Τρέξιμο για αρχάριους: 4+1 συμβουλές

τρέξιμο για αρχάριους

Το τρέξιμο είναι ένα από τα πιο γνωστά είδη άσκησης και τα πιο δημοφιλή. Γι’ αυτό το λόγο, το τρέξιμο είναι για τους αρχάριους ένα καλό ξεκίνημα. Τι πρέπει όμως να προσέξουν οι αρχάριοι που ξεκινούν το τρέξιμο; Σας παραθέτουμε μερικές μικρές συμβουλές.

  1. Ξεκινήστε τρέχοντας για μικρά διαστήματα

Είναι λίγο δύσκολο για τους αρχάριους να τρέξουν κατά τη διάρκεια όλης της διαδρομής. Ξεκινήστε τρέχοντας για μικρά διαστήματα, κάνοντας διαλείμματα με περπάτημα. Ξεκινήστε εναλλάσσοντας 2 λεπτά περπάτημα με τρέξιμο. Όσο περνάει ο καιρός, αρχίστε να μειώνετε σταδιακά αυτό το χρόνο, μέχρι που δε θα σταματάτε καθόλου για περπάτημα.

  1. Μην τρέξετε υπερβολικά γρήγορα

Το πολύ γρήγορο τρέξιμο θα σας εξαντλήσει και θα ανεβάσει πολύ γρήγορα τους παλμούς. Ξεκινήστε με χαλαρό τρέξιμο. Όσο περνάει ο καιρός θα αρχίσει να συνηθίζει το σώμα και θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

τρέξιμο για αρχάριους

  1. Αφήστε το σώμα σας να ξεκουράζεται

Το σώμα θέλει το χρόνο του να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Γι’ αυτό το λόγο, ειδικά όσο καιρό είστε στην αρχή, θα πρέπει να το αφήνετε να ξεκουράζεται. Αφήστε κενές μέρες ενδιάμεσα στις προπονήσεις σας για την κατάλληλη ξεκούραση.

  1. Αποφύγετε τους πλευρικούς πόνους

Σίγουρα θα έχετε ακούσει από άτομα που ξεκινούν τώρα τρέξιμο ότι έχουν πλευρικούς πόνους κατά τη διάρκεια της άσκησης. Για να το αποφύγετε, αποφύγετε την κατανάλωση στερεάς τροφής δύο ώρες πριν το τρέξιμο. Καταναλώστε υγρά σε μικρές ποσότητες. Αν σας πιάσουν πλευρικοί πόνοι, ξεκινήστε να περπατάτε. Ξεκινήστε ξανά να τρέχετε μόνο αν οι πόνοι υποχωρήσουν πλήρως.

τρέξιμο για αρχάριους

  1.  Τρέξτε με ασφάλεια 

Μπορεί να ακούγεται λίγο κλισέ, αλλά η κατάλληλη στήριξη των ποδιών τα κρατάει σταθερά και παρεμποδίζει πιθανούς τραυματισμούς και εμφάνιση προβλημάτων στο μέλλον. Στα Medica Feet μπορείτε να κάνετε πελματογράφημα και να κατασκευάσετε έναν πάτο παπουτσιών, ανάλογα με το σχήμα των ποδιών σας. Τι πιο ασφαλές και σταθερό;

Διαβάστε ακόμη:

Beach volley: 7+1 λόγοι για να ξεκινήσετε κι εσείς

Κυκλική προπόνηση: Πώς να φτιάξετε πρόγραμμα μόνοι σας