Μέντα: Βάζει… φωτιά στο μεταβολισμό!

Μπαίνει σε γλυκά και αλμυρά πιάτα, καταναλώνεται ως αφέψημα, ενώ το αιθέριο έλαιο της χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως τονωτικό του σώματος αλλά και του πνεύματος. Ο λόγος για τη μέντα, στις ευεργετικές ιδιότητες της οποίας προστέθηκε πρόσφατα μια ακόμη. Ποια είναι αυτή; Το ότι επιταχύνει το μεταβολισμό, σύμφωνα με τα πορίσματα μελέτης που πραγματοποίησε το εργαστήριο FAME Lab του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επάλειψη στο δέρμα με διάλυμα που περιείχε το συγκεκριμένο βότανο είχε αποτέλεσμα την αύξηση των μεταβολικών διεργασιών μέσα σε δύο μόλις ώρες. Αυτή η επιτάχυνση, μάλιστα, κράτησε τέσσερις ολόκληρες μέρες. Επιπλέον, η χορήγηση μέντας μέσω χαπιού είχε αντίστοιχα αποτελέσματα, μικρότερης ωστόσο διάρκειας.
Συμπερασματικά, η έρευνα έδειξε ότι η λεγόμενη «προσομοίωση κρύου» που προκαλεί η μέντα (η δροσιά και η φρεσκάδα που νιώθουμε ακόμη και όταν καταναλώσουμε μια τσίχλα με αυτό το άρωμα) μπορεί να αυξήσει τις καύσεις του οργανισμού για κάποιο χρονικό διάστημα.
Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του εργαστηρίου Ανδρέας Φλουρής, τα παραπάνω αποτελέσματα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία φαρμακευτικής αγωγής με κύριο συστατικό τη μέντα, η οποία θα συμβάλλει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού. Ο ίδιος εξηγεί πως η χορήγησή της σε ελεγχόμενες δόσεις (10 ml ανά κιλό σωματικού βάρους) δεν έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία.
Προσθέστε την, λοιπόν, στις σαλάτες και στα ροφήματά σας και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής θα δείτε το δείκτη της ζυγαριάς να υποχωρεί νικημένος.
Πηγή: elle.gr