|Friday, May 29, 2020
Bρίσκεστε: Home » FOR MEN » PEYRONIE

PEYRONIE 

PEYRONIE Νόσος PEYRONIE στράβωμα φαλλού

Νόσος PEYRONIE στράβωμα φαλλού.

Όταν η συζήτηση φτάνει στο πέος, η σκληρότητα, το μέγεθος και η μορφή του είναι τα κύρια θέματα. Όλοι οι άνδρες θα ήθελαν το πέος τους να έχει ικανή σκληρότητα και μορφή για μια ικανοποιητική, και ανώδυνη σεξουαλική επαφή, τόσο για τον ίδιο όσο και για τη σύντροφό του.

H Ν. PEYRONIE είναι μία σχετικά σπάνια ασθένεια η οποία προκαλεί παραμόρφωση – στροφή – του πέους, συνήθως κοιλιακά, συχνά τόσο μεγάλη που καθιστά αδύνατη την ερωτική επαφή. Ταυτόχρονα ο άνδρας συχνά αναφέρει πόνο, ακόμα και πολύ έντονο, κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής και όχι σπάνια δυσκολία στη στύση. Ουσιαστικά πρόκειται για καταστροφή και αποτιτάνωση των σηραγγωδών σωμάτων, του βασικού δηλαδή τμήματος του στυτικού μηχανισμού.

Το αποτέλεσμα είναι μία δύσκολη, εάν όχι αδύνατη, ερωτική επαφή, ενώ σε κάθε περίπτωση επώδυνη και για τους δύο συντρόφους αφού η παραμόρφωση στο πέος προκαλεί πόνο κατά τη διείσδυση και στη σύντροφο. Η παραμόρφωση αυτή του πέους ΔΕΝ είναι φυσιολογική και σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ έχει να κάνει με την ηλικία του άνδρα. Το γεγονός αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό αφού το νόσημα εμφανίζεται κυρίως μετά τα 50 που σε καμία περίπτωση δεν ορίζεται σαν τρίτη ηλικία , εάν μπορεί να ορισθεί κάτι τέτοιο γενικά. Αξίζει να τονιστεί και πάλι ότι πρόκειται για νόσημα το οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί.

Πώς προκαλείται;

Συχνά οι άνδρες που εμφανίζουν N. PEYRONIE αναφέρουν τραυματισμό στο παρελθόν. Τραυ- ματισμό του πέους ο οποίος προκαλείται κατά τη σεξουαλική επαφή. Δεν είναι απαραίτητο να έχει συμβεί ένας μεγάλος τραυματισμός, ένα κάταγμα πέους όπως λέγεται. Σήμερα γνωρίζουμε ότι και μικρότεροι τραυματισμοί, που δεν γίνονται αντιληπτοί από τον άνδρα, μπορούν σε βάθος χρόνου να προκαλέσουν τη στροφή αυτή του πέους. Αυτό όμως είναι μία από τις αιτίες που είναι δυνατό να προκαλέσουν το πρόβλημα. Νοσήματα του προστάτη, φλεγμονές, ακόμη και συστηματικά νοσήματα, προβλήματα δηλαδή σε άλλο όργανο, μακριά από το πέος, μπορούν να προκαλέσουν το ίδιο πρόβλημα. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να βρεθεί η αιτία του προβλήματος. Είναι επίσης σημαντικό να διαφοροποιηθεί η Ν. PEYRONIE από τη συγγενή στροφή του πέους, πρόβλημα με το οποίο έχει γεννηθεί ένας άνδρας και το συνειδητοποιεί ουσιαστικά από την έναρξη της ερωτικής του ζωής.

Μπορεί να γίνει κάτι;

Ανεξάρτητα όμως από την αιτιολογία του, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο ενοχλητικό. Όχι μόνο σε όρους ιατρικούς,- πόνος, δυσκολία στύσης, παραμόρφωση- αλλά και σε όρους σχέσεων του ζευγαριού. Δεν είναι σπάνιο το ζευγάρι να αναφέρει σοβαρά προβλήματα στη σχέση του εξαιτίας της αδυναμίας για ερωτική επαφή και ότι άλλο μπορεί να επιφέρει κάτι τέτοιο. Όταν ένας άνδρας παρουσιάζει το νόσημα αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πόνος, η δυσκολία στη στύση και η παραμόρφωση του πέους είναι οι προτεραιότητες στην αντιμετώπιση του νοσήματος. Με αυτή ακριβώς τη σειρά. Η θεραπεία του προβλήματος μπορεί να είναι τόσο απλή για τον ειδικό γιατρό όσο δύσκολη και αποτυχημένη για τον μη-ειδικό. Το πόσο μεγάλη είναι η στροφή, το πότε εμφανίστηκε, εάν υπάρχει δυσκολία στη στύση, η ηλικία του άνδρα και η ύπαρξη άλλων προβλημάτων υγείας είναι παράγοντες οι οποίοι θα ληφθούν υπόψη στην επιλογή της θεραπείας που μπορεί να είναι φαρμακευτική, τοπική αγωγή και χειρουργική. Το γεγονός είναι ένα. « Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα» όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι ειδικοί, αναφερόμενοι στο πόσο νωρίς ο άνδρας θα ζητήσει ιατρική βοήθεια. Εάν πάντως για κάποιο λόγο, ο άνδρας έχει καθυστερήσει να ζητήσει ιατρική βοήθεια, λύση υπάρχει ακόμα.

 

Εξειδικευμένα ανδρολογικά κέντρα μπορούν να εφαρμόσουν εξελιγμένες χειρουργικές τεχνικές αποκατάστασης, χωρίς τους φόβους και τις ανασφάλειες που συνήθως ακολουθούν ένα τέτοιο χειρουργείο. Η χρήση μοσχευμάτων, είτε από τον ίδιο τον ασθενή, είτε ετερόλογων μπορούν να επιτύχουν αποκατάσταση της βλάβης χωρίς διαταραχή της στυτικής λειτουργίας. Όπως μπορεί να διαβεβαιώσει ο ειδικός γιατρός, προβλήματα που αφορούν το μέγεθος του πέους μετά το χειρουργείο, τη στύση και την αίσθηση, αλλά και τη μετεγχειρητική πορεία δεν υπάρχουν με την κατάλληλη επιλογή του είδους του χειρουργείου. Το μήνυμα είναι λοιπόν τριπλό: υπάρχει θεραπεία, αναζητήστε βοήθεια νωρίς, επιλέξτε τον ειδικό.

 

Κείμενo: Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Xειρουργός Oυρολόγος-Aνδρολόγος, 
Πρόεδρος Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών (τηλ.: 210 6749349), 
Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (Ε.Μ.Α.Σ, τηλ.:210 6777070), 
Ομίλου Medical Group Practice International: Αθήνα, Κρήτη, Λευκωσία,
Φρανκφούρτη, Ντουμπάι, Σόφια, Σάο Πάολο

 

Share via email