Ολική Επαναφορά χωρίς επέμβαση!

Στις μέρες μας είναι συχνή πια η αναφορά, μέσα από τα μέσα ενημέρωσης, σε μεθόδους και τεχνικές που στόχο έχουν την αναστροφή των σημείων της πρώιμης, αλλά και προχωρημένης γήρανσης, καθώς και της βελτιστοποίησης των χαρακτηριστικών του προσώπου μας, πάνω στα τρέχοντα αισθητικά πρότυπα.

Πιο απλά, το κυνήγι της ομορφιάς μπήκε για τα καλά στην καθημερινότητά μας και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Ο καταναλωτής των προσφερομένων υπηρεσιών αισθητικής ιατρικής, βρίσκεται πολύ συχνά στη δοκιμασία να επιλέξει μέσα από μια πληθώρα υποσχέσεων, όχι σπάνια απατηλών, την καταλληλότερη, αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη λύση για αυτόν. Είναι δεδομένο, πλέον, ότι αυτό που στο παρελθόν αποτελούσε περισσότερο επιθυμία παρά δυνατότητα, η αποτελεσματική δηλαδή παρέμβαση για την αισθητική βελτίωση, με μη επεμβατικό τρόπο, είναι γεγονός. Ο βαθμός επίτευξης αυτής της επιθυμίας εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο και, μάλιστα, στις μέρες μας, όπου η ανεξέλεγκτη και ανεύθυνη υποσχεσιολογία, με προφανή οικονομικά κίνητρα, μπερδεύει τον καταναλωτή και δημιουργεί ηθελημένη, πολλές φορές, σύγχυση. Ο ρόλος του αισθητικού πλαστικού χειρουργού είναι να λειτουργεί σαν τεχνικός σύμβουλος, αναλύοντας τα αντικειμενικά προβλήματα και προτείνοντας τις πλέον ενδεδειγμένες λύσεις. Αφού καταγραφούν οι επί μέρους ανάγκες που αφορούν στις αισθητικές μονάδες ενός προσώπου, πρέπει να ταξινομούνται κατά προτεραιότητα δείκτη κόστους –αποτελεσματικότητας, λαμβάνοντας υπ όψιν τις επί μέρους επιθυμίες και δυνατότητες του ατόμου.

Προκειμένου να έχουμε το μέγιστο δυνατό όφελος, απαιτείται, συνήθως, ο συνδυασμός δύο ή περισσοτέρων θεραπειών. Έτσι, η χρήση της βουτυλινικής τοξίνης (Botox) για παράδειγμα, αντιμετωπίζει πολύ ικανοποιητικά τις δυναμικές ρυτίδες που αφορούν στην έκφραση, κυρίως, του άνω τριτημορίου, αλλά και του χείλους ή ακόμα του λαιμού, αλλά η χρήση αυξητικών υλικών μπορεί να προχωρήσει ένα ακόμη βήμα, προσφέροντας αυτό που ονομάζουμε ογκομετρικό Face lift και κατά συνέπεια μικρή, αλλά πολύ αποτελεσματική, ανόρθωση των ιστών, με τρόπο ανάστροφο του παραδοσιακού Face lift.

Ακόμα πιο πέρα, μια σημαντική κατηγορία θεραπειών, που στόχο έχουν την πυροδότηση μηχανισμών αυτορρύθμισης, με την άμεση εισαγωγή τροφικών, ενυδατικών και αντιοξειδωτικών παραγόντων, όπως οι διάφορες μορφές μεσοθεραπείας, αλλά και αυτές που στοχεύουν στην αναδιάταξη των ινών του κολλαγόνου, που πρακτικά εκφράζεται με βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του δέρματος, όπως ελαστικότητα, διαύγεια, λείανση και αίσθημα σύσφιξης. Σημαντικό βοήθημα σε αυτή την περίπτωση υπήρξε η πρόσφατη, ραγδαία, ανάπτυξη της κλασματικής (fractional) τεχνολογίας των Laser. Η τελευταία έδωσε τη δυνατότητα πολύ μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας στις θεραπείες του δέρματος, με ταυτόχρονα εντυπωσιακά μειωμένους χρόνους αποθεραπείας.

Θα ήταν παράληψη να μην αναφερθεί κανείς σε ακόμα δύο, μη επεμβατικές μεθόδους, που αφορούν στην αισθητική αναβάθμιση του προσώπου και που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η μία αφορά στην περιοχή των ρινοχειλικών αυλάκων και έχει να κάνει με τη διαδερμική αποκόλληση των ρυτίδων, χωρίς χειρουργικές τομές, τεχνική που μόνη της ή σε συνδυασμό με εμφυτεύματα, παρέχει παρατεταμένη διόρθωση, ενώ η δεύτερη αφορά στην αυξητική και διορθωτική ρινοπλαστική, αλλά και γενικότερα προφιλοπλαστική, με αποκλειστικά ενέσιμα υλικά, όπως ο υδροξυαπατίτης.

 

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις παραπάνω θεραπείες απαιτούν επανάληψη, έχουν το ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα ότι δεν απαιτούν χειρουργική επέμβαση, τυπική νάρκωση ή νοσηλεία, ενώ ο χρόνος αποθεραπείας είναι σχεδόν μηδενικός.

 

Kείμενο: Κωνσταντίνος Φλώρος, Πλαστικός Χειρουργός,
Μέλος της Βρετανικής Εταιρίας Αισθητικής και Επανορθώτικης Χειρουργικής,
Συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών www.florosmd.gr.