Μεταμόσχευση Μαλλιών με Βλαστοκύτταρα

Η μόνη λύση για τα χαμένα σας μαλλιά!

Η απώλεια των μαλλιών δημιουργεί, σε άνδρες και σε γυναίκες, μια ψυχική επιβάρυνση, καθώς εκλαμβάνεται ως σημάδι γήρανσης. Ο κ. Γιάννης Παπαγγελόπουλος, δερματολόγος-δερματοχειρουργός, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών εξειδικευμένος στις μεταμόσχευσεις μαλλιών, δίνει απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα της τριχόπτωσης και των εναλλακτικών λύσεων.

Η εξέλιξη στη μεταμόσχευση μαλλιών ορίζεται από την νέα τεχνική διαχωρισμού τριχοθυλακιων την μεταφορά των πόρων όπως εκφύονται από την δότρια περιοχή και την παράλληλη τοποθέτηση βλαστοκυττάρων (όπου ενδείκνυνται) που συλλέγονται από τον λιπώδη ιστό ο οποίος περιέχει τεράστιες ποσότητες μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων. Η συλλογή αυτών των κυττάρων γίνεται από λίπος που λαμβάνεται με λιποαναρόφηση από την περιοχή της κοιλιάς όπου ο λιπώδης ιστός περιέχει κύτταρα με απίστευτες αναγεννητικές ιδιότητες και δυνατότητες Έπειτα τα κύτταρα απομονώνονται, και επαναχορηγούνται στον ίδιο τον ασθενή, αφού ενεργοποιηθούν με ειδικούς αυξητικούς παράγοντες. Κατά την μεταμόσχευση τα βλαστοκύτταρα εκχύονται στην περιοχή που πάσχει με στόχο την ενδυνάμωση των ήδη υπαρχόντων τριχοθυλακίων που σε συνδυασμό με τα νέα τριχοθυλάκια που τοποθετούμε να έχουμε ένα εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για τελείως ανώδυνη και ακίνδυνη διαδικασία, αφού δεν υπάρχουν παρενέργειες.

Τι εννοούμε με τον όρο «τριχόπτωση»;

Ο φυσιολογικός αριθμός τριχών που χάνει κανείς καθημερινά είναι 50-100. Η απώλεια τριχών πέραν του αριθμού αυτού θεωρείται παθολογική και συνηθίζεται να ορίζεται ως «τριχόπτωση».

Ποια είναι τα αίτια της τριχόπτωσης;

Οι παράγοντες που καθορίζουν την εξέλιξη του τριχωτού της κεφαλής κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου είναι η κληρονομικότητα η βαφή, η υπερβολική θερμότητα κατά στο στέγνωμα των μαλλιών, η χρήση ακατάλληλων προϊόντων περιποίησης, παθήσεις θυρεοειδούς, οι παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, η λήψη φαρμάκων, η κακή διατροφή, το στρες.

Τι είναι η ανδρογενετική αλωπεκία;

Η ανδρογενετική αλωπεκία –κοινώς, φαλάκρα προσβάλλει κυρίως του άνδρες και δευτερευόντως τις γυναίκες. Συμβαίνει μόνο σε άτομα με γενετική προδιάθεση και έχει ορμονικό υπόστρωμα. Οφείλεται στην παραγωγή 5αδιυδροτεστοστερόνης από τεστοστερόνη, με τη μεσολάβηση του ενζύμου 5α-αναγωγάση. Η αύξηση της 5α-διυδροτεστοστερόνης στους τριχικούς θύλακες προκαλεί αναστολή του μεταβολισμού τους, με συνέπεια την τριχόπτωση.

Τι είναι μεταμόσχευση μαλλιών;

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μεταφορά υγιών τριχικών θυλάκων από μια περιοχή του τριχωτού της κεφαλής σε μια άλλη, η οποία εμφανίζει κάποιου βαθμού αραίωση. Η περιοχή απ’ όπου θα ληφθούν οι προς μεταμόσχευση θύλακες είναι η περιοχή σταθερής τριχοφυΐας, η οποία αξιολογείται σε «καλή», «μέτρια ή κακή», ανάλογα με την έκταση, την πυκνότητα των τριχών που φέρει και την ελαστικότητα του δέρματος. Η σχέση μεταξύ δότριας και λήπτριας περιοχής είναι εκείνη που καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν δυο μέθοδοι η Strip και η FUE.

Μπορούν όλοι να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μαλλιών ;

Με βάση όσα προαναφέρθηκαν, γίνεται αντιληπτό ότι δεν πληρούν όλοι οι υποψήφιοι τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη μεταμόσχευση μαλλιών. Στατιστικά, το ποσοστό αγγίζει το 20%, γεγονός που οφείλεται σε δυσανάλογα μεγάλη φαλακρή επιφάνεια, η οποία δεν δύναται να καλυφθεί από την δότρια περιοχή.

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα;

Τα βλαστοκύτταρα είναι αρχέγονα κύτταρα τα οποία συμβάλλουν στη δημιουργία όλων των άλλων κυττάρων του ανθρώπινου σώματος. Τα βλαστοκύτταρα βρίσκονται στην αιχμή του συ- νεχώς εξελισσόμενου τομέα της κυτταρικής θεραπείας. Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν διαρκώς νέες επαναστατικές και πολλά υποσχόμενες μεθόδους εφαρμογής των βλαστοκυττάρων, καθώς έχουν την ικανότητα να αναπαράγονται ή να διαφοροποιούνται σε κύτταρα άλλων τύπων.

Μπορούν όλοι να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μαλλιών και θεραπεία με βλαστοκύτταρα;

Μπορούν να υποβληθούν σε αυτή τη θεραπεία από την στιγμή που πληρούνται οι ανάλογες προυποθέσεις.

Πώς θα είναι τα νέα μαλλιά μετά τη διαδικασία αυτή;

Τα νέα μαλλιά δεν πέφτουν ποτέ και διατηρούν τις ιδιότητες που είχαν και στην αρχική τους θέση. Η επαναστατική διαφορά είναι ότι χρησιμοποιώντας κατά την μεταμόσχευση βλαστοκύτταρα στοχεύουμε και στην ενδυνάμωση των τριχοθυλακίων που ήδη υπάρχουν στην λήπτρια περιοχή. Επίσης, όπως και τα υπόλοιπα μαλλιά, μπορούν να υποβληθούν σε κάθε είδους περιποίηση.

Πόση ώρα διαρκεί η επέμβαση;

Η συνήθης διάρκεια είναι 3-5 ώρες.

Πότε μπορώ να επανέλθω στις καθημερινές δραστηριότητές μου;

Ήδη από την επόμενη μέρα μπορεί κανείς να επιστρέψει στις δραστηριότητές του, ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις του γιατρού.

Ποια είναι η καλύτερη τεχνική για τη απόκτηση καλού αποτελέσματος;

Η επιλογή της καλύτερης τεχνικής εξατομικεύεται ανάλογα με τις δυνατότητες αλλά και τις ανάγκες του εκάστοτε υποψήφιου, ενώ εναπόκειται στην κρίση και την εμπειρία του εξειδικευμένου γιατρού.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί η σημασία της πρόβλεψης περαιτέρω αραίωσης σε περιοχές που κατά την επέμβαση δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, συμπεραίνεται ότι η επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος εξασφαλίζεται με την επιλογή του εξειδικευμένου, έμπειρου γιατρού, ο οποίος θα επιλέξει την κατάλληλη μέθοδο για την εκάστοτε περίπτωση, έχοντας συζητήσει προηγουμένως με τον ενδιαφερόμενο τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, ο γιατρός πρέπει να αποτρέψει τον ενδιαφερόμενο από το να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών η κάποιας άλλης μεθόδου. Συχνά είναι προτιμότερο να συμβιβαστεί κανείς με την εικόνα της φαλάκρας παρά να υποβληθεί σε μια επέμβαση που το αποτέλεσμά της δεν θα τον ικανοποιήσει.

Κείμενο: Ιωάννης Δ. Παπαγγελόπουλος, Δερματολόγος - Δερματοχειρουργός,
Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών 
ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ ΜΑΛΛΙΩΝ 
www.hairtransplant.gr E-mail: papaggelopoulos@yahoo.gr

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.