Μασάζ: Θεραπευτικό και με επιστημονική… βούλα!

Τα έμπειρα χέρια φαίνεται πως κάνουν τη… μισή δουλειά. Σύμφωνα με έρευνα, το μυστικό της επιτυχίας των μαλάξεων κρύβεται στο DNA και τα κύτταρα.

Ανακουφίζει από τον πόνο, αναζωογονεί το σώμα και χαλαρώνει το πνεύμα… Συχνά, αποζητούμε απεγνωσμένα ένα καλό μασάζ από ειδικό ή έστω από κάποιον που απλώς πιάνουν τα χέρια του. Και όμως, σύμφωνα με νέα έρευνα, η επιτυχία του δεν οφείλεται τόσο στα άκρα αυτού που το κάνει όσο στο DNA και στα κύτταρα εκείνου που το δέχεται!
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ στο Χάμιλτον του Καναδά και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine» έδειξε ότι το μασάζ διευκολύνει την ανάπτυξη μιτοχονδρίων στους σκελετικούς μυς, ενώ μειώνει τις φλεγμονές.
Οι επιστήμονες πήραν δείγμα από τους μυς των τετρακεφάλων 11 νέων ανδρών, οι οποίοι προηγουμένως είχαν κάνει για πολλή ώρα ποδήλατο. Έπειτα, τους έγινε μασάζ στο ένα πόδι (το οποίο επιλέχθηκε τυχαία), ενώ ακολούθησαν νέες βιοψίες δειγμάτων από τους μυϊκούς ιστούς.
Οι συγκριτικές αναλύσεις, πριν και μετά το μασάζ, έδειξαν πως οι χειρομαλάξεις καταπολεμούν την εμφάνιση κυτοκινών, ουσιών που προκαλούν φλεγμονή στα κύτταρα των μυών. Παράλληλα, ενισχύουν τη βιογένεση των μονάδων παραγωγής ενέργειας μέσα σε αυτά, δηλαδή των μιτοχονδρίων.
Ο επικεφαλής της έρευνας Μαρκ Ταρνοπόλσκι και η ομάδα του εκτιμούν επίσης πως το μασάζ μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο και για τα δύο φύλα και μάλιστα για πλήθος προβλημάτων. Ιδίως για όσους υποφέρουν από χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις ή από μυοσκελετικά τραύματα. Τώρα, πλέον, υπάρχει η τέλεια επιστημονική… δικαιολογία για να αναζητήσετε ένα καλό μασάζ!

Πηγή: elle.gr