Αποκατάσταση μαστού: Ανάπλαση συνολικής όψης

επανόρθωση μαστού

Αποκατάσταση μαστού …είναι η χειρουργική πράξη που έχει σκοπό την ανάπλαση του σχήματος, του μεγέθους και της συνολικής όψης του γυναικείου μαστού μετά την τμηματική ή την ολική μαστεκτομή.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η επέμβαση της αποκατάστασης του μαστού θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της συνολικής θεραπείας του καρκίνου του μαστού και διενεργείται συστηματικά άμεση αποκατάσταση του μαστού, ταυτόχρονα δηλαδή με τη μαστεκτομή.

Ανάλογα με τις ενδείξεις που έχει κάθε ασθενής εφαρμόζεται και η καταλληλότερη για εκείνη τεχνική.

Αποκατάσταση με ενθέματα.

Η τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης θεωρείται από τις απλούστερες και παλαιότερες τεχνικές. Έχει ένδειξη μόνο στην άμεση αποκατάσταση και στις περιπτώσεις όπου δεν θα ακολουθήσει ακτινοβολία. Συχνά απαιτείται διορθωτική επέμβαση στον ετερόπλευρο μαστό προκειμένου να επιτευχθεί συμμετρία.

Οι ιστικοί διατατήρες (tissue expanders) είναι ειδικοί «σάκοι» σιλικόνης, που τοποθετούνται κάτω από το δέρμα και σταδιακά φουσκώνουν διαμέσου μιας βαλβίδας. Συχνά ακολουθεί επέμβαση συμμετροποίησης στον μαστό της άλλης πλευράς ή αλλαγή του ιστικού διατατήρα με ένθεμα σιλικόνης σταθερού όγκου. Η μέθοδος αυτή προτιμάται κυρίως σε άμεση αποκατάσταση του μαστού.

Αποκατάσταση με ιστούς από τη ράχη (Πλατύς Ραχιαίος)

Ο μυοδερματικός κρημνός του πλατέως ραχιαίου είναι η μέθοδος αποκατάστασης, όπου δέρμα και ένα τμήμα μυός από την πλάτη χρησιμοποιούνται μαζί με ένθεμα προκειμένου να δημιουργηθεί νέος μαστός.

Η επέμβαση είναι σχετικά απλή, παρέχει ασφαλή κάλυψη του ενθέματος και έτσι πρακτικά μειώνει στο ελάχιστο τα προβλήματα σε περίπτωση ακτινοβολίας. Μερικές φορές χρειάζεται διορθωτική επέμβαση στον υγιή μαστό για επίτευξη συμμετρίας.

 

Αποκατάσταση με ιστούς από την κοιλιά (TRAM, DIEP)

Θεωρείται η κορυφαία μέθοδος αποκατάστασης στην Πλαστική χειρουργική.

Ο μυοδερματικός κρημνός του ορθού κοιλιακο (TRAM) παρέχει τη δυνατότητα πλήρους ανάπλασης του μαστού με ιστούς από το ίδιο το άτομο και χωρίς να χρειάζεται ένθεμα σιλικόνης. Το τμήμα της κοιλιάς που βρίσκεται κάτω από τον ομφαλό, μεταφέρεται στο θώρακα και δημιουργείται μαστός συμμετρικός με τον υγιή.

Η μέθοδος αυτή εξελίχτηκε τα τελευταία χρόνια και με μικροχειρουργικές μεθόδους, λαμβάνουμε μόνο δέρμα και λίπος από την κοιλιά (DIEP) χωρίς να αφαιρείται καθόλου ο ορθός κοιλιακός μυς. Το πλεονέκτημα είναι ότι δεν δημιουργείται κανένα λειτουργικό προβλήματα στο κοιλιακό τοίχωμα από την απώλεια μέρους του μυός.

Τα αισθητικά αποτελέσματα από πολλούς θεωρούνται άριστα, ενώ είναι πολύ βασικό ότι δεν χρησιμοποιείται ένθεμα σιλικόνης. Έτσι ο νέος μαστός ακολουθεί τη συμπεριφορά του άλλου υγιούς μαστού, όσον αφορά τη φυσιολογική πτώση, την αύξηση ή την απώλεια βάρους. Σπάνια απαιτείται διορθωτική επέμβαση του ετερόπλευρου μαστού.

επανόρθωση μαστού θεραπεία

Αποκατάσταση με ιστούς από τους γλουτούς ή τους μηρούς

Στις γυναίκες εκείνες που δεν έχουν καθόλου κοιλιά ή έχουν προηγούμενες επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα, υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν δέρμα και λίπος από τους γλουτούς (S-GAP & I-GAP) ή την εσωτερική επιφάνεια των μηρών (TUG). Και σ’ αυτές τις περιπτώσεις έχουμε το πλεονέκτημα της χρήσης μόνο αυτόλογων ιστών χωρίς την τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης.

Αποκατάσταση θηλής, θηλαίας άλω

Η αποκατάσταση του μαστού θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο εφόσον γίνει ανάπλαση και του συμπλέγματος της θηλής και της θηλαίας άλω (το καφέ τμήμα του δέρματος γύρω από τη θηλή). Η δημιουργία θηλής γίνεται περίπου 3-6 μήνες μετά την επέμβαση αποκατάστασης του μαστού. Για την ανάπλαση της νέας θηλής χρησιμοποιούνται είτε τοπικοί ιστοί, είτε τμήμα της θηλής από τον ετερόπλευρο μαστό. Η θηλαία άλως γύρω από τη θηλή επιτυγχάνεται είτε με ειδικό ιατρικό τατουάζ, διαδικασία απλή και ανώδυνη που μπορεί να εφαρμοστεί και στο χώρο του ιατρείου, είτε με δερματικά μοσχεύματα.

Κείμενο: Διονυσίου Δημήτρης, Πλαστικός Χειρουργός.

 Διαβάστε ακόμη: 

Αύξηση στήθους με περιθηλαία τομή και ενθεμάτα σιλικόνης

Αυξητική στήθους; Πείτε ναι στα μικρά εμφυτεύματα

 

 
 
 
Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.