Η επαναστατική μέθοδος για αψεγάδιαστο δέρμα!

Είναι η απόλυτη τάση στην Αισθητική Δερματολογία και ήδη την εμπιστεύονται σταρ όπως η Ντέμι Μουρ και η Τζέσικα Άλμπα. Ο λόγος για τη μέθοδο “Microneedling” (μικροβελονισμός)!

Ένα από τα σημαντικότερα αισθητικά προβλήματα που φαίνεται να απασχολεί μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που απευθύνονται σε ιατρούς εξειδικευμένους στον τομέα της Αισθητικής Δερματολογίας, είναι αυτό της υφής του δέρματός τους, στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα συνίσταται στην ύπαρξη αντιαισθητικών ουλών που παραμένουν στο δέρμα ως κατάλοιπο μιας βαριάς, παρατεταμένης ακμής, αλλά και στην εμφάνιση μεγάλων δερματικών πόρων και λεπτών ρυτίδων που εμφανίζονται με την πάροδο των ετών και αλλοιώνουν την υφή του δέρματος.

Εξαιτίας της επίδρασης που παρουσιάζουν τα αισθητικά αυτά προβλήματα στην ψυχολογία και κατά συνέπεια στη λειτουργικότητα των πασχόντων στον επαγγελματικό και προσωπικό τους χώρο, είναι εντυπωσιακά μεγάλος τόσο ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν μια ουσιαστική και μόνιμη βελτίωση σε βάθος χρόνου, όσο και τα ποσά που δαπανώνται σε θεραπείες και καλλυντικά προϊόντα για την αντιμετώπιση, καθώς και για την κοσμητική κάλυψή τους.

Τι συμβαίνει όμως με τις θεραπείες και τα προϊόντα που προσφέρονται ως σήμερα; Προσφέρουν ουσιαστική και σταθερή σε βάθος χρόνου βελτίωση;

Τα καλλυντικά προϊόντα που υπόσχονται μια ουσιαστική βελτίωση στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι τα σημάδια ακμής ή το δέρμα με πόρους και λεπτές ρυτίδες και γραμμώσεις, σπανίως μπορούν να την πραγματοποιήσουν και αυτό γιατί δρουν στην επιφάνεια του δέρματος, ενώ το πρόβλημα εντοπίζεται στις βλάβες του συνδετικού ιστού, της στηρικτικής δηλαδή δομής του δέρματος που βρίσκεται στις βαθύτερες στιβάδες του, εκεί που τα προϊόντα αυτά συνήθως δε δύνανται να φτάσουν.

Ασφαλώς ουσιαστικότερο αποτέλεσμα προσφέρουν ιατρικές μέθοδοι, όπως η εφαρμογή χημικών peeling ή διαφόρων τύπων laser στο δέρμα, τα οποία ομαλοποιούν τις προβληματικές περιοχές. Το μειονέκτημα αυτών των μεθόδων είναι όμως ότι είναι επεμβατικές για το δέρμα, οπότε απαιτούν και σχετικά μακρύ χρόνο αποκατάστασης και επιπλέον υφίσταται πάντοτε το ενδεχόμενο υπερμελάγχρωσης ή υπομελάγχρωσης του δέρματος, ειδικά σε σκουρόχρωμους τύπους δέρματος.

Υπάρχει επομένως κάποια μέθοδος, η οποία να μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υφή του δέρματος, επιτρέποντας ωστόσο στον ασθενή να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του ασχολίες;

Ασφαλώς και υπάρχει και εφαρμόζεται ευρέως εξαιτίας της επιτυχίας της την τελευταία πενταετία από τους ειδικούς. Η μέθοδος αυτά ακούει στο όνομα Microneedling, μικροβελονισμός δηλαδή του δέρματος με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων.

Τι είναι όμως το Microneedling και πώς μπορεί να βοηθήσει στην ουσιαστική και μακροπρόθεσμη αλλαγή της υφής του δέρματος;

Το  Microneedling με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων είναι μια επαναστατική μέθοδος που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στο χώρο της Αισθητικής Δερματολογίας με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η εφαρμογή της γίνεται με τη χρήση ενός ειδικού μηχανήματος με ιδιαίτερα λεπτές βελόνες, οι οποίες καθώς εισέρχονται στα επιφανειακά στρώματα της επιδερμίδας, με συγκεκριμένη συχνότητα και ένταση και σε προγραμματισμένο βάθος, διεγείρουν τα ειδικά δερματικά κύτταρα που λέγονται ινοβλάστες, οι οποίοι αρχίζουν την έντονη παραγωγή κολλαγόνου. Η παραγωγή αυτή του κολλαγόνου έχει ως αποτέλεσμα να ομαλοποιείται η επιφάνεια της επιδερμίδας, να γεμίζουν τα κενά που έχουν δημιουργήσει ουλές και σημάδια, να επιτυγχάνεται σύσφιγξη των πόρων και το δέρμα στο σύνολό του να ανανεώνεται. Επιπλέον, με τη χρήση της μεθόδου αυτής  γίνεται ακόμα πιο εύκολη η εισαγωγή ειδικών ουσιών στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος, έτσι ώστε να μπορούν να δράσουν ακόμα πιο στοχευμένα. Τέτοιου τύπου ουσίες είναι βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία, καθώς και υαλουρονικό οξύ για τη βαθιά ενυδάτωση του δέρματος και την πρόληψη σχηματισμού ρυτίδων, αλλά και λευκαντικές ουσίες για την αντιμετώπιση πανάδων, δυσχρωμιών και του αντιαισθητικού μελάσματος που παρουσιάζεται συχνά ως καφεοειδής λεκές στο πρόσωπο.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται για την επίτευξη ενός ορατού αποτελέσματος και πόσο ασφαλής είναι η μέθοδος αυτή;

Το αποτέλεσμα ξεκινά να γίνεται ορατό συνήθως μετά από από 3-4 συνεδρίες , όπου το πρόσωπο φαίνεται ανανεωμένο, νεανικό, φωτεινό,με μείωση της χαλάρωσης και αποκατάσταση του όγκου του, ενώ η επιφάνεια του δέρματος ωφελείται εντυπωσιακά: οι πόροι του δέρματος σφίγγουν σημαντικά, ενώ βελτιώνονται εντυπωσιακά οι ουλές ακμής και οι λεπτές ρυτίδες.

Για την ολοκλήρωση της θεραπείας απαιτούνται 4-5 συνεδρίες για μια συνολική ανανέωση και βελτίωση της υφής του δέρματος, ενώ σε βαρύτερα προβλήματα, όπως ουλές ακμής, ο αριθμός κυμαίνεται στις 8-10 συνεδρίες, οι οποίες γίνονται σε απόσταση μηνός η μία από την άλλη. Με την ολοκλήρωση των συνεδριών επιτυγχάνεται ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα: δέρμα φωτεινό, λείο, σφριγηλό, με ομοιομορφία χρώματος και νεανική λάμψη.

Η θεραπεία είναι απόλυτα ασφαλής και καθώς προκαλείται μόνο μηχανική διέγερση των κυττάρων και όχι θερμικός τραυματισμός, όπως για παράδειγμα με τα laser, ελαχιστοποιείται και ο κίνδυνος παρενεργειών. Μετά από κάθε συνεδρία, η οποία είναι πρακτικά σχεδόν ανώδυνη για τον ασθενή, παρουσιάζεται μόνο μια ήπια ως μέτρια ερυθρότητα του δέρματος, η οποία κατά κανόνα υποχωρεί πλήρως σε 24 ώρες, οπότε και η ασθενής μπορεί να επιστρέψει άφοβα στις ενασχολήσεις της.

Λόγω δε, των ασφαλών παραμέτρων της θεραπείας, αυτή μπορεί να εφαρμοστεί με την κατάλληλη αντιηλιακή προστασία όλο το χρόνο, ακόμα και τους μήνες με έντονη ηλιοφάνεια. Για αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά της η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα αγαπητή σε ανθρώπους που έχουν έντονους ρυθμούς ζωής και δεν μπορούν να απουσιάσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις εργασίες τους.

Το Microneedling έχει οφέλη και κατά την εφαρμογή του στο σώμα;

Η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και για την αντιμετώπιση προβλημάτων περιοχών του σώματος, όπως είναι για παράδειγμα οι ουλές ή οι αντιαισθητικές ραγάδες, οι οποίες δημιουργούνται μετά απο αυξομειώσεις βάρους ή εγκυμοσύνη. Με τη μηχανική διέγερση παραγωγής κολλαγόνου που προκαλείται, αποκαθίσταται η αρχιτεκτονική των κυττάρων και επανέρχεται ο χαμένος δερματικός όγκος, με αποτέλεσμα τη βελτίωση και λείανση της επιφάνειας των δερματικών αυτών βλαβών, οι οποίες ως τώρα αποτελούσαν ένα από τα δυσκολότερα στην αντιμετώπισή τους προβλήματα για τους ειδικούς.

Διαπιστώνουμε επομένως ότι το Microneedling αποτελεί μια επαναστατική μέθοδο στο χώρο της Αισθητικής Δερματολογίας για μια ουσιαστική και μακροπρόθεσμη αποκατάσταση δυσεπίλυτων ως τώρα προβλημάτων όπως είναι τα σημάδια, οι ουλές, οι ραγάδες και οι λεπτές ρυτίδες, η οποία μέθοδος επιτυγχάνει με ασφάλεια και χωρίς παρενέργεις την ομαλοποίηση της υφής, τη σφριγηλότητα και λείανση της επιφάνειας και εν τέλει τη συνολική αποκατάσταση και ανανέωση προβληματικών δερματικών περιοχών, τόσο του προσώπου, όσο και του σώματος.