Χαλάρωση… λόγω δίαιτας!

Η απώλεια κιλών ενός παχύσαρκου ή υπέρβαρου ατόμου μπορεί να είναι σωτήρια για την υγεία του, πολλές φορές όμως η διαδικασία αυτή επιβαρύνει δυσμενώς… την επιδερμίδα με αποτέλεσμα την έντονη χαλάρωση των ιστών. Το 90% των παχύσαρκων ασθενών παρουσιάζει αισθητικά προβλήματα τα οποία έχουν ανάγκη αποκατάστασης. Πιο συχνά, τα προβλήματα αυτά δεν είναι μόνο αισθητικά αλλά και λειτουργικά. Π.χ. μια κρεμασμένη κοιλιά δημιουργεί προβλήματα καθαριότητας και παρατριμμάτων ενώ καταπονεί την σπονδυλική στήλη λόγω του βάρους.

Η γιγαντομαστία δημιουργεί αυλάκια στους ώμους πόνους στην πλάτη παρατρίμματα και γενικότερες δυσκολίες στην κίνηση και το ντύσιμο. Υπάρχει ωστόσο πρόγραμμα αντιμετώπισής του με καλά αποτελέσματα. Η κοιλιοπλαστική είναι επέμβαση η οποία θα πρέπει να γίνεται άμεσα και κατά την ίδια στιγμή που γίνεται η επέμβαση της παχυσαρκίας σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από την περίπτωση όπου ο δαχτύλιος παχυσαρκίας είναι πιθανό να μην είναι αρκετός για την πλήρη απώλεια των κιλών.  Το αποτέλεσμα της κοιλιοπλαστικής διατηρείται μετά την απώλεια των κιλών.

Η μείωση ή η ανόρθωση μαστών είναι η επέμβαση που σπάνια δεν χρειάζεται μια παχύσαρκηασθενής. Η επέμβαση αυτή πάντα αναβάλλεται για το τέλος του προγράμματος. Μετά την απώλεια των κιλών οι μαστοί ατροφούν και η χαλάρωση είναι εξεσημασμένη. Η απόφαση του χειρουργού να επέμβει πριν από την απώλεια των κιλών μπορεί να τον αναγκάσει στο τέλος του προγράμματος να υποβάλει την ασθενή του σε αύξηση μαστού.

Η αποκατάσταση χαλάρωσης των βραχιόνων αφήνεται για το τέλος και μπορεί να αντιμετωπιστεί κατά τον ίδιο χειρουργικό χρόνο με την ανόρθωση ή μείωση μαστού. Η χαλάρωση των βραχιόνων δεν είναι νομοτέλεια της απώλειας κιλών γι’ αυτό είναι σημαντική η τακτική παρακολούθηση των ασθενών από τον πλαστικό χειρουργό κατά τηδιάρκεια της απώλειας του βάρους.

Η αποκατάσταση της χαλάρωσης των μηρών και γλουτών επίσης αφήνεται για το τέλος. Η χαλάρωση αυτή δεν είναι νομοτέλεια της απώλειας των κιλών και πολλά μπορούν να γίνουν για την πρόληψή της όπως ειδική γυμναστική σε μηχάνημα δονήσεων, ειδικό μασάζ σε μηχάνημα LΡG με επιλογή των προγραμμάτων από τον πλαστικό χειρουργό, πρόγραμμα παθητικής γυμναστικής με συσπάσεις μυών προκλητές από γαλβανικά ρεύματα κ.ά. Λίγοι ασθενείς μετά από αυτές τις μεθόδους οδηγούνται σε χειρουργική επέμβαση γλουτών ή μηρών.

Η γυναικομαστία σε παχύσαρκους ασθενείς είναι σχεδόν κανόνας. Η απώλεια των κιλών φέρνει μεγάλη χαλάρωση και αισθητικό αποτέλεσμα καθόλου ευχάριστο. Η αντιμετώπιση της χαλάρωσης στον ανδρικό μαστό είναι μόνο χειρουργική. Η ανόρθωση των μαστών στον άνδρα αφήνει ουλές οι οποίες δεν είναι τόσο ευχάριστες αφού δεν μπορούν να κρυφτούν όπως στη γυναίκα. Συχνά όμως είναι αναπόφευκτες.

Η θέση της λιποαναρρόφησης στη χειρουργική της παχυσαρκίας έχει επίσης σημαντική θέση. Προτείνουμε ταυτόχρονη λιποαναρρόφηση με τις τεχνικές της παχυσαρκίας. Για τα συνολικά προβλήματα της χαλάρωσης το τελευταίο που υφίσταται συνέπειες είναι το πρόσωπο.

Ωστόσο κάποιοι θα χρειαστούν face lift και κυρίως οι πιο ηλικιωμένοι ασθενείς.

Κείμενο: Δημήτριος Εμμ. Μιχελάκης / Πλαστικός Χειρουργός