FACE LIFT “Συνδυασμοί & εξελίξεις”

face lifting

Kείμενο: Λάγιος Μιλτιάδης/ Πλαστικός Eπανορθωτικός Xειρουργός Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Mε το πέρασμα του χρόνου η επίδραση της βαρύτητας, του ήλιου και του στρες στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων μπορεί να φανεί στο σχήμα του προσώπου και στην ποιότητα του δέρματος εκεί. Η χαλάρωση του δέρματος του προσώπου και του λαιμού, οι βαθιές ρινοπαρειακές πτυχές και το περίγραμμα του προσώπου μπορούν να αντιμετωπιστούν με την πλαστική προσώπου, το face lift.

Τι είναι το face lifting;

Με τον όρο «face lifting» ή «πλαστική προσώπου» εννοούμε το σύνολο των χειρουργικών πράξεων που έχουν ως στόχο τη βελτίωση του προσώπου και του τραχήλου από τις αλλοιώσεις που έχει προκαλέσει ο χρόνος και της ιδιοσυγκρατιακής χαλάρωσης, δηλαδή της πρώιμης γήρανσης, που οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες. Είναι περιττό να τονιστεί ότι η πλαστική προ- σώπου αποτελεί έναν από τους πιο δύσκολους και πιο υπεύθυνους κλάδους της πλαστικής χειρουργικής. Δεν αρκεί μόνο η εγχειρητική δεξιοτεχνία και η πλήρης ιατρική γνώση, πάνω απ’ όλα απαιτείται σωστή ένδειξη και επιλογή των υποψήφιων για μια εγχείρηση, ενώ παράλληλα χρειάζεται πλήρης γνώση της ανατομικής, της φυσιολογίας, της σωματομετρίας και της φυσιοπαθολογίας των ιστών και του δέρματος. Η πλαστική προσώπου –face lift– μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες επεμβάσεις, όπως η ανόρθωση φρυδιών ή η πλαστική μετώπου, η βλεφαροπλαστική και η ρινοπλαστική. Είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε συνδυασμός των ανωτέρω χειρουργικών επεμβάσεων είναι δυνατός ανάλογα με την περίπτωση. Οι καλύτεροι υποψήφιοι είναι άνδρες και γυναίκες που το δέρμα του προσώπου τους έχει χαλαρώσει αλλά διατηρεί ακόμη μέρος της ελαστικότητάς του. Οι περισσότεροι υποψήφιοι είναι στην ηλικία 40-60, αν και η πλαστική προσώπου μπορεί να πραγματοποιηθεί με επιτυχία και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Μια τέτοια επέμβαση μπορεί να μας κάνει να δείχνουμε νεότεροι, πιο φρέσκοι και να τονώσει την αυτοπεποίθησή μας.

Η επέμβαση

Ο γιατρός, αφού εξετάσει το πρόσωπο και τα χαρακτηριστικά του καθώς και την ποιότητα και την ελαστικότητα του δέρματος, θα εξηγήσει στον ενδιαφερόμενο τις τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωσή του. Η προεγχειρητική εκτίμηση όχι μόνο της χρονολογικής αλλά και της βιολογικής ηλικίας των υποψήφιων για την επέμβαση είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Η λεπτομερής εξέταση προσώπου και τραχήλου για τον καθορισμό των αλλοιώσεων και την κατάρτιση του προεγχειρητικού πλάνου αποτελεί το δεύτερο σε σπουδαιότητα βήμα. Εξηγείται λοιπόν εκτενώς το είδος της επέμβασης και οι τυχόν επιπλοκές. Απαραίτητη είναι η καλή ψυχική και σωματική υγεία των υποψήφιων για την επέμβαση. Επιπλέον, συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος ένα μήνα πριν από την επέμβαση, γιατί το κάπνισμα μειώνει την αιμάτωση των ιστών και εμποδίζει τη σωστή επούλωση των τραυμάτων, με αποτέλεσμα άσχημες και μεγάλες ουλές. Οι τομές γίνονται σε σημεία που δεν είναι ορατά, όπως εντός του τριχωτού της κεφαλής, συνεχίζονται στην περιοχή γύρω από το λοβίο του ωτός, φέρονται στην οπίσθια επιφάνεια και κατόπιν προς την ινιακή χώρα. Απαραίτητη κρίνεται, εκτός από την αποκόλληση του δέρματος και την εκτομή μέρους αυτού, και η παρασκευή του μυώδους πλατύσματος και της απονεύρωσης των μυών, με σκοπό την αποκατάστασή τους στη φυσιολογική ανατομική θέση τους.

Πολλές φορές η επέμβαση θα πρέπει να συνδυαστεί και με λιποαναρρόφηση στην περιοχή του λαιμού και των παρειών, με στόχο να αναδειχθεί το περίγραμμα του προσώπου. Άλλοτε συνδυάζεται και η ενδοσκοπική κροταφική ανόρθωση (brow lift), η οποία γίνεται υποπεριοστικά, και η βλεφαροπλαστική, προκειμένου να αποκατασταθεί η πτώση των φρυδιών και του άνω βλεφάρου μέσω τομών 1 εκ. στο τριχωτό της κεφαλής, με ειδικά χειρουργικά όργανα, όπως το ενδοσκόπιο, και ειδικά μόνιτορ. Επίσης, μπορεί να συνδυαστεί με την έγχυση λίπους, που αφαιρείται από τον ίδιο τον ασθενή, στις ρινοπαρειακές αύλακες, στον τονισμό του περιγράμματος των χειλιών, στην περιοχή των ζυγωματικών (οπού εκτός της ατροφίας του δέρματος και του υποδορίου ιστού έχει παρατηρηθεί και μικρή ατροφία των ζυγωματικών οστών με την πάροδο του χρόνου). Μια επέμβαση face lift διαρκεί συνήθως 3-5 ώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υποπεριοστικό face lift περιλαμβάνει την υποπεριοστική παρασκευή του άνω ημίσεος του προσώπου από μια στεφανιαία τομή ή χρησιμοποιώντας το ενδοσκόπιο, όπως ειπώθηκε παραπάνω.

Μετεγχειρητική πορεία

Αμέσως μετά το χειρουργείο θα τοποθετηθεί από το γιατρό στον ασθενή ειδικός ελαστικός επίδεσμος, ο οποίος θα παραμείνει για 2-4 μέρες. Τις πρώτες μέρες είναι πιθανό να υπάρχει οίδημα (πρήξιμο) και εκχυμώσεις (μελανιές) σε όλη τη χειρουργημένη περιοχή του προσώπου. Το οίδημα θα υποχωρήσει σε 4-5 μέρες, ενώ οι εκχυμώσεις σε 7-10 μέρες. Ο γιατρός είναι πιθανό να χορηγήσει ήπια αναλγητικά τις πρώτες μέρες. Ίσως τον πρώτο καιρό μετά το χειρουργείο να παρατηρηθεί τριχόπτωση στις περιοχές γύρω από τις τομές. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και τα μαλλιά θα αρχίσουν να μεγαλώνουν ξανά σε 3 περίπου μήνες.

face lifting γιατρός

Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μετά την επέμβαση και για δύο περίπου εβδομάδες θα πρέπει να αποφεύγεται η έντονη άσκηση και οι βαριές δουλειές του σπιτιού. Επίσης, για αρκετούς μήνες θα πρέπει να αποφεύγεται το αλκοόλ, η σάουνα και το χαμάμ. Στην αρχή τα χαρακτηριστικά του προσώπου θα είναι αλλοιωμένα λόγω του οιδήματος και οι κινήσεις έκφρασης θα είναι δύσκολες. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται ο ήλιος και δη χωρίς τη χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας. Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να επιφέρει μόνιμες δυσχρωμίες στις ουλές κάνοντάς τες πιο σκούρες. Και εδώ, όπως σε όλες τις εγχειρήσεις, είναι δυνατό να συμβούν επιπλοκές, με παροδικές συνέπειες όμως τις περισσότερες φορές. Από τις πιο συνηθισμένες θεωρούνται το αιμάτωμα, η νέκρωση δέρματος, η δημιουργία υπερτροφικών ουλών, η φλεγμονή, το οίδημα ή και η τρώση κλάδων του προσωπικού νεύρου. Για να αποφύγει ο χειρουργός την επιπλοκή αυτή, είναι απαραίτητο να είναι εξοικειωμένος με τη χειρουργική ανατομική της περιοχής και ιδιαίτερα με την πορεία των κλάδων του προσωπικού νεύρου.

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι τα αποτελέσματα του face lift εξαρτώνται από τη σωστή προεγχειρητική εκτίμηση του προβλήματος, την επιλογή της κατάλληλης τεχνικής και τέλος τη lege artis εφαρμογή της. Σε πολλές περιπτώσεις ο πλαστικός χειρουργός θα πρέπει να εφαρμόσει ένα συνδυασμό τεχνικών, τη χρήση ενέσιμων υλικών ή και τη χρήση επεμβατικών ή μη laser, δηλαδή να πραγματοποιήσει ένα εξατομικευμένο face lift (custom made face lift). Τελευταία, τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη και ανάλογα με την πτώση του δέρματος και των μυών του προ- σώπου, γίνεται το Ribbon face lift. Ανάλογα λοιπόν με τη χαλάρωση μυών και δέρματος, επιτυγχάνεται κάθετη διόρθωση της πτώσης του προσώπου με τη βοήθεια ειδικών υλικών (Ribbon), τα οποία απορροφώνται τελείως μετά την πάροδο μικρού χρονικού διαστήματος, με σχεδόν μη ορατές τομές στο τριχωτό της κεφαλής και ενδοστοματικά.

Έχει σαφή πλεονεκτήματα: ανορθώνει τη γωνία του στόματος και της ρινοπαρειακής πτυχής, ανυψώνει την πτώση του κάτω βλεφάρου, αντιμετωπίζει την πτώση του προσώπου στην περιοχή των ζυγωματικών (malar fat pad), επαναπροσδιορίζει το μυώδες πλάτυσμα στην περιοχή του λαιμού, χωρίς να είναι απαραίτητη η τομή στον υπογενείδιο χώρο, και τέλος δεν αφήνει ορατές ουλές.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι ως πλαστικοί χειρουργοί θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας το νόμο των αναλογιών και πλήρη γνώση της ανθρωπομετρίας και της μορφολογίας, που πρώτος έγραψε ο γλύπτης Πολύκλειτος τον 5ο αιώνα π.Χ., κάτι που διακρίνει τον καλλιτέχνη από τον τεχνίτη («το κάλλος της μορφής συνίστασθαι ουκ εν τη των στοιχείων αλλά εν τη των μορφών συμμετρία». Διατυπώνεται λοιπόν η αρχή της αμοιβαίας σχέσης και της ευρυθμίας στο σύνολο. Η ομορφιά δεν είναι τα στοιχεία χωριστά, αλλά η αρμονική αναλογία τους

Η χαλάρωση του δέρματος του προσώπου και του λαιμού, οι βαθιές ρινοπαρειακές πτυχές και το περίγραμμα του προσώπου, μπορούν να αντιμετωπιστούν με την πλαστική προσώπου, το face lift. Το face lift μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες επεμβάσεις, όπως η ανόρθωση φρυδιών ή η πλαστική μετώπου, η βλεφαροπλαστική και η ρινοπλαστική.

Διαβάστε ακόμη:

Ρινοπλαστική: Να φτιάξω τη μύτη μου με ενέσιμα;

Υαλουρονικό οξύ: Απαλλαγείτε από τις ρυτίδες στο μεσόφρυο

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.