Γυμναστική για παιδιά: Tips να ξεκινήσει και το δικό μου

γυμναστική για παιδιά

Τα παιδιά έχουν μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας σε σχέση με τους ενήλικες. Η γυμναστική για τα παιδιά αποτελεί πέρα από ένα μέσο για διασκέδαση, και ένα μέσο να διοχετεύσουν όλη την ενέργεια που έχουν. Ωστόσο, τη σημερινή εποχή, όλο και λιγότερα παιδιά κάνουν γυμναστική. Αν παρατηρήσατε πως το δικό σας περνάει όλη τη μέρα του σε έναν καναπέ και θέλετε να το ενθαρρύνετε να κινείται περισσότερο, σας έχουμε κάποιες συμβουλές προκειμένου η γυμναστική να γίνει μια διασκεδαστική δραστηριότητα.

  1. Δώστε έμφαση στη διασκέδαση

Βοηθήστε το παιδί σας να βρει τη γυμναστική που θα του αρέσει. Όσο περισσότερο απολαμβάνει αυτή τη δραστηριότητα, τόσες περισσότερες είναι οι πιθανότητες να τη συνεχίσει. Μπορείτε να αρχίσετε μια δραστηριότητα όλοι μαζί. Έτσι θα περνάτε χρόνο και σαν οικογένεια.

  1. Επιλέξτε μια δραστηριότητα που είναι κατάλληλη για την ηλικία του

Για παράδειγμα, ένα παιδί 7-8 ετών δεν είναι ακόμα έτοιμο να αρχίσει να σηκώνει βάρη. Ωστόσο, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, ο χορός, το κολύμπι είναι κάποιες δραστηριότητες κατάλληλες για όλες τις ηλικίες.

γυμναστική για παιδιά

  1. Βεβαιωθείτε ότι είναι σε ασφαλές περιβάλλον

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και ότι το περιβάλλον είναι ασφαλές. Βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα του παιδιού σας είναι άνετα και κατάλληλα για τη γυμναστική που έχει επιλέξει.

  1. Δώστε του διάφορα παιχνίδια

Αν το παιδί σας κάνει γυμναστική στο σπίτι, βεβαιωθείτε ότι έχει αρκετά παιχνίδια. Εφοδιαστείτε με μπάλες, σκοινάκια και άλλα παιχνίδια που θα το κρατήσουν δραστήριο.

  1. Προσπαθήστε να αποτελέσετε πρότυπο

Τα παιδιά που βλέπουν τους γονείς τους να κάνουν γυμναστική έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνουν κι εκείνα. Αν δεν γυμνάζεστε, προσπαθήστε να εντάξετε έστω μια ώρα την εβδομάδα τη γυμναστική στο πρόγραμμα σας.

γυμναστική για παιδιά

  1. Παίξτε με τα παιδιά σας

Δεν είναι πάντα ανάγκη το παιδί σας να ξεκινήσει κάποιο σπορ ή άθλημα. Αφιερώστε κάποιες ώρες παίζοντας κάπου έξω με το παιδί σας. Κάντε ποδήλατο μαζί, τρέξτε, κολυμπήστε. Οποιαδήποτε άσκηση αρέσει σε όλους σας.

  1. Προσπαθήστε να μην το παρακάνετε

Μην το παρακάνετε με τη γυμναστική. Η σωματική άσκηση δε θα πρέπει να του προκαλεί σωματικό πόνο. Αν σας πει ότι πονάει, δοκιμάστε κάτι πιο χαλαρό. Όπως με κάθε δραστηριότητα, είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε. Αν η γυμναστική αρχίσει να επηρεάζει τις επιδόσεις του στο σχολείο ή τις άλλες υποχρεώσεις του, συζητήστε το καλύτερα με το γιατρό σας.

  1. Συζητήστε με τον παιδίατρο σας

Πάντα προέχει η υγεία. Καλό θα ήταν, πριν ξεκινήσει γυμναστική το παιδί σας, να συζητήσετε με τον παιδίατρο σας ποιο είδος άσκησης θα ήταν κατάλληλο για αυτό, ή αν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας που το περιορίζει σε κάποιες δραστηριότητες. Η γυμναστική έχει στόχο να ενισχύσει τον οργανισμό, όχι να τον εξασθενήσει.

Προσοχή: Δεν ενδιαφέρονται όλα τα παιδιά στον ίδιο βαθμό για την γυμναστική. Αν σας πει ότι δεν του αρέσει κάποια δραστηριότητα, μην το πιέσετε. Συζητήστε μαζί του να δοκιμάσει κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα χορό. Αν πάλι δεν δείξει ενδιαφέρον, αφήστε το. Ίσως στο μέλλον ενδιαφερθεί από μόνο του.