Ενέσιμες θεραπείες για λάμψη στις γιορτές!

νέοι μέθοδοι πλαστικής χειρουργικής

Νέες μέθοδοι της πλαστικής χειρουργικής υπόσχονται πιο νεανικό πρόσωπο και σώμα.

Μετά την ηλιοθεραπεία του καλοκαιριού και την ταλαιπωρία του δέρματος μας από τη θάλασσα και τα ταξίδια, η θαμπή και κουρασμένη επιδερμίδα μας αποζητά τη χαμένη λάμψη της. Εν τω μεταξύ, με τις γιορτές να απαιτούν την καλύτερή μας εμφάνιση, έχει φτάσει θα έλεγε κανείς η ύστατη ώρα να ασχοληθούμε με την εμφάνισή μας και τις θεραπείες που μπορούν να μας δώσουν φρεσκάδα και λάμψη με τον πιο φυσικό και άδηλο τρόπο.

Βλαστοκύτταρα

Είναι γνωστό ότι ο λιπώδης ιστός περιέχει μεγάλη ποσότητα βλαστοκυττάρων, παρόμοια με τα βλαστοκύτταρα που έχουν βρεθεί στο μυελό των οστών ή τον ομφάλιο λώρο. Η ποσότητα βλαστοκυττάρων που λαμβάνεται από το λίπος είναι όμως σημαντικά μεγαλύτερη έως και 1000 φορές περισσότερα , ενώ η διαδικασία συλλογής τους είναι απλή και ανώδυνη. Λόγω των χαρακτηριστικών αυτών, τα βλαστοκύτταρα που απομονώνονται από το λίπος αποτελούν την πιο σύγχρονη προσέγγιση στο χώρο της αναγεννητικής ιατρικής (regenerative medicine & tissue engineering). Η απομόνωσή τους γίνεται εύκολα και ανώδυνα με τη συλλογή ελάχιστης ποσότητας λίπους, από την περιοχή του σώματος που θα επιλεχθεί από τον πλαστικό ιατρό (π.χ. κοιλιά ή γλουτούς). Με την τεχνική αυτή λοιπόν, ο ασθενής έχει και το κέρδος μιας ακόμα αισθητικής επέμβασης, της λιποαναρρόφησης. Το λίπος μεταφέρεται στα εξειδικευμένα εργαστήρια όπου γίνεται η επεξεργασία κυττάρων και ιστών, για την απομόνωση των βλαστοκυττάρων. Αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία του λίπους και απομονωθούν τα βλαστοκύτταρα, αυτά στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν μαζί με λιποκύτταρα για την διόρθωση σε μόνιμη πλέον βάση οποιασδήποτε ρυτίδας επιθυμούμε.

νέοι μέθοδοι πλαστικής χειρουργικής

Η τεχνική αυτή οδηγεί σε θεαματικά αποτελέσματα όσον αφορά την αποκατάσταση των φθορών του δέρματος που έχει προκύψει με την πάροδο των χρόνων. Παραδείγματα χρήσης παρουσιάζουν οι αντιγηραντικές θεραπείες προσώπου, όπως επιδιόρθωση όγκου ζυγωματικών και χειλιών, καθώς και σώματος όπως η αυξητική μαστού και κυτταρίτιδας. Οι διαδικασίες αυτές είναι απολύτως ασφαλείς, εφόσον τα κύτταρα προέρχονται από τον ίδιο τον οργανισμό. Επιπλέον το χειρουργικό αποτέλεσμα διατηρείται σταθερό στο χρόνο, σε αντίθεση με τα συμβατικά εμφυτεύματα τα οποία χρήζουν συχνής επανάληψης. Η όλη διαδικασία γίνεται πάντα σε συνεργασία με τον εξειδικευμένο γιατρό και ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα αποτελέσματα της χρήσης των βλαστοκυττάρων σε συνδυασμό με λιποκύτταρα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, αναδομούν τον ουλώδη ιστό των ρυτίδων και επιφέρουν με φυσικό τρόπο νεότητα και λάμψη στην εμφάνισή μας. Θα ήθελα τέλος να αναφέρω ότι λίπος εμπλουτισμένο με βλαστοκύτταρα χρησιμοποιείται πλέον και για την αύξηση του μαστού καθώς και την αποκατάστασή του μετά από μαστεκτομή.

Αυξητικοί παράγοντες

Αποτελέσματα πολύ βελτιωμένα σε σύγκριση με τις παλαιότερες μεθόδους για την απάλυνση των ρυτίδων υπόσχεται η νέα μέθοδος μεταφοράς αυξητικών παραγόντων από το αίμα του ασθενούς (αυτόλογων ) στο δέρμα του. Οι αυξητικοί παράγοντες (Growth Factors) κατέχουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αναγέννησης και επιδιόρθωσης ιστών. Η απομόνωση τους είναι μια απλή, εύκολη και ανώδυνη διαδικασία, η οποία ξεκινάει με μια αιμοληψία. Στη συνέχεια, η επεξεργασία του αίματος γίνεται βάσει ειδικών εργαστηριακών πρωτοκόλλων, έτσι ώστε να απομονωθεί το κλάσμα του αίματος το οποίο είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma – PRP).

Η εφαρμογή των αυξητικών παραγόντων ενισχύει την έκκληση ενδογενούς υαλουρονικού οξέως, το οποίο αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά του δέρματος. Ο συνδυασμός αυξητικών παραγόντων με βλαστοκύτταρα λίπους οδηγεί ταχύτερα, στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που προκύπτει από αντιγηραντικές θεραπείες, όπως:

• η λείανση ρυτίδων προσώπου

• η ανάπλαση της επιδερμίδας στην περιοχή του ντεκολτέ και των χεριών

• η αντιμετώπιση ραγάδων

• η αντιμετώπιση ουλών της ακμής

Με τη μεταφορά αυξητικών παραγόντων (growth factors) από τον ίδιο τον οργανισμό στο δέρμα του προσώπου αυξάνεται η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Έτσι, βελτιώνεται η κατάσταση του δέρματος και λειτουργούν ως αντιγήρανση.

Η διαδικασία είναι ανώδυνη και δεν αφήνει σημάδια. Για ολοκληρωμένα αποτελέσματα συνιστώνται συνήθως 2 – 4 κύκλοι συνεδριών το χρόνο. Αποτελέσματα είναι η βελτίωση της υφής της επιδερμίδας και η απάλυνση των ρυτίδων λόγω του ότι το ίδιο το δέρμα ξεκινάει από μόνο του τη διαδικασία επούλωσής του. Αυξάνεται η σφριγηλότητα της επιδερμίδας καθώς και η ενδογενής ενυδάτωση του δέρματος, χαρίζοντας λάμψη, ελαστικότητα και νεανική όψη, αφού η συγκεκριμένη θεραπεία ενεργοποιεί την κυτταρική αναγέννηση και τον πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών και κατά συνέπεια την παραγωγή του κολλαγόνου.

νέοι μέθοδοι πλαστικής χειρουργικής

Αποτελέσματα και πλεονεκτήματα

Οι παραπάνω τεχνικές (χρήση λίπους εμπλουτισμένου σε βλαστοκύτταρα και αυξητικών παραγόντων) παρουσιάζουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, ενεργοποιώντας και επιταχύνοντας τη φυσιολογική διαδικασία αναγέννησης των κυττάρων του ίδιου του οργανισμού. Ως βιολογικές διαδικασίες έχουν καθαρό πλεονέκτημα έναντι συμβατικών μεθόδων καθώς αποκλείεται η χρήση ξένου υλικού. Συνεπώς εξαλείφεται πλήρως το ενδεχόμενο επιμολύνσεων από ζωικούς παράγοντες ή παράγοντες αίματος από αλλογενή δότη. Τέλος, ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι μέρος των βλαστοκυττάρων που έχουν συλλεχθεί, μπορεί να κρυοσυντηρηθεί έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον χωρίς να χρειαστεί να γίνει εκ νέου λήψη λίπους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για οποιαδήποτε ανάγκη προκύπτει στα μελλοντικά έτη στο πρόσωπο ή το σώμα μας για διόρθωση όγκου ή απλά για αναζωογόνηση της εμφάνισής μας μπορούμε να ανασύρουμε από το υλικό που έχει φυλαχθεί από εμάς για εμάς. Η μεταφορά αυτόλογων αυξητικών παραγόντων μπορεί να εφαρμοστεί σε συνδυασμό με τις ενέσεις botox και πολλές άλλες θεραπείες προκειμένου να επιτευχθεί ένα ακόμα καλύτερο συνολικό αποτέλεσμα με βάση πάντοτε τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ενός από εμάς. Στο μέλλον συνεχώς θα εμφανίζονται νέες εφαρμογές και θεραπείες που έχουν ως βάση τα βλαστοκύτταρα του λίπους και τους αυξητικούς παράγοντες, καθώς τα επιστημονικά δεδομένα αυξάνονται. Οι εξελίξεις της επιστήμης των αυτόλογων θεραπειών είναι ραγδαίες και πολύ γρήγορα ενσωματώνονται στην πράξη της Πλαστικής Χειρουργικής.

Στόχος είναι πάντοτε η αρμονία σε πρόσωπο και σώμα με την εφαρμογή των νέων δυνατοτήτων που μας παρέχει η επιστήμη. Πρόκειται για τις εγγενείς δυνάμεις που είναι κρυμμένες μέσα στο σώμα μας και οι οποίες μέσω των νέων αυτών πρωτοποριακών θεραπειών ενεργοποιούνται για να μας αναζωογονήσουν και να μας ανανεώσουν ιδανικά.

Κείμενο: Μπουκουβάλας Ζήσης, Πλαστικός Χειρουργός