Μέτρησε το κολλαγόνο σου!

θεραπείες με συστατικά οργανισμό
Εσυ ήξερες ότι το κολλαγόνο μπορεί να μετρηθεί; Μάθε πού θα κάνεις ψηφιακή κολλαγονομετρία στην Ελλάδα (και ό,τι πρέπει να ξέρεις για τη σχέση κολλαγόνου – αντιγήρανσης!)

 

Ξέρεις ότι η λέπτυνση του κολλαγόνου του δέρματος προκαλεί πρώιμη εμφάνιση ρυτίδων. Επομένως η μέτρησή του παίζει αποφασιστικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπευτική αντιμετώπιση. Γι’ αυτό ανακαλύψαμε το μοναδικό στην Ελλάδα, πρωτότυπο μηχάνημα εξειδικευμένων υπερήχων, εκτιμά το πάχος του κολλαγόνου του δέρματος με ακρίβεια, ανώδυνα και άμεσα.
Ας τα πάρουμε από την αρχή…

Τι είναι το κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο είναι η μεγαλύτερη σε ποσότητα πρωτεΐνη που υπάρχει στο σώμα μας. Οι πρωτεΐνες (μόρια που περιέχουν άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο) αποτελούν περίπου το 45% του βάρους ενός ανθρώπινου κανονικoύ βάρους, αν δεν υπολογίσουμε το νερό που περιέχει το σώμα. Η ποσότητα του κολλαγόνου ως ποσοστό των πρωτεϊνών είναι γύρω στο 75%, δηλαδή αποτελεί το 30% του «στεγνού» σωματικού βάρους.

Αυτό και μόνο σημαίνει ότι το κολλαγόνο είναι μια πολύ σημαντική πρωτεΐνη για το σώμα. Βρίσκεται παντού στο σώμα μας, στους τένοντες, στην καρδιά, στα νύχια, στα μαλλιά, στο δέρμα, στα ούλα, στα μάτια, στις αρθρώσεις και στα αιμοφόρα αγγεία μας. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι κολλαγόνου στα διάφορα μέρη του σώματος.

Το κολλαγόνο είναι αυτό που κρατά «κολλημένο» το σώμα μας και δεν το αφήνει να διαλυθεί. Είναι δηλαδή ένα είδος κόλλας (εξ ου και το όνομά του), που διατηρεί τους ιστούς του σώματος και τα κύτταρά μας «κολλημένα», όπως το τσιμέντο κρατάει τα τούβλα του σπιτιού.

Κι αν δεν παράγουμε κολλαγόνο;

Αν για κάποιο λόγο το σώμα μας σταματήσει να παράγει κολλαγόνο τότε εμφανίζεται μια τρομερή ασθένεια που πριν από δύο αιώνες συνήθιζε  να «χτυπά» τους ναυτικούς των πλοίων που έκαναν μακρινά ταξίδια: το σκορβούτο.

Η ασθένεια αυτή είναι η διάλυση του σώματος λόγω παντελούς έλλειψης βιταμίνης C (έτσι όταν ανακαλύφθηκε ο ρόλος της βιταμίνης C, ονομάστηκε σκορβικό οξύ). Όταν δεν υπάρχει βιταμίνη C στο σώμα δεν μπορεί να παραχθεί κολλαγόνο. To αποτέλεσμα είναι το σώμα να αρχίζει να καταρρέει και πρώτα απ’ όλα τα αιμοφόρα αγγεία μας.
Σίγουρα κανείς δεν θα ήθελε να έχει πρόβλημα με την παραγωγή κολλαγόνου. Αλλά καθώς περνούν τα χρόνια, το σώμα γερνά και μειώνονται οι δυνατότητές του.  Όπως λοιπόν με το πέρασμα των δεκαετιών μειώνεται η κινητική ικανότητα του σώματος, έτσι μειώνεται και η ικανότητα παραγωγής πολλών πρωτεϊνών, ενζύμων και ορμονών.

Μετά τα 30 η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται κατά 1-1,5% το χρόνο και αυτό έχει εμφανείς συνέπειες, ειδικά στο δέρμα. Συνέπεια της έλλειψης κολλαγόνου είναι συχνά η κούραση, οι πόνοι και μια γενικότερη μείωση της φυσικής απόδοσης. Ήρθε λοιπόν η ώρα να μάθεις τα όρια του κολλαγόνου σου και να μπεις σε ένα πρόγραμμα ανάκτησης αυτού.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος αφού μετρήσει τα επίπεδα  του για να διατηρεί σε ικανοποιητικό επίπεδο παραγωγής το κολλαγόνο του;

  • Ένας τρόπος να καταναλώνει επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C από τη διατροφή και ενδεχομένως από κάποια διατροφικά συμπληρώματα (πολυβιταμίνες ή βιταμίνη C)
  • Ένας άλλος τρόπος είναι να καταναλώνει επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες υπάρχουν κυρίως στα ζωικά τρόφιμα και ειδικά το κολλαγόνο υπάρχει μόνο στις ζωικές τροφές (όπως ο άνθρωπος έτσι και τα ζώα είναι φτιαγμένα από τα ίδια υλικά).
  • Να ελαττώσει το τσιγάρο
  • Να αρχίσει ποιο εξατομικευμένη εκγύμναση
Πώς θα μετρήσεις το κολλαγόνο σου;

Μπορείς να κάνεις ψηφιακή κολλαγονομετρία μέσα σε λίγα λεπτά και να έχεις άμεσα αποτελέσματα!