Εμφύτευση μαλλιών – Λύνει το πρόβλημα.

Αίτια Τριχόπτωσης: Η πιο συχνή αιτία τριχόπτωσης στους άνδρες θεωρείται η ανδρογενετική αλωπεκία. Μπορεί να εμφανιστεί και στις γυναίκες αλλά πιο σπάνια. Ως ανδρογενετική αλωπεκία εννοούμε το σταδιακό αραίωμα των τριχών στο πάνω μέρος του κεφαλιού. Η αραίωση αυτή μπορεί να ξεκινήσει από τους κροτάφους και να προχωράει σιγά σιγά προς τα πίσω και το κέντρο, είτε να ξεκινήσει ταυτόχρονα σε όλο το πάνω μέρος του κεφαλιού. Τα αίτια αυτού του είδους τριχόπτωσης είναι ο συνδυασμός διαφόρων παραγόντων, με κυριότερο αίτιο την γονιδιακή προδιάθεση. Οι τρίχες που βρίσκονται στο πάνω μέρος του κεφαλιού εμφανίζουν συνήθως μεγαλύτερη ευαισθησία στη δράση των ανδρογόνων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στην εν λόγω περιοχή οι τρίχες να αδυνατίζουν, ενώ σταδιακά γίνονται όλο και πιο λεπτές στο τέλος εξαφανίζονται. Έναν ακόμη παράγοντα που επηρεάζει την απώλεια των τριχών αποτελεί και η βιολογική ωρίμανση. Αυτός είναι κι ο λόγος που η τριχόπτωση δεν εμφανίζεται με την ίδια ένταση σε όλους.

Μεταμόσχευση Μαλλιών: Η λύση για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης
Η λύση για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης είναι η μεταμόσχευση των μαλλιών. Με τον όρο μεταμόσχευση μαλλιών εννοούμε την χειρουργική εκείνη διαδικασία κατά την οποία ο γιατρός μετεμφυτεύει τριχοθυλάκια από περιοχές του κεφαλιού όπου υπάρχουν σε μεγάλους αριθμούς στην περιοχή εκείνη όπου εμφανίζει υπολειμματικούς αριθμούς και χρειάζεται ενίσχυση. Η περιοχή από την οποία ο γιατρός συλλέγει τα τριχοθυλάκια είναι η ζώνη σταθερής τριχοφυΐας (πίσω και πλαϊνό μέρος του κεφαλιού). Τα τριχοθυλάκια στο πίσω και στο πλαϊνό μέρος του κεφαλιού εμφανίζουν γενετική αντίσταση στα ανδρογόνα, με αποτέλεσμα να διατηρείται σχεδόν εφ’ όρου ζωής το μεγαλύτερο μέρος της τριχοφυΐας. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί αυξημένη τριχόπτωση στην περιοχή αυτή της ζώνης σταθερής τριχοφυΐας.

Η διαδικασία της μεταμόσχευσης μαλλιών
Κατά τη διάρκεια της μεταμόσχευσης μαλλιών ο γιατρός συλλέγει τριχοθυλάκια από τις ζώνες της σταθερής τριχοφυΐας, δηλ. το πίσω και το πλαϊνό μέρος του κεφαλιού και τα εμφυτεύει στο πάνω και μπροστινό μέρος του κεφαλιού ή στο πάνω και πίσω μέρος του, όπου χρειάζεται ενίσχυση. Τα μεταμοσχευμένα τριχοθυλάκια έχουν την γενετική προδιάθεση να αντιστέκονται στα ανδρογόνα ακόμη κι όταν εμφυτευθούν στο πάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής. Τα τριχοθυλάκια αυτά δεν εμφανίζουν την τάση να πέφτουν από το πάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής όπου τα έχουμε εμφυτεύσει κι έχουν το σημαντικό πλεονέκτημα να προσφέρουν πυκνότητα στις περιοχές εκείνες όπου υπάρχει έλλειψη τριχοθυλακίων. Αφού πρώτα ο πλαστικός χειρουργός εξετάσει το τριχωτό της κεφαλής σας,  στη συνέχεια θα σχεδιαστεί με ακρίβεια η περιοχή εκείνη στην οποία θα γίνει η εμφύτευση των τριχών. Σημαντική προτεραιότητα είναι να μην δημιουργηθεί βλάβη στα ήδη υπάρχοντα τριχοθυλάκια στο πάνω μέρος του κεφαλιού, καθώς και να σχεδιαστεί η περιοχή που θα γίνει η εμφύτευση με τέτοιο τρόπο ώστε το αποτέλεσμα που θα προκύψει να είναι φυσικό. Στη συνέχεια ο γιατρός σχεδιάζει με ένα μολύβι πάνω στο κεφάλι την περιοχή εκείνη στην οποία θα γίνει η εμφύτευση κι έτσι μπορεί να δει κι ασθενής με τη σειρά του στον καθρέφτη ποια περιοχή θα γεμίσει με τις τρίχες, οι οποίες θα παρθούν από το πίσω και πλαϊνό μέρος του κεφαλιού. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των τριχών στην δότρια περιοχή (πίσω και πλαϊνό μέρος του κεφαλιού) είναι τόσο μεγάλος, ώστε να μην δημιουργείτε κανένα πρόβλημα και καμία μορφή αραίωσης όταν αφαιρούνται οι τρίχες οι οποίες πρόκειται να μεταμοσχευθούν στην καινούργια περιοχή.

Τεχνικές Εμφύτευσης Μαλλιών
Οι τεχνικές που εφαρμόζονται για την αφαίρεση των τριχών από το πίσω μέρος του κεφαλιού και την εμφύτευσή τους στο μπροστινό είναι οι εξής:
Ως παλαιότερη θεωρείται η μέθοδος του strip κατά την οποία ο γιατρός αφαιρεί ένα κομμάτι δέρματος από το πίσω μέρος του κεφαλιού, το οποίο αφού υποβληθεί σε ειδική διαδικασία, τεμαχίζονται τα τριχοθυλάκιά του ώστε να εμφυτευθούν στην λήπτρια περιοχή. Μετά την αφαίρεση του δέρματος – η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία – εφαρμόζονται ράμματα στην περιοχή, το τραύμα επουλώνεται και μετά υπάρχει μία γραμμή στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
Κατά την δεύτερη μέθοδο μεταμόσχευσης single hair με την βοήθεια ενός ειδικού χειρουργικού εργαλείου, διαμέτρου 2  χιλιοστών, (punch) οι τρίχες αφαιρούνται από την δότρια περιοχή μία μια. Στη συνέχεια υπόκεινται σε ειδική επεξεργασία, έτσι ώστε να είναι έτοιμες για εμφύτευση στην δέκτρια περιοχή. Ο γιατρός αφού εξετάσει τις περιοχές θα συζητήσει με τον ασθενή για την μέθοδο που είναι πιο κατάλληλη για την κάθε περίπτωση. Γενικά ως η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεωρείται αυτή κατά την οποία γίνεται μεταφορά των τριχών μια μια, από το πίσω μέρος στο πάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής.
Η συγκεκριμένη μέθοδος διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι δεν αφήνει ουλές στο πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής και το μόνο μειονέκτημα που θα μπορούσε ν’ αναφερθεί είναι πως η επέμβαση χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Έτσι ενώ η μεταμόσχευση μαλλιών με την μέθοδο strip διαρκεί 2-3 ώρες περίπου, η διαδικασία με την μέθοδο single hair μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 6 ώρες. Και οι δύο τεχνικές αυτές πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία.

Οδηγίες πριν την εμφύτευση: Απαραίτητη προϋπόθεση πριν προχωρήσει κανείς στην εμφύτευση μαλλιών είναι η ιατρική εξέταση από τον πλαστικό χειρουργό, κατά την οποία αφού λάβει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό θα εξηγήσει στον ασθενή όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή. Επίσης θα προκαθοριστεί ο αριθμός των τριχών που θα εμφυτευθεί και θα δοθεί μια εικόνα για την πυκνότητα του αποτελέσματος.
Ημέρα της εμφύτευσης: Την ημέρα της επέμβασης καλό είναι να επισκεφθεί κανείς τον γιατρό αφού έχει λάβει ένα ελαφρύ πρωινό. Η διαδικασία της εμφύτευσης πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.
Μετά την εμφύτευση:
Μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής χορηγείται στον ασθενή αντιβίωση και δίνονται λεπτομερείς οδηγίες για την μετεγχειρητική του πορεία. Αν έχει εφαρμοστεί η μέθοδος single hair θα χρειαστεί λούσιμο την επόμενη μέρα το πίσω μέρος του τριχωτού του κεφαλιού και μετά από 2-3 μέρες – όπου θα έχει σχεδόν επουλωθεί η περιοχή – θα πραγματοποιηθεί ένα ελαφρύ λούσιμο, χωρίς ιδιαίτερη πίεση στο πάνω μέρος του κεφαλιού. Επίσης θα δοθούν ειδικές οδηγίες για να ψεκάζετε το πάνω μέρος του κεφαλιού (δέκτρια περιοχή), ώστε να διατηρείται η υγρασία στην περιοχή των μοσχευμάτων. Τα περισσότερα μοσχεύματα υποχωρούν μέσα στους επόμενους μήνες, αλλά η βάση της τρίχας (τριχοθυλάκιο) θα έχει αποκτήσει αγγείωση στην δότρια περιοχή κι έτσι οι καινούργιες τρίχες θα ξαναβγούν μετά από 4-6 μήνες περίπου. Η επιστροφή στην εργασία πραγματοποιείται συνήθως 2 μέρες μετά την εμφύτευση μαλλιών – γεγονός που εξαρτάται και από το είδος της εργασίας. Επιστροφή σε έντονη φυσική δραστηριότητα (άσκηση) συνιστάται μετά από 1 εβδομάδα.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ

Μια εναλλακτική – πολλά υποσχόμενη – μέθοδος για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης είναι η θεραπεία του τριχωτού της κεφαλής με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες (My Cells). Με την μέθοδο αυτή που πραγματοποιείται στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού, αφαιρείται μια μικρή ποσότητα αίματος 10 ml από μία περιφερική σας φλέβα και αφού υποστεί ειδική διεργασία απομονώνεται το πλάσμα και τα αιμοπετάλια τα οποία είναι πλούσια σε αυξητικούς παράγοντες. Στη συνέχεια το υλικό αυτό με τη βοήθεια μιας μικρής βελόνας εγχύεται με μικρά τσιμπήματα σε ολόκληρη την περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Η συγκεκριμένη μέθοδος εμφανίζει δραστικά αποτελέσματα σε τριχοθυλάκια τα οποία είναι ακόμα ενεργά αλλά εμφανίζουν αδυνατισμένη εικόνα. Οι αυξητικοί παράγοντες διεγείρουν τα τριχοθυλάκια να παράγουν καλύτερης ποιότητας τρίχες και σε ορισμένες περιπτώσεις διεγείρουν πρόδρομα κύτταρα έτσι ώστε να μετασχηματιστούν σε τριχοθυλάκια. Πρόκειται για μια ανώδυνη θεραπεία, που μπορεί να εφαρμοστεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή και ενδείκνυται τόσο για περιπτώσεις όπου εμφανίζεται γυροειδής αλωπεκία καθώς και για την ανδρογενετικού τύπου. Συνήθως συνιστάται να πραγματοποιούνται δύο εφαρμογές μέσα σε ένα μήνα στη συνέχεια μια επαναληπτική θεραπεία μετά από ένα χρόνο. Και οι δύο θεραπείες εμφύτευσης μαλλιών προσφέρουν φυσικό αποτέλεσμα.

Κείμενο: Απόστολος Γαϊτάνης, Πλαστικός Χειρουργός, MD CCST
Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.