Καλοκαίρι! Φροντίδα για υγιές & λαμπερό δέρμα

Το ελληνικό καλοκαίρι, αν και συνυφασμένο με την παραμονή μας σε ανοιχτούς χώρους, με τη θάλασσα και φυσικά τον ήλιο, αποτελεί δύσκολη εποχή για το δέρμα μας.

Κείμενο: Κυριάκος Οικονομίδης, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Όπως έχει γίνει ξεκάθαρο τα τελευταία χρόνια, ο ήλιος είναι ένας από τους κύριους παράγοντες δερματικής γήρανσης, και μάλιστα πιο δυνατός απ’ ότι νομίζουμε! Η χρήση αντηλιακού αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο στη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για την προστασία της επιδερμίδας τους κατά τα άλλα ευχάριστους καλοκαιρινούς μήνες:

1 Χρησιμοποιούμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (τουλάχιστον 20) σε πρόσωπο και σώμα. Το εφαρμόζουμε 30 λεπτά πριν εκτεθούμε στον ήλιο και ανανεώνουμε κάθε 2-3 ώρες, ανάλογα και με τις δραστηριότητές μας (κολύμπι, άθληση). Το νερό πάνω στο δέρμα αυξάνει την απορρόφηση των ακτινών.

2 Το 50% της βλάβης που προκαλεί ο ήλιος γίνεται στην παιδική ηλικία, οπότε δεν ξεχνάμε να εφαρμόσουμε αντηλιακό στα παιδιά. Ακόμη και ένα επεισόδιο ηλιακού εγκαύματος επιβαρύνει για χρόνια το δέρμα.

3 Αποφεύγουμε να ψεκάζουμε αρώματα στα ηλιοεκτεθειμένα μέρη, ειδικά στα πλάγια του λαιμού. Πολλά περιέχουν φωτοευαισθητοποιές ουσίες και δημιουργούν αντιαισθητικούς λεκέδες.

4 Προσέχουμε ιδιαίτερα όταν παίρνουμε φάρμακα που μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία στον ήλιο, όπως κάποια αντιβιοτικά, αγωγές ακμής ή αντιφλεγμονώδη.

5 Παραμένουμε στη σκιά όταν μπορούμε, φοράμε γυαλιά και καπέλο και αποφεύγουμε εξωτερική δραστηριότητα τις ώρες έντονης ακτινοβολίας (10π.μ.-4μ.μ.) Το μαυρισμένο δέρμα φαίνεται όμορφο, αν το προσέξουμε όμως από κοντά θα δούμε λεπτές ρυτίδες, καφέ κηλίδες, μικρές ευρυαγγείες, σημάδια της λεγόμενης φωτογήρανσης. Ύστερα από χρόνια τακτικής ηλιοέκθεσης, εμφανίζονται οι αντιαισθητικές κερατιάσεις, μερικές μάλιστα από αυτές είναι προκαρκινικές. Σήμερα είναι πια γνωστή η σχέση του ήλιου με το δερματικό καρκίνο.

Παρόμοια είναι και η δράση του σολάριουμ, γι’αυτό καλό είναι να περιορίζουμε την έκθεσή μας σε 20 το πολύ συνεδρίες το χρόνο. Βέβαια, η λογική χρήση του πριν από τις διακοπές μάς βοηθά να βγούμε στον ήλιο λίγο πιο μαυρισμένοι και άρα πιο προστατευμένοι, δεν υποκαθιστά όμως το αντηλιακό.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιστρέψουμε τις συνέπειες του ήλιου;

Εκτός από τη χρήση αντηλιακού, είναι σημαντικό να ενυδατώνουμε το δέρμα μετά τη θάλασσα, αποκαθιστώντας το προστατευτικό λιπαρό στρώμα του με ειδικά γαλακτώματα (η έντονη εφίδρωση λόγω ζέστης αποξηραίνει επιπλέον το δέρμα). Επίσης, η χρήση αντιοξειδωτικών και αντιγηραντικών κρεμών με συστατικά όπως οι βιταμίνες Α, Ε, C ή λευκαντικούς παράγοντες είναι πολύτιμη, αφού επανορθώνει μερικώς τις ακτινικές βλάβες. Φυσικά, ακόμη πιο δραστικές μεθόδους κατά της φωτογήρανσης μπορεί να μας προσφέρει ο δερματολόγος μας. Μερικές συνεδρίες μεσοθεραπείας με μίγματα υαλουρονικού οξέος και βιταμινών είναι ικανές να αποκαταστήσουν την ενυδάτωση και τη λάμψη της επιδερμίδας, ενώ, για ακόμη δραστικότερη ανανέωση, το εξελιγμένο laser δερματικής ανάπλασης Fraxel αποτελεί την απόλυτη λύση.

Καλό καλοκαίρι!