Λιποανακύκλωση – Λιπομεταφορά

Η άλλη λύση για τις ρυτίδες προσώπου…

Οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης, το υαλουρονικό οξύ και τα ιατρικά λέιζερ ανάπλασης- σύσφιξης χρησιμοποιούνται πλέον σε καθημερινή βάση, τόσο από Δερματολόγους, όσο και από Πλαστικούς Χειρουργούς, για την αναζωογόνηση του προσώπου.

Aυτές οι τεχνικές γίνονται γρήγορα και ανώδυνα στο ιατρείο, με ή χωρίς τοπική νάρκωση, με αποτελέσματα ορατά μέσα σε 5-10 ημέρες. Μία καινούρια μέθοδος έχει αρχίσει σιγά-σιγά να γίνεται ευρέως γνωστή: η λιποανακύκλωση. Η λιποανακύκλωση είναι μια σχετικά απλή και εύκολη τεχνική η οποία χρησιμοποιείται για να διορθώσει ρυτίδες, ουλές ή δυσμορφίες, τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα των ασθενών. Με την λιποανακύκλωση μπορούμε να επιτύχουμε θεαματικά αποτελέσματα στις ρυτίδες και στην χαλάρωση προσώπου. Σε περίπτωση που κάποιος ασθενής δεν επιθυμεί να κάνει κάποιο face- lifting, αλλά θέλει να δει βελτίωση στο πρόσωπό του, μπορεί να υποβληθεί σε λιποανακύκλωση. Η μέθοδος χρησιμοποιείται σε άτομα 40-50 ετών με μέτρια χαλάρωση και ρυτίδες. Αυτή η τεχνική γίνεται είτε με τοπική αναισθησία, είτε με μέθη, στο ιατρείο ή στο χειρουργείο, ως εξής:

Από μια περιοχή με λίπος (όπως η κοιλιά ή οι μηροί) λαμβάνουμε μια μικρή ποσότητα λίπους, το επεξεργαζόμαστε και με αποστειρωμένη τεχνική το τοποθετούμε στις ρυτίδες του προσώπου. Το λίπος μπορούμε να το τοποθετήσουμε στις ρινοπαρειακές αύλακες, στο μεσόφρυο, στο περίγραμμα των χειλέων, όπως και για να τονίσουμε τα ζυγωματικά και το περίγραμμα του προσώπου.

Επίσης, διατηρούμε μία μικρή ποσότητα λίπους στην κατάψυξη, ώστε να το χρησιμοποιήσουμε, αν χρειαστεί, τους επόμενους 6 μήνες για touch-up (συμπλήρωμα). Πρέπει να επισημάνουμε ότι το 40-50% του λίπους που μεταμοσχεύουμε παραμένει στην καινούρια περιοχή για πάντα και το 50% απορροφιέται τους επόμενους μήνες. Με αυτή τη μέθοδο μειώνουμε τις ρυτίδες, αναζωογονούμε το δέρμα και δίνουμε λάμψη, σφριγηλότητα και μια νεανική εμφάνιση στο πρόσωπο. Είναι μια πολύ ασφαλής μέθοδος διότι για το γέμισμα των ρυτίδων χρησιμοποιούμε το λίπος του ιδίου του ασθενούς. Η τεχνική αυτή δεν θέλει νοσηλεία στο νοσοκομείο, από την ίδια ημέρα μπορείτε να επιστρέψετε κανονικά στις ασχολίες σας και απλά για 3-4 ημέρες μπορεί να είστε λίγο πρησμένη. Αυτή η επέμβαση μπορεί να γίνει μόνη της ή σε συνδυασμό με κάποια άλλη, όπως: βλεφαροπλαστική και λιποανακύκλωση, ή λιποαναρρόφηση και λιποανακύκλωση. Δηλαδή, αν ένας ασθενής 40-50 ετών θέλει να υποβληθεί σε λιποαναρρόφηση ή σε κάποια άλλη επέμβαση αισθητικής χειρουργικής, μπορούμε ταυτόχρονα στον ίδιο χρόνο χειρουργείου να κάνουμε και λιποανακύκλωση.

Υπάρχει, όμως, και μια δεύτερη πολύ σημαντική ένδειξη.

Η λιποανακύκλωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άτομα τα οποία από διάφορα αίτια (ατύχημα, έγκαυμα, όγκος, συγγενής ανωμαλία κλπ) παρουσιάζουν κάποια δύσμορφη ουλή ή ατροφία λίπους- μυός. Με την ίδια τεχνική που προαναφέραμε λαμβάνουμε λίπος από ένα σημείο του σώματος και το μεταφέρουμε στην πάσχουσα περιοχή (δυσμορφία, ατροφία κλπ). Αυτές οι περιπτώσεις, συνήθως, είναι δύσκολες και οι λύσεις είναι λιγοστές: ένα χέρι που είναι παραμορφωμένο, ή ένα πρόσωπο το οποίο είναι ατροφικό, μπορεί να έχει μια σημαντική βελτίωση με αυτήν την απλή τεχνική. Υπάρχουν δυσμορφίες οι οποίες αδύνατο να εξαφανιστούν πλήρως, χρειάζονται μια πληθώρα επανορθωτικών χειρουργείων, αλλά με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να τις βελτιώσουμε. Η λιποανακύκλωση είναι ένας νέος ασφαλής σύμμαχος του Πλαστικού Χειρουργού για την αντιμετώπιση των ρυτίδων και του γήρατος.

Η λιποανακύκλωση Χρησιμοποιείται για να διορθώσει ρυτίδες,

ουλές ή δυσμορφίες, τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα των ασθενών

 

Κείμενο: Δρ. Μιχαλάκη Λουίζα, Πλαστικός Χειρουργός
e-mail: [email protected] www.mihalaki.gr