Σύγχρονες λύσεις για μεταμόσχευση μαλλιών!

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η σύγχρονη λύση σε ένα πρόβλημα που αφορά ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, όχι μόνον διότι στην εποχή μας η εμφάνιση παίζει μεγάλο ρόλο στις κοινωνικές επαφές, προσωπικές και εργασιακές, αλλά και διότι φαίνεται ότι σαν πρόβλημα εμφανίζεται συχνότερα και σε μικρότερες ηλικίες.
 
Kείμενο: Ράπτης Ιωάννης - Πλαστικός Χειρουργός,
Mέλος του I.S.H.R.S. www.j-raptis.gr

Τα αίτια αυτού τού προβλήματος είναι σχεδόν πάντα κληρονομικά και συνεπώς προς το παρόν είναι εν μέρει προβλέψιμα αλλά και αναπόφευκτα. Εκείνο όμως πού προέχει είναι ή κατ αρχήν σωστή διάγνωση, εκτίμηση και πλάνο αντιμετώπισης τού προβλήματος σε χρόνο και τρόπο. Όπως όμως και να χει η διάγνωση , εφαρμόζω προ-επεμβατικά μία νέα πρωτοποριακή θεραπευτική αγωγή που σαν σκοπό έχει την απολύτως αναγκαία προετοιμασία και βελτίωση των ιστών τόσο της δότριας, όσο και της λήπτριας περιοχής των μικρο-μοσχευμάτων , ώστε να μεγιστοποιηθεί η απόδοση και το αποτέλεσμα. Αναφερόμενος λοιπόν στην διαδικασία της επέμβασης αυτής, υπάρχουν δύο μέθοδοι με τις οποίες πραγματοποιείται σήμερα ή μεταμόσχευση τού τριχωτού της κεφαλής. Και οι δύο εφαρμόζονται κατόπιν συνδυασμού μέθης και τοπικής αναισθησίας, από εξειδικευμένο αναισθησιολόγο και που σαν σκοπό έχουν να κάνουν την επέμβαση τελείως ανώδυνη.

Μέθοδος FUT

Η μία μέθοδος ονομάζεται FUT και είναι ό κατ εξοχήν τρόπος πού γίνονται οι μεταμοσχεύσεις σε όλον τον κόσμο. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο αξιόπιστος και σχεδόν αναντικατάστατος είναι.Η λήψη των μοσχευμάτων γίνεται μέ επιφανειακή τομή στο πίσω μέρος τού τριχωτού σε συγκεκριμένο σημείο σταθερής τριχοφυίας . Η επούλωση της τομής γίνεται με τέτοια ειδική τεχνική πού αφήνει ανεπαίσθητο ίχνος χαμένο μέσα στα μαλλιά. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι αφενός μεν η απόλυτη δυνατότητα τού ιατρού να μεγιστοποιεί στα πλαίσια τού εφικτού τις δυνατότητες αποδόσεως ενός μοσχεύματος, εάν μάλιστα ή τρίχα είναι σχετικά αδύναμη καί αφεταίρου η λήψη πολύ μεγάλου αριθμού τριχών έως και επτάμισυ χιλιάδων τριχών, σε μία μόνο επέμβαση, με την οποία μπορεί να λύσει το πρόβλημά του μονομιάς. Εφαρμόζω το μοντέλο της ψηφιακής αρχιτεκτονικής απεικόνισης, σε κάθε πελάτη ξεχωριστά και με βάση τα διαφορετικά δεδομένα που έχει, όπως η ποιότητα της τρίχας και η ποιότητα του δέρματος της περιοχής που έχει το πρόβλημα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απόλυτη αρχιτεκτονική δομή στην εμφάνιση της μεταμόσχευσης, ιδίως στην δυσκολότερη περιοχή που είναι η πίσω πλευρά της κεφαλής καθώς και η μπροστινή τριχογραμμή. Και πράγματι πιστεύω ότι η μεγάλη επιτυχία στην μεταμόσχευση είναι να μην αναγνωρίζει ο παρατηρητής ότι έχει γίνει μεταμόσχευση.

 

Μέθοδος FUΕ

Η άλλη μέθοδος είναι η FUE η οποία δεν είναι μια νέα μέθοδος αλλά η τελειοποίηση παλαιότερης. Όπως και στην προηγούμενη μέθοδο έτσι και στην FUE σημασία έχει η σωστή επιλογή του περιστατικού για την μέθοδο αυτή. Αναμφισβήτητα ορισμένοι υποψήφιοι καταρχήν προτιμούν αυτή τη μέθοδο διότι δεν υπάρχει τομή με την έννοια μιας γραμμής αλλά πολλές μικρές τρυπούλες που αφήνουν πολύ μικρά σημαδάκια πρακτικά αόρατα. Υπό την έννοια αυτή, σίγουρα η μέθοδος πλεονεκτεί, ιδίως στην περίπτωση που κάποιος θα ήθελε να ξυριστεί στο κεφάλι, η έστω να κόψει τα μαλλιά του πολύ κοντά και παρά το γεγονός ότι και το σημάδι της τομής φαίνεται μόνο υπό ειδικές συνθήκες. Όμως δεν πρέπει να είναι το κριτήριο αυτό για την επιλογή της κατάλληλης μεθόδου. Εάν η τρίχα είναι πολύ λεπτή η πολύ σγουρή και η πυκνότητα αραιή, η το μέγεθος του ελλείματος της λήπτριας πολύ μεγάλο, τότε το περιστατικό είναι ακατάλληλο για εφαρμογή της μεθόδου FUE. Εαν τα παραπάνω δεν ισχύουν τότε η μέθοδος μπορεί να εφαρμοσθεί. Πρόκειται για μια πολύ ατραυματική μέθοδο που εάν ισχύουν οι προϋποθέσεις που προανέφερα δίνει άριστο αποτέλεσμα με πολύ καλή πυκνότητα σε πολύ συγκεκριμένο χώρο όμως λόγω του σχετικά μικρού αριθμού μοσχευμάτων που μπορεί να δώσει έστω και αν επαναλαμβάνεται συχνά.

Ανακεφαλαιώνοντας και οι δύο μέθοδοι κάτω από τις σωστές προϋποθέσεις και επιλογές των περιστατικών, δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα.

Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο θέματα που αρχίζουν και απασχολούν πολλούς ενδιαφερόμενους. Η κλωνοποίηση είναι μέθοδος εργαστηριακού πολλαπλασιασμού τριχών, που θα μας δώσει μεγάλα νούμερα , ιδίως στις περιπτώσεις φτωχής δότριας περιοχής και έχει πολλά να προσφέρει, όμως όχι σύντομα. Τα βλαστοκύτταρα, σύμφωνα με το τελευταίο παγκόσμιο συνέδριο αισθητικής δερματολογίας, [ 23/1/10 ], είναι κάτι που βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω, θέλει πολλή μελέτη, προσοχή και σύνεση και κυρίως πολλά χρόνια δοκιμών, πριν ο πλαστικός χειρουργός εγγυηθεί για την ασφάλεια, αλλά και την αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Ελαχιστότατες φορές εφαρμόζεται σε εθελοντές, όχι όμως μόνη της, αλλά με ταυτόχρονη κλασσική μεταμόσχευση, γεγονός που δεν αφήνει να υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα.

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.
Tags: NULL