

 

Κείμενο: Πέτρος Φλώρος, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

email. [email protected]