Oι πρωτοποριακές θεραπείες προσώπου που κάνουν τη διαφορά!

θεραπείες με συστατικά οργανισμό

Οι επιστήμονες αξιοποιούν συστατικά του οργανισμού μας και ταυτόχρονα βελτιώνουν εκείνα που μιμούνται ουσίες που έχουμε στο δέρμα για να μας βοηθήσουν στη μάχη με το χρόνο. Οι εξελίξεις από το μέτωπο της αντιγήρανσης είναι επαναστατικές.

Πριν λίγες μέρες είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω από κοντά τη θεραπεία που γίνεται με δικό μας αίμα, γνωστή και ως αυτόλογη μεσοθεραπεία. Η γιατρός έκανε λήψη από την ασθενή και στη συνέχεια έβαλε τα φιαλίδια σε μια συσκευή ώστε να διαχωριστούν τα συστατικά του αίματος. Όταν τα έβγαλε, με προσεκτικές κινήσεις, πήρε μερικές σταγόνες από το μείγμα και έκανε μεσοθεραπεία σε όλο το πρόσωπο. Στη συνέχεια το άπλωσε σαν μάσκα. Στο τέλος έδωσε στην ασθενή ένα σέρουμ για να το έχει για 45 μέρες στο ψυγείο της και να το εφαρμόζει στο πρόσωπό της. 

Πρωτοποριακές μέθοδοι όπως η παραπάνω αξιοποιούν συστατικά από τον οργανισμό μας και υπόσχονται έτσι να προσφέρουν ανανέωση. Την ίδια στιγμή οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα συνθετικά υλικά, όπως το υαλουρονικό οξύ, βελτιώνονται και διαρκούν περισσότερο με σκοπό να χαρίσουν ενυδάτωση και λάμψη. Ποιες είναι αυτή τη στιγμή οι τεχνικές-κλειδιά της νέας εποχής και τι έχουμε να περιμένουμε από αυτές; 

Τάση: ανανέωση με δικά μας… υλικά
Οι γιατροί από την Ελλάδα μέχρι την Καλιφόρνια υπόσχονται να γυρίσουν το χρόνο πίσω με ουσίες από το δικό μας οργανισμό τις οποίες εισάγουν με ενέσεις στο πρόσωπο. Ποιες είναι οι θεραπείες που θεωρείται ότι προσφέρουν φυσικό αποτέλεσμα; 

Ινοβλάστες στις ρυτίδες: Στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στο μακρινό Λος Άντζελες, εφαρμόζεται εδώ και καιρό η Laviv, μια θεραπεία αντιγήρανσης που έχει πάρει έγκριση (από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων) για χρήση στις ρυτίδες γύρω από τη μύτη (ρινοπαρειακές αύλακες). 

Ο γιατρός λαμβάνει με βιοψία δέρμα πίσω από το αυτί, το οποίο στη συνέχεια αποστέλλει για επεξεργασία σε εργαστήριο. Από εκεί οι ινοβλάστες, δηλαδή τα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο, απομονώνονται ώστε στη συνέχεια ο γιατρός να τα εισαγάγει με ένεση στις ρυτίδες. Όπως εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Γιάννης Αναστασάτος, «η επιδερμίδα πίσω από το αυτί είναι λιγότερο επιβαρημένη από τον ήλιο, επομένως το κομμάτι 3-4 χλστ. που λαμβάνουμε από το δέρμα με βιοψία είναι καλύτερης ποιότητας. 

Στο εργαστήριο οι επιστήμονες παίρνουν τους ινοβλάστες και τους πολλαπλασιάζουν. Μετά από έξι εβδομάδες που έχουμε το υλικό κάνουμε έγχυση κυττάρων στην ασθενή. Συνολικά χρειάζονται 2-3 επαναλήψεις σε απόσταση 4-6 εβδομάδων». 

Τι να περιμένετε: Για 2-3 μέρες θα έχετε ερύθημα και οίδημα στην περιοχή του προσώπου. Κόστος:η μέθοδος είναι αποτελεσματική, αλλά το μειονέκτημα είναι ότι είναι ακόμη ακριβή (τουλάχιστον € 3.000) και χρονοβόρα. Ωστόσο το εργαστήριο φυλά στην κατάψυξη τα κύτταρα της ασθενούς ώστε μελλοντικά να μπορεί να επαναληφθεί η μέθοδος με μικρότερο κόστος. 

Λίπος για ανάπλαση: Καθώς μεγαλώνουμε, η κατανομή του λίπους αλλάζει στο πρόσωπο και οι ρυτίδες γίνονται βαθύτερες. Η μεταμόσχευση δικού μας λίπους είναι μια από τις βασικές μεθόδους που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια. Επειδή στο λίπος υπάρχουν περισσότερα βλαστοκύτταρα απ΄ ό,τι σε άλλους ιστούς, το επεξεργαζόμαστε και κάνουμε έγχυση στο πρόσωπο με πολύ λεπτές κάνουλες λίγων χιλιοστών.
Τι να περιμένετε: Ο γιατρός προσθέτει: «Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι θα παρουσιαστεί οίδημα που θα κρατήσει μερικές μέρες, αλλά και μελανιές. Επίσης το λίπος θα απορροφηθεί από τον οργανισμό σε ποσοστό που ίσως φτάσει το 40%. Ενδεχομένως, λοιπόν, να χρειαστεί να γίνει επανάληψη της μεθόδου. Το θετικό είναι ότι τα αποτελέσματα είναι καλά». Κόστος: € 1.500-€ 2.500.

Fillers νέας γενιάς
Τα καινούρια εμφυτεύματα από υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιούνται με σκοπό να προσφέρουν ανάπλαση και ενυδάτωση που διαρκούν σε βάθος χρόνου. 

Εφέ λίφτινγκ και τόνωση: Μια καινούρια θεραπεία εφαρμόζεται με το νέο υαλουρονικό οξύ Skinboosters σε πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ και χέρια με κάνουλα ή βελόνα. Η μέθοδος παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο αντιγήρανσης IMCAS, που έγινε αρχές Φεβρουαρίου στο Παρίσι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, σκοπός της είναι να σβήσουμε τα σημάδια του χρόνου και να χαρίσουμε στην επιδερμίδα λάμψη, σφριγηλότητα και υγεία. 

 Η θεραπεία Restylane Skinboosters γίνεται με στόχο να προσφέρει αναζωογόνηση, να αποκαταστήσει τα επίπεδα της υγρασίας, να βελτιώσει την ελαστικότητα, τη χαλάρωση και την όψη των λεπτών κυρίως ρυτίδων. Το υαλουρονικό οξύ εξασφαλίζει μακράς διάρκειας ασφαλές και φυσικό αποτέλεσμα. Η μέθοδος γίνεται στο ιατρείο μέσα σε περίπου 30’. Τα αποτελέσματά της είναι εμφανή από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής. 

 Το πρωτόκολλο της θεραπείας ανάλογα με το βαθμό της γήρανσης του δέρματος είναι κατά μέσο όρο 2-3 συνεδρίες (1 ανά μήνα), ενώ μπορεί να γίνει επανάληψη στο εξάμηνο και στη συνέχεια κάθε χρόνο. 

Τι να περιμένετε: Ήπια ερυθρότητα, ίσως και μελανιά, που θα υποχωρήσουν μετά από 2-3 μέρες. Το αποτέλεσμα διαρκεί περίπου 1 χρόνο. Κόστος: € 250-€ 450/συνεδρία, ανάλογα με την περιοχή της εφαρμογής και την ποσότητα του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί.

Χωρίς ρυτίδες για 1 χρόνο: Η τελευταία άφιξη στο κομμάτι των ενέσιμων θεραπειών που προσθέτουν όγκο στο πρόσωπο και λειτουργούν όπως τα εμφυτεύματα (fillers) είναι το Volbella. Στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής μελέτης, 60 ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αυτό στην περιοχή των χειλιών. Η δράση του διήρκεσε 1 χρόνο. 

Όπως περιγράφει η δερματολόγος Μαρία Καρδάση, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης, «η διαφοροποίησή του από τα άλλα είναι ότι, παρόλο που είναι τόσο ρευστό, διαρκεί πολύ και μπορούμε να το εισαγάγουμε στην επιδερμίδα με λεπτή βελόνα και επιφανειακά αλλά και βαθιά. Επιπλέον, παρότι προσελκύει το νερό, δεν δημιουργεί διόγκωση, όπως θα περιμέναμε. Τέλος περιέχει λιδοκαΐνη, που κάνει τη θεραπεία σχεδόν ανώδυνη, ενώ δεν παρουσιάζεται οίδημα». 

Τι να περιμένετε: Ερυθρότητα για 1-2 μέρες και ενδεχομένως εμφάνιση μελανιάς, που θα υποχωρήσει. Κόστος: Ξεκινά από € 300/συνεδρία.

Facelift σε 60΄
Είναι ελάχιστα επεμβατική τεχνική, γίνεται με ράμματα που απορροφώνται από τον οργανισμό και το αποτέλεσμα διαρκεί 12-18 μήνες.  Η νέα μέθοδος λίφτινγκ λέγεται Silhouette Soft Lift και απευθύνεται σε γυναίκες ηλικίας 40-60 που δεν θέλουν να κάνουν το κλασικό χειρουργικό λίφτινγκ (στο οποίο γίνεται αποκόλληση ιστών και αφαίρεση μέρους του δέρματος), αλλά κάτι λιγότερο επεμβατικό για να διορθώσουν το περίγραμμα του προσώπου. Τα ράμματα είναι φτιαγμένα από πολυγαλακτικό και γλυκολικό οξύ και φέρουν κώνους που σηκώνουν το δέρμα. Επειδή είναι απορροφήσιμα, δεν δημιουργούν κοκκιώματα, κάτι που βλέπαμε στο παρελθόν να γίνεται με μη απορροφήσιμα υλικά. 

Τι να περιμένετε: Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 60’ με τοπική αναισθησία. Δεν εμφανίζεται πόνος μετεγχειρητικά και η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της. Ωστόσο θα παρουσιαστούν ελαφρύ οίδημα και ευαισθησία για λίγες ώρες, αλλά και εκχυμώσεις για λίγες μέρες. Επίσης η ασθενής θα πρέπει να τρώει μαλακές τροφές και να προσέχει ώστε το δέρμα να μη δέχεται πίεση. Κόστος: γύρω στα € 2.000.

What’s hot
Ξεχάστε τα άγνωστα μπότοξ: Στα ιατρικά συνέδρια αισθητικής ιατρικής παρουσιάζονται πολλές άγνωστες και φθηνές μάρκες βοτουλινικής τοξίνης. Αν η θεραπεία που σας προσφέρουν είναι αρκετά φθηνή, μάλλον πρέπει να προβληματιστείτε. Στο συνέδριο αντιγήρανσης IMCAS παρουσιάστηκαν οι κίνδυνοι που ενέχει η χρήση μη εγκεκριμένης μάρκας βοτουλινικής τοξίνης.

 Οι μονάδες του φαρμάκου που περιέχουν τα φιαλίδια τέτοιων εταιρειών μπορεί να μην είναι σταθερές, δηλαδή σε κάποια να είναι περισσότερες (και επομένως ίσως προκληθούν έστω και προσωρινά προβλήματα, όπως βλεφαρόπτωση) και σε άλλα λιγότερες (επομένως η ουσία δεν είναι αποτελεσματική). Επίσης είναι απρόβλεπτη η διασπορά του φαρμάκου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ζητάτε από το γιατρό να σας δείχνει την ετικέτα. 

Λευκοί χειμώνες για το δέρμα σας: Πίλινγκ και φωτοθεραπεία είναι τα όπλα των γιατρών για να βελτιώσουν την όψη των καφέ λεκέδων και τις δυσχρωμίες. Το μεγάλο μυστικό είναι η ασθενής να είναι συνεπής και να συντηρεί το αποτέλεσμα μιας θεραπείας χρησιμοποιώντας κρέμες που περιέχουν λευκαντικές ουσίες. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσει τα μελανινοκύτταρα να ?ξεχάσουν? την πληροφορία της υπερπαραγωγής μελανίνης. Αναζητήστε προϊόντα με αρβουτίνη, κοζικό οξύ, βιταμίνες C και Α. 

Για το σωμα
Κρύο κατά του λίπους: Το ψύχος είναι η καινούρια εναλλακτική που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να λιώσουν ανώδυνα το λίπος από τους γλουτούς, την κοιλιά και τα μπράτσα. Έχει αποδειχτεί ότι τα λιποκύτταρα είναι πιο ευαίσθητα στο κρύο απ’ ό,τι στη ζέστη. Σε θερμοκρασία -5ο C έως 8ο C αυτά κρυσταλλοποιούνται, αχρηστεύονται και αποβάλλονται από τον οργανισμό». Ανάλογα με την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί το κόστος της συνεδρίας είναι € 100- € 400.

 

Πηγή: elle.gr