Βουρτσίζω σωστά;

Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, εκ των οποίων η μια πρέπει να είναι οπωσδήποτε το βράδυ πριν τον ύπνο, είναι απαραίτητο για την υγεία του στόματος. Με το βούρτσισμα των δοντιών επιτυγχάνεται η απομάκρυνση των τροφών και της πλάκας από την επιφάνεια των δοντιών και των ούλων. Με τον τρόπο αυτό απομακρύνονται τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση τερηδόνας στα δόντια και ουλίτιδας στα ούλα (αιμορραγία, ερυθρότητα, διόγκωση). Ταυτόχρονα, με το βούρτσισμα της επιφάνειας της γλώσσας αποφεύγεται η κακοσμία του στόματος.

Πώς όμως θα πρέπει να γίνεται το βούρτσισμα για να είναι αποτελεσματικό;

Αρχικά η επιλογή της οδοντόβουρτσας είναι σημαντική. Συστήνεται να επιλέγεται μια μέτριας σκληρότητας οδοντόβουρτσα εκτός από ειδικές περιπτώσεις στις οποίες ο οδοντίατρος έχει συστήσει μαλακή οδοντόβουρτσα (π.χ. μετά από χειρουργικές επεμβάσεις ή σε πολύ ευαίσθητα δόντια). Η οδοντόκρεμα που θα χρησιμοποιείται πρέπει να είναι μια οδοντόκρεμα με φθόριο. Στο εμπόριο κυκλοφορεί μια μεγάλη ποικιλία ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός (με έξτρα φθόριο για έντονο τερηδονισμό, με αντιμικροβιακές ουσίες για περιοδοντίτιδα, με απευαισθητοποιητικούς παράγοντες για ευαίσθητα δόντια κτλ). Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να τοποθετείται πλαγίως σε γωνία 45 κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ακουμπήσει καλά το δόντι και οι άκρες των τριχών να μπαίνουν ελαφρά στην ουλοδοντική σχισμή (ανάμεσα στα ούλα και στο δόντι) χωρίς πολύ μεγάλη πίεση. Οι κινήσεις θα πρέπει να είναι πάντα από τα ούλα προς τα δόντια με στόχο την απομάκρυνση των τροφών και της πλάκας στην εξωτερική και εσωτερική επιφάνεια των δοντιών και εμπρός-πίσω για την μασητική επιφάνεια. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει το βούρτσισμα να γίνεται με κατεύθυνση οριζόντια ή κάθετη καθώς μπορεί πολύ εύκολα να προκληθεί ανεπανόρθωτος τραυματισμός στα ούλα ή έντονη αποτριβή της επιφάνειας των δοντιών. Τέλος δε θα πρέπει να παραβλέπεται και το βούρτσισμα της επιφάνειας της γλώσσας καθώς συγκεντρώνονται μικρόβια που ευθύνονται και για την κακοσμία του στόματος. Συστήνεται επίσης η αντικατάσταση της οδοντόβουρτσας να γίνεται κάθε 3-6 μήνες.

Όσο σωστό και επιμελές όμως και αν είναι το βούρτσισμα υπάρχουν κάποια σημεία που η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να φτάσει για να καθαρίσει και αυτά είναι τα σημεία ανάμεσα στα δόντια (μεσοδόντια διαστήματα) ή κάτω από προσθετικές εργασίες (γέφυρες) . Στις περιοχές αυτές ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται επιπλέον με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια.

Η χρήση στοματικού διαλύματος προτείνεται επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις ως συμπληρωματικό μέσο μιας σωστής στοματικής υγιεινής εάν ο οδοντίατρος κρίνει ότι χρειάζεται (π.χ  σε ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, συχνή εμφάνιση τερηδόνας).

Γράφει η Άρτεμις Νιάρχου, DDS MSc in prosthetic dentistry