5 μύθοι για τα Δόντια…

ΜΥΘΟΣ #1: Δεν έχει σημασία πότε θα βουρτσίσω τα δόντια μου αρκεί να το κάνω τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

Η σωστή στοματική υγιεινή του στόματος περιλαμβάνει βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα αλλά οπωσδήποτε η μία θα πρέπει να είναι το βράδυ πριν τον ύπνο. Κατά τη διάρκεια του ύπνου τόσο η παραγωγή σάλιου όσο και ο καθαρισμός των δοντιών από τη γλώσσα μειώνεται με αποτέλεσμα την παραμονή υπολειμμάτων τροφών, ποτών  και καπνού πολλές ώρες στην επιφάνεια των δοντιών με κίνδυνο εμφάνισης ουλίτιδας ή τερηδόνας.

ΜΥΘΟΣ #2: Η λεύκανση προκαλεί βλάβη στην αδαμαντίνη των δοντιών.

Οι λευκαντικοί παράγοντες νέας γενιάς που χρησιμοποιούνται πλέον για τη λεύκανση των δοντιών περιέχουν απευαισθητοποιητικούς παράγοντες και φθόριο καθιστώντας τους έτσι ιδιαίτερα φιλικούς προς τα δόντια. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι η όλη διαδικασία να γίνεται μόνο υπό την επίβλεψη του οδοντιάτρου, με τα κατάλληλα υλικά και για το ενδεικνυόμενο, για κάθε περίπτωση, χρονικό διάστημα.

ΜΥΘΟΣ #3: Ο συχνός καθαρισμός μπορεί να βλάψει τα δόντια.

Με τον καθαρισμό που γίνεται στο οδοντιατρείο δεν αλλοιώνεται η αδαμαντίνη των δοντιών απλά απομακρύνονται τα υπολείμματα τροφών, πλάκας και πέτρας που εναποτίθενται στην επιφάνειά τους, είτε πάνω από τη γραμμή των ούλων είτε κάτω από αυτά, και ευθύνονται για την εμφάνιση ουλίτιδας (ερυθρότητα ούλων, διόγκωση, αιμορραγία). Η συχνότητα του καθαρισμού ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός και τα προβλήματα που παρουσιάζει.

ΜΥΘΟΣ #4: Πρέπει να χρησιμοποιώ στοματικό διάλυμα κάθε μέρα.

Τα στοματικά διαλύματα αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο στοματικής υγιεινής παρολ’ αυτά εάν χρησιμοποιούνται καθημερινά για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να έχουν και δυσάρεστες συνέπειες όπως χρώση των δοντιών, αλλαγή στη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα του στόματος, αίσθημα καύσου. Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται μόνο εφόσον τα έχει συστήσει ο οδοντίατρος για συγκεκριμένο λόγο (π.χ διάλυμα με φθόριο για την τερηδόνα, με χλωρεξιδίνη για την περιοδοντίτιδα ή ως αντισηπτικό μετά από χειρουργικές επεμβάσεις) και μόνο για το χρονικό διάστημα που εκείνος προτείνει.

ΜΥΘΟΣ #5: Ως ενήλικας δε μπορώ να βάλω σιδεράκια.

Η ορθοδοντική θεραπεία δεν ενδείκνυται μόνο για τα παιδιά αλλά είναι μια θεραπεία που μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε ηλικία εφόσον κριθεί απαραίτητο. Η θεραπεία δε γίνεται μόνο για λόγους αισθητικούς αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι αναγκαία για τη σωστή λειτουργία του στόματος. Επιπλέον με τις νέες μεθόδους που χρησιμοποιούνται πια από τους ορθοδοντικούς (γλωσσική τοποθέτηση brackets, σύστημα invisalign) δεν υπάρχει κανένας αισθητικός περιορισμός κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς είναι πραγματικά αόρατη.

Γράφει η Άρτεμις Νιάρχου, DDS MSc in prosthetic dentistry.