Διατροφή βρέφους μέχρι 1ος έτους

Όταν γεννιέται ένα παιδί στον κόσμο είναι ανίκανο να τραφεί μόνο του.  Η διατροφή του εξαρτάται αποκλειστικά από τη μαμά του.    Γι ‘ αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ποιές  τροφές θα δώσει στο παιδί της. σε ποια ποσότητα και πόσο συχνά. Η  διατροφή των βρεφών (μέχρι 6 μηνών) και νηπιών (μέχρι 18 μηνών) παρουσιάζει ιδιαίτερη ιδιομορφία και χρειάζεται ξεχωριστή προσοχή.Είναι η περίοδος της ταχύτερης ανάπτυξης  τους  ,η οποία δεν σημαίνει μόνο αλλαγές στο μέγεθος τους αλλά και στις διάφορες λειτουργίες του οργανισμού και τη σύνθεση του σώματος τα οποία δημιουργούν ειδικές ανάγκες διατροφής.

Οι απαιτησεις τους σε ενέργεια είναι 2-3 φορές μεγαλύτερες από εκείνες των ενηλίκων ανάλογα με το βάρος του σώματος τους και το ίδιο συμβαίνει και με τις απαιτήσεις τους σε πρωτείνη , η οποία μάλιστα πρέπει να είναι υψηλής βιολογικής αξίας.

Μέχρι τον 6ο μήνα το βρέφος τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα.Με τον θηλασμό το παιδί λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την ποσότητα των θερμίδων που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Επίσης , με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται από αρρώστιες αφού μέσω της μητέρας παίρνει τα αντισώματα που χρειάζεται ώστε να παραμείνει υγιές.

Τέλος με την αποφυγή του ξένου γάλακτος το παιδί αναπτύσει έναν ιδιαίτερο δέσμο με τη μητέρα, αφού την ώρα του θηλασμού βρίσκονται μόνοι οι δυο τους, το παιδί έχει την αμέριστη προσοχή της μητέρας και αισθάνεται ασφάλεια και ευτυχία.Μόνο αν είναι απαραίτητο θα του δοθεί τυποποιημένο γάλα.Είναι σημαντικό το γάλα να είναι πρώτης βρεφικής ηλικίας.

Στον 6ο μήνα γίνεται εισαγωγή του φρούτου, στην αρχή χυμός και αργότερα πολτός.Τα πρώτα φρούτα να είναι το μήλο και το αχλάδι. Ακόμα αντάσσονται στην διατροφή οι κρέμες, στην αρχή από ρυζάλευρο και αργότερα από αλεύρι σίτου , γιατί είναι πιθανόν να προκληθεί αλλεργία σε αυτό.

Στον 7ο μήνα μπαίνουν τα λαχανικά.Μπορεί να φάει πατάτες πουρέ και αλέσμενά λαχανικά, εκτός από λάχανο, κουνουπίδι, μαρούλι,ραπανακί και κρεμμύδι. Αυτά έχουν έντονες γεύσεις και συνιστώνται μετά τον ένα χρόνο. Όλα τα λαχανικά πρέπει να είναι κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας, καθώς είναι κατά πολύ λιγότερο επιβαρυμένα με βλαπτικές ουσίες. Στα μέσατου έβδομου εισάγεται το βρασμένο κοτόπουλο και στο τέλος το αυγό,μόνο ο κρόκος, το ασπράδι μετά τον 12ο μήνα.

Στον 8ο μήνα προστίθεται κάποια όξινα φρούτα στη φρουτόκρεμα, ορισμένα λαχανικά με έντονη γεύση και το μοσχάρι.

Στον 9ο μήνα μπαίνουν τα σιτηρά μπισκότα,φιδές.

Στον 10ο εισάγευται το ψάρι και τον 11ο τα λαδερά.

Είναι σημαντικό στο τέλος του πρώτου χρόνου το διαιτολόγιο του παιδιού να έχει εξομοιωθεί πλήρως με της υπόλοιπης οικογένειας αλλά να μην προστίθεται στο γεύμα του αλάτι,ζάχαρη,λίπος και καρυκεύματα.

Kείμενο: Σοφία Κόντη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / Health Nutrition Balance