Ανόρθωση Στήθους: “H νέα τεχνική”

Τα δεδομένα στη χειρουργική μαστού εξελίσσονται χάρη σε μια νέα τεχνική που εξασφαλίζει καλύτερο αποτέλεσμα και λιγότερα σημάδια-μάρτυρες της μείωσης ή της ανόρθωσης στήθους.

Συνέντευξη στο ιατρείο Στρατή Γ. Γαβριήλ, Πλαστικού Χειρουργού

Mία καινούρια τεχνική μείωσης-ανόρθωσης του μαστού εγκαινιάζεται, περιορίζοντας τις γνωστές ουλές τύπου άγκυρα σε μία μόνο λοξή προς τα κάτω και έξω. Η τεχνική αυτή, που εφαρμόζεται από την ομάδα πλαστικών χειρουργών του κ. Στρατή Γαβριήλ την τελευταία τριετία, έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις προηγούμενες τεχνικές. Πρώτον, είναι σύντομη περίπου μία ώρα χειρουργικού χρόνου. Έτσι, περιορίζεται η βαρύτητα της επέμβασης, όσο μεγάλος και πεσμένος κι αν είναι ο μαστός, με αποτέλεσμα πολύ εύκολη μετεγχειρητική πορεία, χωρίς πόνο και με τις λιγότερες πιθανές επιπλοκές. Η ασθενής φεύγει την ίδια μέρα από το νοσο κομείο. Το σημαντικότερο όμως πλεονέκτημα της καινούριας τεχνικής είναι ότι περιορίζονται οι ουλές σε μία λοξή, η οποία πολύ σύντομα παίρνει τη μορφή ραγάδας. Είναι γνωστή η δύσμορφη ουλή που σχηματίζεται στην υπομάστιο πτυχή, όσο καλός κι αν είναι ο πλαστικός χειρουργός, ιδιαίτερα όταν η γυναίκα είναι ξαπλωμένη. Επιπλέον, το τελικό σχήμα του μαστού είναι ασυγκρίτως φυσικότερο από το αποτέλεσμα της προηγούμενης τεχνικής, με στρογγυλό και γεμάτο κάτω και έσω τεταρτημόριο, που επιτρέπει στη γυναίκα να φορά ένα πολύ βαθύ ντεκολτέ. Η τεχνική αυτή χειρουργικά έχει εύκολα οδηγά σημεία και μπορεί να διδαχτεί στους πλαστικούς χειρουργούς ώστε

να έχουν σταθερά και καλά αποτελέσματα στις ασθενείς τους. Η επινόηση της τεχνικής αυτής είναι συνδυασμός παλαιότερων τεχνικών και τροποποίηση νεότερων, ώστε έξυπνα να αποδώσουν μια απλή και ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδο. Με την καινούρια τεχνική έχουν χειρουργηθεί πάνω από 200 γυναίκες με χαλάρωση και πτώση μαστού και πάνω από 30 με μεγάλους έως τεράστιους μαστούς. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και σταθερά στο διάστημα που παρακολουθούνται. Θεωρούμε ότι σύντομα η τεχνική θα καθιερωθεί ως τεχνική εκλογής στη χειρουργική του μαστού. Ήδη δημοσιεύτηκε, και επομένως καθιερώνεται ως τεχνική, στο πιο έγκυρο παγκόσμιο επιστημονι κό περιοδικό της Πλαστικής Χειρουργικής (Plastic and Reconstructive Surgery), έπειτα από διερεύνηση τριών ετών από την επιστημονική επιτροπή του για το έγκυρο της τεχνικής.

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη μείωση και την ανόρθωση στήθους

 

Ποιοι παράγοντες προκαλούν την πτώση του μαστού και ποιοι τρόποι υπάρχουν για να την προλάβουμε ή να την επιβραδύνουμε;

Ο μαστός δεν διαθέτει μυϊκό σύστημα και μόνο η ελαστικότητα του δέρματος μπορεί να κρατήσει τον αδένα σφριγηλό και στητό. Η γυμναστική δεν μπορεί να βοηθήσει στο να κρατηθεί νεανικός. Ο χρόνος, οι εγκυμοσύνες, η απώλεια βάρους χαλαρώνουν το δέρμα και προκαλούν πτώση στο μαστό. Είναι λοιπόν σχεδόν αναπόφευκτο να επέλθει με τον καιρό χαλάρωσή του. Η καλή διατροφή, η ενυδάτωση, το σταθερό βάρος αλλά και η συνεχής χρήση του στηθόδεσμου καθυστερούν την πτώση του μαστού. Φυσικά και η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο, πλην όμως δεν μπορούμε να την τροποποιήσουμε.

 

Ποια είναι η ιδανική υποψήφια για μια επέμβαση μείωσης και ανόρθωσης;

Η μείωση του μαστού, που γίνεται με την ίδια τεχνική, απευθύνεται σε γυναίκες με μεγάλο μαστό που, πέραν των αισθητικών προβλημάτων, προκαλεί και ιατρικά προβλήματα, όπως πόνους στην πλάτη, καταπόνηση στη σπονδυλική στήλη, παρατρίμματα στην υπομάστιο πτυχή από τον ιδρώτα και την κακή υγιεινή και αυλάκια στους ώμους από το στηθόδεσμο. Η μείωση του μαστού μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, από τα 18 μέχρι την ηλικία που η υγεία της ασθενούς επιτρέπει τη νάρκωση. Η τεχνική προσφέρει ένα πλήρως λειτουργικό μαστό και επομένως μπορεί η γυναίκα να θηλάσει σε ένα πιθανό μεταγενέστερο τοκετό. Η απλή ανόρθωση συνήθως αφορά μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι δύο επεμβάσεις γίνονται ταυτόχρονα ή άλλη μέρα; Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής;

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία επέμβαση. Κατά την επέμβαση ανόρθωσης του μαστού με την τεχνική αυτή, αν υπάρχει ανάγκη μείωσης του αδένα, σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας αφαιρείται περιφερικό τμήμα του αδένα χωρίς να επηρεάσει τη λειτουργικότητά του.

 

Ποιες είναι οι τεχνικές που ακολουθείτε ανάλογα με τον τύπο μαστού (π.χ. στρογγυλός, σωληνωτός κ.ά.);

Τα οδηγά σημεία της τεχνικής δημιουργούν ένα φυσιολογικό μαστό, ανεξαρτήτως του προ ηγούμενου σχήματος. Ο σωληνωτός μαστός συνήθως είναι μικρός και σχεδόν πάντα έχει ανάγκη από αύξηση. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί ένθεμα σιλικόνης. Οι τομές στην περίπτωση αυτή περιορίζονται μόνο στα όρια της θηλής και όχι περισσότερο από 2-3 εκ.

 

Ποια είναι η διάρκεια και το κόστος της επέμβασης;

Η διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνά τη μία ώρα και η μετεγχειρητική πορεία είναι σχεδόν ανώδυνη. Η ασθενής φεύγει την ίδια μέρα από το νοσοκομείο, μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά της την επόμενη κιόλας μέρα, και δεν θα χρειαστεί τίποτα περισσότερο από απλά παυσίπονα (Depon κ.λπ.) για μια και δυο μέρες.

 

Τι πρέπει να προσέχει μια γυναίκα προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά; Ποιος είναι ο χρόνος αποθεραπείας;

Προεγχειρητικά, ζητάμε από την ασθενή μια μαστογραφία, αν είναι πάνω από 35 χρόνων, ή ένα υπερηχογράφημα, αν είναι κάτω από την ηλικία αυτή. Ο λόγος είναι ότι οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα υπάρχει μπορεί να λυθεί στην επέμβαση αυτή. Υπάρχουν περιστατικά όπου τυχαία ευρήματα στο μαστό αντιμετωπίστηκαν στην επέμβαση αυτή και σώθηκε η ζωή των ασθενών. Μετεγχειρητικά, η πορεία είναι ομαλή και η μόνη οδηγία προς την ασθενή είναι να μην κοιμηθεί μπρούμυτα για ένα μήνα καθώς και να φορά πάντα το στηθόδεσμό της, εκτός από τον ύπνο και για λίγες ώρες σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

 

Ποιες είναι οι πιο συχνές επιπλοκές;

Σοβαρές επιπλοκές δεν υπάρχουν και οι όποιες υπάρξουν περιορίζονται στη μικρή διάσπαση της χειρουργικής τομής, οπότε μπορεί να καθυστερήσουν οι αλλαγές. Οι παλιότερες επιπλοκές, όπως νεκρώσεις ή αναισθησία της θηλής, με την τεχνική αυτή δεν υπάρχουν.

 

Πόσο μόνιμο είναι το αποτέλεσμα;

Η ζωή συνεχίζεται, και ευτυχώς. Το δέρμα εξακολουθεί να χαλαρώνει και επομένως η πτώση του μαστού κάποια στιγμή θα είναι παρούσα. Δεν θα φτάσει ποτέ όμως στο προηγούμενο επίπεδο. Το πόσο γρήγορα θα συμβεί εξαρτάται από τη φύση του δέρματος της ασθενούς. Αν κανείς χαλαρώνει εύκολα, η όποια πτώση θα είναι συντομότερη.