Πώς το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε «black out»

άγχος black out

Υπάρχουν καταστάσεις στις ζωής μας που μας προκαλούν άγχος. Οι καταστάσεις αυτές διαφέρουν ως προς το βαθμό δυσκολίας και σοβαρότητας για κάθε άνθρωπο.  Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να βιώνει άγχος για το αυριανό project και κάποιος άλλος για το μέλλον του παιδιού του. Το συναίσθημα, όμως, παραμένει το ίδιο για όλους. Το άγχος, εκτός από τα σωματικά συμπτώματα, όπως εφίδρωση, πόνος στο στομάχι και το στήθος, κόμπιασμα στην ομιλία, τρέμουλο, προκαλεί και διανοητική σύγχυση, γνωστό και ως « black out ». 

Πώς λειτουργεί το black out αν μας κυριεύσει το άγχος

Tο άτομο όταν παθαίνει black out δεν μπορεί να συγκεντρωθεί και να σκεφτεί ξεκάθαρα και το μόνο που επιθυμεί είναι να απαλλαγεί από όλο αυτό και να απομακρυνθεί από το ερέθισμα που του προκαλεί το άγχος. Όμως, η φυγή δεν είναι πάντα ο σωστός τρόπος. Η ευθεία αντιμετώπιση είναι ένας τρόπος που μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγείτε από το άγχος.  Μείνε εκεί και πάλεψε μέχρι να βρεθεί η λύση. Την σημασία της ευθείας αντιμετώπισης την αποδίδει τέλεια ο Γούντι Αλέν όταν είπε πως «Το 80% της επιτυχίας στη ζωή είναι απλώς να εμφανίζεσαι».

άγχος black out

Το άγχος επίσης προκαλεί αρνητικές σκέψεις

Δεν θα τα καταφέρω να περάσω στις εξετάσεις, δεν θα πάρω προαγωγή, δεν μπορώ να ανταπεξέλθω στην νέα μου δουλειά. Ωστόσο, οι αρνητικές σκέψεις δεν είναι πάντα καταστροφικές. Οι αρνητικές σκέψεις λειτουργούν σαν άμυνα, καθώς το άτομο έχει μπει στην διαδικασία να αποδεχτεί την ενδεχόμενη αποτυχία.  Για παράδειγμα «Τώρα που ξέρω ότι δεν θα τα καταφέρω να πάρω την θέση, ας αφιερωθώ στην δουλειά μου». Η απαισιοδοξία λειτούργησε καταλυτικά στη διαχείριση του άγχους. Παρόλα αυτά, μπορείτε να περιορίσετε τις αρνητικές σκέψεις ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση σας. Αν προσπαθήσετε να μειώσετε την ανασφάλεια που νιώθετε και την αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί στο μέλλον, μένοντας ανοιχτοί σε όλα τα πιθανά σενάρια, επιτυχία ή αποτυχία τότε έχετε καταφέρει κατά ένα τρόπο να ελέγξετε και το άγχος σας.

Πηγή: jenny.gr

Διαβάστε ακόμη: Self-judgement: Ο «κριτής» που κρύβεται μέσα μας