Γιατρέ μου γερνάω..τι κάνουμε;;

Με την πάροδο του χρόνου το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του, τον τόνο του, γενικά εξασθενεί. Οι εκφράσεις του προσώπου όπως το χαμόγελο, το γέλιο, ο θυμός, δημιουργούν πίεση στο κολλαγόνο του δέρματος.

Το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζονται οι πρώτες γραμμές και λίγο αργότερα οι πρώτες ρυτίδες στο πρόσωπο. Οι κύριοι λόγοι που οδηγούν στην εξασθένιση του δέρματος και λίγο αργότερα στη γήρανση, είναι:

• Το κάπνισμα, το αλκοόλ

• Ο ήλιος και η ρύπανση του περιβάλλοντος

• Η ηλικία

• Η κακή διατροφή

• Η κληρονομικότητα

Για την αποκατάσταση ή καλύτερα για την επιβράδυνση της φθοράς του προσώπου δεν είναι απαραίτητο να περάσουμε την πόρτα του χειρουργείου αλλά να επισκεφτούμε το ιατρείο του Πλαστικού Χειρουργού. Οι θεραπείες που πραγματοποιούνται στο ιατρείο και χωρίς να διακόψουμε τις διακοπές, είναι τα ενέσιμα υλικά όπως, η βουτουλινική τοξίνη (botox) και το υαλουρονικό οξύ. Έτσι ο Πλαστικός Χειρουργός σαν «σύμβουλος ομορφιάς – αντιγήρανσης» βοηθά την σύγχρονη γυναίκα να αποκτήσει διακριτική βελτίωση και να ανανεώσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Τέλος να θυμίσουμε και να τονίσουμε στις «ενδιαφερόμενες» ότι οι θεραπείες αυτές, είναι οικονομικές με μικρό κόστος και χωρίς ανάγκη νοσηλείας. Δηλαδή μετά το τέλος της θεραπείας μπορούμε να επιστρέψουμε στην παραλία.

Υαλουρονικό οξύ (Restylane, Teosyal, Juverderm)

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό υδρόφιλο συστατικό του δέρματος που βοηθάει στην ενυδάτωση των ιστών. Με την πάροδο του χρόνου η ποσότητα και η ποιότητα του υαλουρονικού οξέος μειώνονται, με αποτέλεσμα την σταδιακή αφυδάτωση που οδηγεί στην αλλαγή του σχήματος του προσώπου. Οι ρινοχειλικές αύλακες γίνονται πιο βαθειές, τα χείλια λεπταίνουν, ο όγκος των ζυγωματικών μειώνεται και διαμορφώνουν μια κουρασμένη όψη στο πρόσωπο. Η ιδιότητα που έχει το υαλουρονικό είναι να συγκρατεί το νερό – υγρασία του δέρματος με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο όγκος του και να απαλύνονται οι ρυτίδες. Η τελευταία λέξη στην Αισθητική Πλαστική Χειρουργική ακούει στο όνομα «full face» – αναδιαμόρφωση προσώπου. Με αυτόν τον τρόπο γεμίζουμε τις ρινοχειλικές αύλακες, τις ρυτίδες πικρίας, ανορθώνουμε τις γωνίες του στόματος, διορθώνουμε το oval του προσώπου, «ισιώνουμε» τη ράχη της μύτης, δίνουμε όγκο στο πιγούνι και διορθώνουμε τις ουλές από ακμή ή από ατυχήματα.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε και να τονίσουμε ότι τα σημεία θηλυκότητας της γυναίκας στο πρόσωπο είναι δύο. Τα χείλη και το σχήμα των ματιών. Έτσι, διαμορφώνουμε – σχηματίζουμε το άνω τμήμα του οφθαλμικού κόγχου με αποτέλεσμα την ανόρθωση και τη διόγκωσή του. Το άλλο σημείο θηλυκότητας είναι τα χείλη. Είναι γνωστή η επιθυμία των γυναικών ακόμα και σε μεγάλη ηλικία να αποκτήσουν τα θελκτικά χείλη της Αντζελίνας Τζολί και της Μόνικας Μπελούτσι. Έτσι, μπορούμε να δημιουργήσουμε το περίγραμμα των χειλέων ή να αυξήσουμε το σαρκώδες των χειλέων. Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο είναι πολύ της μόδας η δημιουργία των ζυγωματικών. Η αύξηση των ζυγωματικών δεν ταιριάζει σε όλες τις γυναίκες και πρέπει να το τονίσουμε αυτό. Τα αποτελέσματα της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ διαρκούν από 10-18 μήνες περίπου. Υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση του υαλουρονικού, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, κατά την διάρκεια του θηλασμού, σε όσους έχουν ευαισθησία στο υαλουρονικό και σε όσους πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα. Σε αυτούς τους ανθρώπους, χρησιμοποιούμε τον ασβεστούχο υδροξυλοαπατίτις (radiesse).

Βοτουλινική τοξίνη (Botox-Dysport)

Το χρησιμοποιούμε για να διορθώσουμε τις οριζόντιες ρυτίδες στο μέτωπο, τις ρυτίδες του θυμού στο μεσόφρυο, το πόδι της χήνας στην έξω γωνία του ματιού. Η βοτουλινική τοξίνη δημιουργεί στις συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες προσωρινή απραξία χρησιμοποιώντας μια πολύ λεπτή βελόνα. Με τον τρόπο αυτό απαλείφουμε τις ρυτίδες για 4-6 μήνες και δημιουργούμε ένα λαμπερό και νεανικό πρόσωπο. Μια επιπλέον εφαρμογή του Botox είναι το «Nefertiti lift». Εγχύοντας το φάρμακο σε ορισμένα σημεία της κάτω γνάθου πετυχαίνουμε ανόρθωση του προσώπου και σημαντική βελτίωση του λαιμού, όπως η αρχαία θεά της Αιγύπτου, Νεφερτίτη. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στην υπεριδροσία στις μασχάλες και στις παλάμες των χεριών.

Αντενδείξεις – περιορισμοί:

Δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε σε ανθρώπους που πάσχουν από βαριά μυασθένεια, σε παιδιά και σε αυτούς που έχουν ευαισθησία στην ανωτέρω φαρμακευτική ουσία.

Οι θεραπείες που πραγματοποιούνται στο ιατρείο και χωρίς να διακόψουμε τις διακοπές, είναι τα ενέσιμα υλικά όπως, η βουτουλινική τοξίνη και το υαλουρονικό οξύ

 

Κείμενο: Ιωάννης-Χρήστος Δανόπουλος, Πλαστικός Χειρουργός, Μέλος του ιατρικού συλλόγου Κορίνθου