CLA: Καίει πράγματι το λίπος;;;

Το CLA (συζευγμένο λινολεικό οξύ) είναι μία ομάδα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων  που έχουν δομική ομοιότητα με το λινολεικό οξύ,ένα από τα απαραίτητα οξέα που πρέπει να προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής, γιατί δε μπορεί να παραχθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό.Δεν θεωρείται απαραίτητο θρεπτικό στοιχείο, παρόλο που έχει αποδεδειγμένα ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας.

Το  CLA  υπάρχει σε πολλά τρόφιμα. Κυριότερες πηγές του είναι το μοσχαρίσιο κρέας και τα πλήρη σε λίπος γαλακτοκομικά προϊόντα ιδίως το βούτυρο, το βουβαλίσιο γάλα και τα ελληνικά σκληρά τυριά που τυροκομούνται με παραδοσιακό τρόπο.

Η ποσότητα πρόσληψης  CLA, που οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν αποτελεσματική για την απώλεια βάρους, την ελάττωση λίπους  και γενικά για τη βελτίωση της σωματικής σύνθεσης,κυμαίνεται από 1,5-4 γραμμάρια ημερησίως. Η ποσότητα αυτή είναι ιδιαίτερα υψηλή και πολύ δύσκολα προσλαμβάνεται σε καθημερινή βάση ακόμα και από ένα διαιτολόγιο πλούσιο δε κόκκινο κρέας και πλήρη γαλακτοκομικά ,πόσο μάλλον μέσω μιας συνήθους διατροφής ή μιας υποθερμιδικής δίαιτας.

Επομένως μόνο η λήψη συμπληρωμάτων CLA εξασφαλίζει την επιθυμητή απαιτούμενη πρόσληψη του χωρίς την επιπρόσθετη κατανάλωση ζωικών τροφίμων, με πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία.

ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΑ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ:

Υπάρχουν πολλές αξιόπιστες μελέτες,στη διεθνή βιβλιογραφία,που αποδεικνύουν τις θετικές επιδράσεις του  CLA οι οποίες είναι:

1. Καλυτερεύει τη σωματική σύνθεση μειώνοντας το υποδόριο λίπος ακόμα και χωρίς ιδιαίτερο περιορισμό της θερμιδικής πρόσληψης.

2. Αποτρέπει την απώλεια μυικής μάζας σε άτομα που κάνουν δίαιτα αδυνατίσματος

3. Αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό,την μυική μάζα και την οστική πυκνότητα

4.Βελτιώνει τα επίπεδα των λιπιδίων και του σακχάρου του αίματος

5. Προάγει τη χρησιμοποίηση της γλυκόζης ώστε να χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας

6.Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

7. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες

H επιπρόσθετη λήψη CLA με τη μορφή διατροφικού συμπληρώματος μπορεί να είναι επωφελής σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα που επιθυμούν να χάσουν σωματικό λίπος και ταυτόχρονα να διατηρήσουν τη μυική τους μάζα. Μπορεί επίσης να φανεί χρήσιμη  σε προσπάθειες συντήρησης αποτελέσματος ύστερα από δίαιτα αδυνατίσματος, σε άτομα που έχουν χαμηλό μεταβολισμό εξαιτίας απώλειας ή υποθυρεοειδισμού , γυμνάζονται συστηματικά , κάνουν  body building  ή ασχολούνται με τον αγωνιστικό αθλητισμό.

Βοηθάει στην ελάττωση του υποδόριου σωματικού λίπους στη συντήρηση της άλιπης σωματικής μάζας και τη διατήρηση μιας υψηλότερης ταχύτητας μεταβολισμού, καθώς χάνετε κιλά.Όμως δεν εξασφαλίζει την απώλεια βάρους χωρίς να συνοδεύεται η πρόσληψη του με μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση.

ΠΡΟΣΟΧΗ:  Η συμπληρωματική πρόσληψη  CLA δεν υποκαθιστά την αναγκαιότρητα της ισορροπημένης διατροφής, η οποία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα!!!!

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: Δεν υπάρχει καμία γνωστή τοξικότητα από την κατανάλωση  CLA στις ποσότητες που περιέχουν τα τρόφιμα και στις συνιστώμενες δόσεις των συμπληρωμάτων διατροφής ακόμα και σε μακροχρόνια χρήση.Σε σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται να προκαλέσει ορισμένες ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες σε ευαίσθητα άτομα, όπως στομαχικές διαταραχές,διάρροια,ναυτία κόπωση. Για να αποφευχθούν τυχόν ενοχλήσεις στο στομάχι ,συστήνεται να λαμβάνεται μαζί με τα γεύματα.

Kείμενο: Σοφία Κόντη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / Health Nutrition Balance