Όμορφα και υγιή μαλλιά και μετά το καλοκαίρι!

Επιστροφή από τις διακοπές και έχει ήδη ξεκινήσει η απογραφή στις ‘’ζημιές’’ που έχουμε προκαλέσει στον εαυτό μας κατά τις ξέγνοιαστες καλοκαιρινές ημέρες που πέρασαν, με πρώτο στην λίστα του απολογισμού τα μαλλιά μας!

 

Ξηρότητα, θαμπάδα, ανυπότακτες τούφες που δεν στρώνουν με τίποτα,είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που κάνουν την εμφάνισή τους… με το πιο σημαντικό απ όλα και μεγάλο μας βραχνά: την τριχόπτωση!

 

Τι μπορείτε να κάνετε; Πολλοί είναι οι μύθοι που κυκλοφορούν, από το να λούζεστε με παγωμένο νερό μέχρι το να ξεβγάζεστε με ξύδι, και άλλες τόσες μισές αλήθειες όπως το να κουρεύεστε τακτικά (πόσο τακτικά είναι το «τακτικά»;) και να αποφεύγετε το υπερβολικό styling –αλλά η υπερβολή του ενός είναι η καθημερινότητα του άλλου.

 

Από τη μία, όπως μας λένε οι ειδικοί, η πτώση των μαλλιών είναι μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία αφού μας εξασφαλίζει την ανανέωσή των μαλλιών μας..πως γίνεται αυτό; Η φύση έχει προνοήσει! Η φάση της ανάπτυξης της τρίχας διαρκεί κατά μέσο όρο 3 με 4 χρόνια στη γυναίκα και 2 χρόνια στον άντρα, η μεταβατική περίοδος διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες και η φάση της πτώσης ολοκληρώνεται σε διάστημα 3 μηνών.

 

Κατά μέσο όρο, σε καθημερινή βάση χάνουμε γύρω στις 50 τρίχες, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό και πολλές φορές ούτε που το καταλαβαίνουμε.
Το φθινόπωρο, αντίθετα, η τριχόπτωση αυξάνεται και είναι φυσιολογικό να παρατηρούμε μία αύξηση του αριθμού των τριχών που μένουν πάνω στη βούρτσα ή στη μπανιέρα, μετά το λούσιμο.
Αυτή η εποχιακή τριχόπτωση διαρκεί περίπου 6 εβδομάδες. Από την άλλη όμως, υπάρχει και η τριχόπτωση που επιμένει όσο και να προσπαθούμε να την εμποδίσουμε.
 
Τι μπορεί να φταίει;
 
Η κληρονομικότητα είναι  ο πρώτος παράγοντας που καθορίζει την τριχόπτωση και αυτό ισχύει και για άνδρες και για γυναίκες, μια και είναι ήδη καταγεγραμμένη στο γενετικό υλικό τους.

 

Η κακή διατροφή είναι ένας δεύτερος πολύ σοβαρός παράγοντας που επιταχύνει την αραίωση της τρίχας.
Γι’ αυτό, καλό είναι να εμπλουτίσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες με πολλά λαχανικά και φρούτα και να αποφεύγουμε τις τροφές με λιπαρά και θερμίδες.
Η τρίχα είναι ένας ζωντανός οργανισμός και χρειάζεται βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία για να αναπτυχθεί και να ανανεωθεί.
Χρειάζεται σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Β2, Β5, Β6, Β8, ΡΡ και αμινοξέα, στοιχεία απαραίτητα τόσο για την ζωντάνια και υγεία της τρίχας όσο και για την ομορφιά της.
Για να διασφαλίσουμε, λοιπόν, ότι η τρίχα θα μπορέσει να πάρει όλα αυτά τα στοιχεία που χρειάζεται για να είναι υγιής, θα πρέπει να έχουμε μία ισορροπημένη διατροφή.

 

Το άγχος βοηθά στην απώλεια της τρίχας και στη λέπτυνση των μαλλιών μας. Θα πρέπει να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε, είτε με τη βοήθεια κάποιου ειδικού είτε μέσω άλλων διεξόδων, όπως τα σπορ, το περπάτημα, τις δημιουργικές ασχολίες, τον καλό ύπνο τη νύχτα και την υγιεινή ζωή.

 

Οι ορμόνες, η διαδικασία της κύησης και του τοκετού προσωρινά μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Τις περισσότερες φορές όμως – λίγους μήνες αργότερα – η τριχόπτωση παύει και τα μαλλιά επανέρχονται στην προηγούμενη κατάσταση τους. Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν αύξηση της τριχόπτωσης μέχρι και έξι μήνες μετά την γέννα. Επίσης, πολλές γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λαμβάνουν σίδηρο, παρατηρούν αύξηση των τριχών και, όταν σταματούν το σίδηρο, παρατηρούν λέπτυνση της τρίχας.

 

Η εμμηνόπαυση  συμβάλλει  στην αραίωση της τρίχας και γενικότερα στην τριχόπτωση, σε κάποιες περιπτώσεις γυναικών. Για το λόγο ότι όλες οι γυναίκες θα περάσουμε την περίοδο αυτή, μπορείτε να παίρνετε βιταμίνες που υπάρχουν στο εμπόριο για την ενδυνάμωση της τρίχας.

 

Η κατάθλιψη, η έλλειψη σιδήρου και ο θυρεοειδής μπορούν να συμβάλλουν παρά πολύ στην απώλεια της τρίχας.
Η φυσική και ψυχολογική μας κατάσταση είναι άρτια συνδεδεμένες με την τριχόπτωση, καθώς η κατάθλιψη, η υπερκόπωση, το άγχος, η έλλειψη ύπνου μπορούν να προκαλέσουν σημαντική πτώση των μαλλιών μας.
 Οι επιπτώσεις, όμως δεν σταματούν εκεί καθώς και η ποιότητα της τρίχας μπορεί να επηρεαστεί: σπάει πολύ εύκολα, ξηραίνεται, χάνει τη λάμψη της, δημιουργείται πιτυρίδα.

 

Οι βαφές, το ντεκαπάζ, το δυνατό βούρτσισμα και το συχνό ίσιωμα με το πιστολάκι είναι παράγοντες που κάνουν εύθραυστα τα μαλλιά σας και τη ρίζα τους, με αποτέλεσμα να πέφτουν σε μεγάλες ποσότητες.

 

Ακολουθούν κάποια συγκεκριμένα και πολύ «τσεκαρισμένα» μυστικά για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο… και τα μαλλιά σας υγιή!

 

Αλλάξτε διατροφή: Υιοθετήστε ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα, και προτιμήστε τροφές και φρούτα πλούσια σε βιταμίνη Ε, σίδηρο, ψευδάργυρο και ω3 λιπαρά οξέα.
Τροφές που κάνουν θαύματα για τα μαλλιά σας είναι, μεταξύ άλλων, ο σολομός, το αβοκάντο, τα καρύδια, τα στρείδια, τα αυγά, το σπανάκι, οι γλυκοπατάτες, οι φακές, το γιαούρτι και τα πουλερικά.

 

Καταναλώνετε πολύ νερό!
πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος  που παίζει στην τριχόπτωση η ποσότητα  νερού που πρέπει να καταναλώνουμε κατά την διάρκεια της ημέρας και ορίζεται στο 1,5 – 2 λίτρα.
Οι στατιστικές φανερώνουν πως το 90% των περιστατικών με τριχόπτωση καταναλώνουν λιγότερο από 1,5 φρούτο την ημέρα, ελάχιστες σαλάτες, λίγο νερό και παραλείπουν το πρωινό ή ένα γεύμα την ημέρα.

 

Ανακαλύψτε τα θαυματουργά βότανα:
• Το μαύρο πιπέρι
• Η γύρη από τις μέλισσες, ειδικά για όσους έχουν πρόβλημα με απορρόφηση σιδήρου από άλλες τροφές
• Τα φύλλα δάφνης, όπως και το δαφνέλαιο
• Το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο
Η χρήση τους δεν χρειάζεται να γίνεται όλο τον χρόνο αλλά σε περιόδους τριχόπτωσης.

 

Προστατέψτε τα μαλλιά σας από τον ήλιο: Η ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι επικίνδυνη μόνο για το δέρμα. Για την ακρίβεια, τα μαλλιά σας χρειάζονται περισσότερο την αντηλιακή προστασία, ακριβώς γιατί δεν σας δίνουν σημάδια όπως το κοκκίνισμα ή το ξεφλούδισμα όταν «υποφέρουν» από τις ηλιακές ακτίνες. Κι όμως, η ξηρότητα που παρατηρείτε περισσότερο το καλοκαίρι, αλλά και το ξεθώριασμα του χρώματος αν τα μαλλιά σας είναι βαμμένα, οφείλονται στην υπεριώδη ακτινοβολία. Καλό είναι, λοιπόν, να καλύπτετε τα μαλλιά σας με ένα καπέλο ή μαντήλι, όταν βρίσκεστε για πολλές ώρες στον ήλιο, και να τα ψεκάζετε με κάποιο ειδικό αντηλιακό σπρέι που τα προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Ελέγξτε τα συστατικά: Πριν ρίξετε τα σαμπουάν, τα conditioner και τα λοιπά προϊόντα που χρησιμοποιείτε για τα μαλλιά σας στο καλαθάκι του σούπερ μάρκετ, ρίξτε μια ματιά στις ετικέτες τους: Αν περιέχουν περισσότερα από δύο χημικά απορρυπαντικά (ψάξτε για τις ενδείξεις lauryl sulfate, sodium laureth sulfate, και ammonium lauryl sulfate) προχωρήστε στην επόμενη επιλογή.
 Γενικώς, καλό είναι να προτιμάτε προϊόντα με οργανικά ή φυτικά συστατικά –ιδιαίτερα στην κατηγορία που δεν ξεβγάζεται, όπως οι αφροί, τα τζελ και τα λοιπά προϊόντα styling.

 

Μην το παρακάνετε με το styling: Κατ’ αρχάς, όποτε έχετε τη δυνατότητα είναι (πολύ) προτιμότερο να αφήνετε τα μαλλιά σας να στεγνώνουν φυσικά, χωρίς πιστολάκι, το οποίο προκαλεί ξηρότητα, «σκληραίνει» την τρίχα και ευθύνεται περισσότερο για την απώλεια του χρώματος. Αν πιστεύετε ότι το χρειάζεστε οπωσδήποτε, επενδύστε σε ένα επαγγελματικό, με φυσούνα και επιλογή κρύου αέρα. Όσον αφορά το σίδερο, χρησιμοποιείστε το μόνο στη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία, και μόνο αφού τα μαλλιά σας έχουν στεγνώσει εντελώς.
Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.