Διατροφικές Οδηγίες Υπέρτασης

ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ

1. Κρίνεται απαραίτητος ο περιορισμός του αλατιού. Μην προσθέτετε αλάτι στο τραπέζι και δίνετε  προσοχή στο αλάτι που προσθέτετε στο φαγητό κατά τη διάρκεια μαγειρέματος .

2. Συνίσταται η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

3. Συνίσταται  η ελάττωση της πρόσληψης αλκοόλ και διακοπή του καπνίσματος.

4. Συνίσταται η μείωση  του σωματικού βάρους ειδικά αν αυτό είναι ανώτερο του φυσιολογικού.

5. Προτείνεται η υιοθέτηση διατροφής που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά με υψηλή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

6. Συστήνεται η αποφυγή τροφών πλούσιων σε λιπαρά. Αποφύγετε μεγάλες ποσότητες βουτύρου και μαργαρίνης. Καταναλώστε άπαχα κρέατα ,γαλακτοκομικά και τυριά με χαμηλά λιπαρά.

7. Καταναλώστε φρέσκα τρόφιμα και αποφύγετε προπαρασκευασμένα τρόφιμα  που περιέχουν μεγάλες ποσότητες άλατος.

8. Περιορίστε την κατανάλωση αλμυρών σνακ όπως πατατάκια, τορτίγιες και αλατισμένους ξηρούς καρπούς.

9. Περιορίστε την κατανάλωση κονσερβοποιημένων προϊόντων όπως σούπες, σάλτσες κ.τ.λ.

10. Αποφύγετε τη χρήση κύβων λαχανικών.

Προσοχή!!!! Ο όρος «χλωριούχο νάτριο» και «γλουταμινικό μονονάτριο»  που βρίσκεται σε κινέζικα φαγητά και κατά παραγγελία φαγητά, σημαίνει ΑΛΑΤΙ!

Kείμενο: Σοφία Κόντη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / Health Nutrition Balance