Η διατροφική αξία του αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε λιπαρά, της τάξεως του 23% (κυρίως ελαϊκό οξύ όπως στο ελαιόλαδο). Περιέχει φυτικές ίνες και είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως χαλκό, μαγνήσιο, μαγγάνιο. Περιέχει επίσης μικρότερες ποσότητες σε σίδηρο, ασβέστιο, ιώδιο, σελήνιο, ψευδάργυρο και φώσφορο.

Το αβοκάντο είναι γνωστό για την υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ και βιταμίνη Α. Περιέχει μικρότερες ποσότητες σε βιταμίνες Β, C, E, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, Β6, βιοτίνη και φυλλικό οξύ.

Τα φρούτα συνήθως δεν είναι πλούσια σε θερμίδες και εντάσσονται στο διαιτολόγιο κυρίως για την περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες, μέταλλα-ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Ωστόσο το αβοκάντο, δεδομένης της περιεκτικότητας του σε λίπη, αποτελεί εξαίρεση. Τα 100 γραμμάρια βρώσιμου τμήματος περιέχουν 215 θερμίδες. Ένα μεσαίο λοιπόν αβοκάντο περιέχει περίπου 300 θερμίδες. Άρα η κατανάλωση του μισού θα ήταν μια λογική πρόταση.

Με βάση ορισμένες μελέτες και παραδόσεις, το αβοκάντο συνίσταται στην δυσκοιλιότητα, την υγεία των μαλλιών, την υγεία της καρδιάς, την φροντίδα του δέρματος, την ψωρίαση και την άσχημη αναπνοή.

Kείμενο: Σοφία Κόντη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / Health Nutrition Balance