Στυτική δυσλειτουργία: Τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία σας

στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία είναι γνωστό πως απασχολεί περισσότερο από 1 εκατομμύριο άνδρες στη χώρα μας. Στυτική δυσλειτουργία, ορίζουμε την ελάττωση της ικανότητας του άνδρα σε σκληρότητα και διάρκεια της στύσης για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.

Κείμενo: Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Xειρουργός Oυρολόγος-Aνδρολόγος, Πρόεδρος Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών (τηλ.: 210 6749349), Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας

Tα κύρια ερωτήματα των ανδρών είναι: ποιες ομάδες υποφέρουν περισσότερο και γιατί, αν η ΣΔ είναι προγνωστικός δείκτης που πρέπει να τους αφυπνίσει για σοβαρότερες παθήσεις, αν θεραπεύεται και με ποιον τρόπο, αν η ΣΔ είναι σύμπτωμα ή νόσος.

στυτική δυσλειτουργία

Διαβήτης 

Αφορά 600.000 άνδρες στη χώρα μας. Σε πολλούς ο διαβήτης ξεκινά από τη νεανική ηλικία. Οι διαβητικοί άνδρες πρέπει να γνωρίζουν πως έχουν διπλάσια πιθανότητα να αποκτήσουν ΣΔ στη διάρκεια της ζωής τους και ιδιαίτερα μεγαλώνοντας. Ακόμα η ΣΔ μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα και προειδοποίηση για εμφάνιση του διαβήτη σε άνδρες που δεν ξέρουν ότι έχουν τη νόσο. Ο διαβητικός άνδρας είτε με διάγνωση είτε εν δυνάμει θα πρέπει να γνωρίζει τις αυξημένες πιθανότητες που έχει για ΣΔ.

Υπέρταση 

Αφορά 500.000 άνδρες στη χώρα μας. Οι άνδρες αυτοί έχουν 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να υποφέρουν από ΣΔ. Η νόσος ευθύνεται είτε από μόνη της (κακή κυκλοφορία) για τη ΣΔ είτε λόγω της συνοδού θεραπείας των αντιυπερτασικων φαρμάκων (χάπια που χαμηλώνουν την πίεση). Οι άνδρες πολλές φορές εμφανίζουν ως πρώτο σύμπτωμα τη ΣΔ ενώ δεν γνωρίζουν για την υπέρτασή τους.

Μεταβολικό Σύνδρομο 

Είναι μια νέα νόσος του σύγχρονου τρόπου ζωής και αντι-προσωπεύει το είδος του Νεοέλληνα που κάθεται πολύ τρώει πολύ και κινείται λίγο. Αυτοί οι άνδρες δεν είναι άρρωστοι και ούτε ακολουθούν κάποιο είδος θεραπείας. Ενώ φαίνεται αθώα σαν κατάσταση είναι προϋπόθεση για να εμφανιστεί διαβήτης και καρδιοαγγειακές παθήσεις. Στους άνδρες αυτούς, η ΣΔ εμφανίζεται 4 φορές πιο συχνά από τον μέσο όρο των ανδρών.

στυτική δυσλειτουργία

 

Καρδιαγγειακά Νοσήματα 

Οι άνδρες με εμφράγματα και by pass αυξάνονται κάθε χρόνο με λογαριθμική πρόοδο. Πίσω από τα νοσήματα της καρδιάς κρύβεται η γνωστή σε όλους πάθηση των αγγείων που λέγεται αθηροσκλήρωση. Έχει συσχετιστεί απόλυτα η ΣΔ με την πάθηση αυτή που εκτός από την καρδιά θα χτυπήσει και την κυκλοφορία της στύσης. Οι άνδρες με προβλήματα του κυκλοφορικού μπορούν να εμφανίσουν και ως πρώτο σύμπτωμα την διαταραχή της στύσης. Χωρίς βέβαια να σημαίνει πως κάθε άνδρας με ΣΔ θα πάθει έμφραγμα. Καλό είναι να ελέγχεται για τους δείκτες της καλής κυκλοφορίας.

 

Παχυσαρκία 

Η χώρα μας έχει πάνω από 200.000 υπέρβαρους άνδρες. Η παχυσαρκία πλέον θεωρείται νόσος και όχι απλώς μια κακή εμφάνιση. Επηρεάζει και προδιαθέτει σε δια βήτη/υπέρταση/καρδιαγγειακά/μεταβολικό σύνδρομο. Ένας στους τρεις παχύσαρκους μπορεί να εμφανίσει ΣΔ είτε λόγω επιβάρυνσης του κυκλοφορικού είτε λόγω των ορμονικών μεταβολών (υπερβολικά οιστρογόνα/λίγα ανδρογόνα). 

στυτική δυσλειτουργία

Φάρμακα

Ζούμε την περίοδο της πολυφαρμακίας όπου άνδρες συνήθως, παίρνουν φάρμακα για την πίεση, για τον διαβήτη, για τη καρδιά, για το στομάχι, για την κατάθλιψη. Πολλά από αυτά ενοχοποιούνται για τις διαταραχές που προκαλούν στυτική δυσλειτουργία.  Οι άνδρες πρέπει να γνωρίζουν πως θα αντιμετωπίσουν τις διαταραχές αυτές απευθυνόμενοι στο γιατρό τους.

Προστάτης/Καλοήθης Υπερτροφία 

Η γνωστή αυτή πάθηση που συνοδεύει τον άνδρα κάποια στιγμή θα προκαλέσει πρόβλημα στύσης, ιδιαίτερα σε άνδρες που έχουν προβλήματα ούρησης (δυσουρία, νυκτουρία, συχνουρία).

στυτική δυσλειτουργία

Προστάτης/Κακοήθης

Μια άλλη κατηγόρια ανδρών καταλήγει στο χειρουργείο (ριζική προστατεκτομή ) θα αντιμετωπίσει ένα μείζον πρόβλημα που οφείλεται στην καταστροφή νεύρων και αγγείων της στύσης που συνοδεύουν τη χειρουργική θεραπεία, αλλά και τις άλλες θεραπείες, όπως ακτινοβολία, ορμονοθεραπεία κλπ. Η νόσος της ΣΔ είναι πολύ παραγοντική και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους γιατρούς και όχι ως σύμπτωμα που απλουστευτικά καταλήγει στη λήψη ενός χαπιού.

Κανένα φάρμακο δεν είναι πανάκεια και πως πολλές φορές χρειάζεται διόρθωση της υπο στρωματικής νόσου και συνδυασμός φαρμάκων για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Η απάντηση βρίσκεται στην κοινή ευφυΐα του καθενός, που εμπειρικά έχει ζήσει και άλλα νοσήματα, όπως π.χ. την υπέρταση, το διαβήτη, και δεν καταλήγει να πάρει φάρμακα από μόνος του, έστω και αν τα γνωρίζει από φίλους ή φαρμακοποιούς. Η απάντηση δεν βρίσκεται στις συμβουλές των φίλων αλλά στην Ιπποκράτεια Ρήση: Δεν υπάρχει ασθένεια αλλά ασθενής, “που σημαίνει” ότι την κάθε νόσο θα πρέπει κανείς να την αντιμετωπίζει με την ιδιαιτερότητα που εμφανίζεται σε κάθε ξεχωριστό άνθρωπο.

ΕΡΩΤΗΜΑ:

Τι γίνεται με τις θεραπείες της στύσης σήμερα;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Περνάμε μια περίοδο όπου τα φάρμακα για την στύση περισσεύουν. Χωρίς να έχουμε όμως καθαρή απάντηση αν θεραπεύουν ή απλά αντιμετωπίζουν το σύμπτωμα. 

Διαβάστε ακόμη:

3+1 tips για το πώς να φλερτάρει ένας ντροπαλός άντρας

Φάκελος σεξ: Συμβουλές για ερωτικό μασάζ