Tα Lasers στη Δερματολογία…

Δεν είναι τυχαίο ότι τα lasers αποτελούν σήμερα το πιο δημοφιλές θεραπευτικό μέσο στις ανεπτυγμένες χώρες. Χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία τους αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά ποικίλα αισθητικά προβλήματα.

Κείμενο: Τηλέμαχος Λ. Ανθόπουλος, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος,
Επιμελητής Νοσ. «Ε. Ντυνάν», Υπ. Τμή/τος Επεμβατικής Δερματολογίας Νοσ. «Ε. Ντυνάν»

Oι  δερματολογικές εφαρμογές των lasers διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: τις αμιγώς ιατρικές εφαρμογές και τις εφαρμογές της Αισθητικής Ιατρικής. Η ευρύτητα της χρήσης τους οφείλεται τόσο στην αποτελεσματικότητά τους, όσο και στην αποδεδειγμένη κλινική τους ασφάλεια, καθώς δεν πρόκειται για ακτινοβολία.

Το πρώτο δερματολογικό laser εφαρμόστηκε το 1960. Λόγω της εξέλιξης της ιατρικής τεχνολογίας αλλά και του δυτικού τρόπου σκέψης και ζωής, σήμερα επικρατεί το πρότυπο του «baby skin». Aφορά όλο το σώμα, δηλαδή, τόσο το πρόσωπο όσο και τον κορμό, τη ράχη, τα άνω και κάτω άκρα. Η ανάγκη απόκτησής του επιτείνεται ακόμη περισσότερο κατά τους θερινούς μήνες, που εκθέτουμε το σώμα μας σε μεγαλύτερο βαθμό. Ως «baby skin» εννοούμε δέρμα:

χωρίς περιττή τριχοφυΐα, δηλαδή χνούδι ή τρίχες στο πρόσωπο ή και στο υπόλοιπο σώμα(λαιμό, μασχάλες, στήθος, κοιλιά, πλάτη, χέρια, μπικίνι και πόδια), ιδιαίτερα στις γυναίκες. Βέβαια, τις τελευταίες δεκαετίες η «ανεπιθύμητη» τριχοφυΐα έχει χτυπήσει την πόρτα και στους άνδρες (πλάτη, θώρακας κ.ά.).

χωρίς ρυτίδες, κυρίως αυτές που αφορούν το πρόσωπο, όπως του μετώπου, των ματιών (πόδι της χήνας), στις ρινοπαρειακές αύλακες, του άνω χείλους (ρυτίδες καπνιστή), στις γωνίες του στόματος κ.ά.

χωρίς «λεκέδες», που δημιουργούνται από κάποιες ελιές, από τις ανοιχτόχρωμες ως τις πιο σκούρες κηλίδες του προσώπου και του υπόλοιπου σώματος, από αγγειακές βλάβες (από αιμαγγειώματα μέχρι ευρυαγγείες), οι οποίες ανάλογα με το μέγεθος, το βάθος, τον αριθμό και φυσικά την ανατομική εντόπισή τους μπορεί να προκαλέσουν αντίστοιχο αισθητικό πρόβλημα.

χωρίς περιττά κιλά και ατέλειες (κυτταρίτιδα, χαλάρωση κ.ά.), γεγονός που συνιστά ένα καλά διατηρημένο σώμα.

Eυρυαγγείες

Εδώ θα ασχοληθούμε με τα κάτω άκρα. Από τα πιο σημαντικά ιατρικά και αισθητικά προβλήματα των ποδιών (πέρα από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα και τους υπερχρωματικούς ή υποχρωματικούς λεκέδες) είναι τα εμφανή αγγεία διάφορου μεγέθους (από τους κιρσούς μέχρι τις ευρυαγγείες) καθώς και η κυτταρίτιδα.

Οι κιρσοί και οι μεγάλες διατεταμένες φλέβες αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Οι ευρυαγγείες, που είναι πολύ μικρού μεγέθους αγγεία, οφείλονται στη διάταση και τον πολλαπλασιασμό των μικρών επιφανειακών αγγείων της επιδερμίδας ή σε ιατρικό πρόβλημα (ανεπάρκεια βαλβίδας της σαφηνούς φλέβας) ή στην κληρονομικότητα ή στη φωτογήρανση και τη χρονογήρανση. Εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο και τα κάτω άκρα και σπανιότερα στον κορμό και τη ράχη.

Οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των ευρυαγγειών είναι ο ηλεκτροκαυτηριασμός, η σκληροθεραπεία και οι πηγές φωτός laser, παλμικό φως κ.ά. Τα lasers εφαρμόζονται στη θεραπεία των αγγειακών βλαβών των κάτω άκρων από το 1970, με φτωχά αποτελέσματα μέχρι τη δεκαετία του ’80, οπότε εμφανίστηκε ένας νέος, αποτελεσματικότερος τύπος, το παλμικό laser χρωστικής (PDL).

Τη δεκαετία του ’90 άλλος ένας τύπος προστέθηκε στο οπλοστάσιο των lasers για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών, το Nd:Yag laser, και η αποτελεσματικότητα των θεραπειών αυξήθηκε ακόμη περισσότερο. Έτσι, σήμερα η θεραπεία εκλογής για τις ευρυαγγείες θεωρείται το laser, και πιο συγκεκριμένα δύο τύποι του, το Nd:Yag και το παλμικό laser χρωστικής (PDL), για τα οποία συνήθως απαιτούνται 1-3 συνεδρίες.

Μόλις προ τριετίας μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής συσκευών laser στον κόσμο, η Cynosure, κατασκεύασε ένα μοντέλο που χτυπά την ευρυαγγεία ταυτόχρονα και με τους δύο αυτούς τύπους laser και έχει εξαιρετική αποτελεσματικότητα. Η συσκευή αυτή θεωρείται σήμερα η ιδανική για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών και γενικά όλων των αγγειακών βλαβών, τόσο στα κάτω άκρα όσο και στα υπόλοιπα μέρη του σώματος.