Αιδοιοπλαστική και πλαστική κόλπου: Επεμβάσεις κάτω από τη ζώνη…

αιδιοπλαστική

Αιδοιοπλαστική και πλαστική κόλπου, ένα ζήτημα που φορά σημαντικό μέρος των γυναικών. Είναι γεγονός ότι όλες οι γυναίκες δεν έχουν γεννηθεί με το ίδιο σχήμα γεννητικών οργάνων. Με την πάροδο του χρόνου, αρκετές από αυτές μπορεί να αποκτήσουν προβλήματα ή ανωμαλίες στη περιοχή που μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες πχ κάκωση κατά τη διάρκεια του τοκετού, απότομη απώλεια σωματικού βάρους, λήψη ορμονικών σκευασμάτων (Testosterones).
Φυσικά, να μην ξεχνάμε ότι η εμφάνιση των έξω γεννητικών οργάνων μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες ή στην ίδια κατασκευή του σώματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουν ανασφάλεια και συχνά να μη χαίρονται μια φυσιολογική σεξουαλική ζωή. Η σύγχρονη ιατρική μπορεί, με τη χρήση της τελευταίας τεχνολογίας μηχανημάτων Laser και RF, να προσφέρει μια σειρά από λύσεις. Αυτές προσφέρουν ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα και ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα της γυναίκας, τη σεξουαλική της ζωή και κυρίως τη ψυχολογία της.

Αιδοιοπλαστική και Πλαστική Κόλπου

Πώς λέγεται και σε τι αφορά;

Είναι η επέμβαση που αφορά την πλαστική και αισθητική ανάπλαση του αιδοίου (Vagina Designing). Στη βιβλιογραφία είναι γνωστή ως Αιδοιοπλαστική. Σκοπός της επέμβασης είναι η ανάπλαση και επανασχεδίαση των ιστών της περιοχής εξωτερικά έτσι ώστε η εμφάνιση του αιδοίου να είναι όπως το επιθυμεί η γυναίκα.

Ποια είναι η ιατρική διαδικασία;

Η εξέταση και η συζήτηση με τον ειδικό γιατρό είναι το πρώτο βήμα. Η κάθε γυναίκα σίγουρα έχει διαφορετικές προσδοκίες από την επέμβαση. Ο γιατρός όμως είναι αυτός που θα εξηγήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν, γιατί όπως είναι αντιληπτό το σώμα κάθε γυναίκας είναι διαφορετικό.
Η επέμβαση αρχίζει με τον σχεδιασμό των περιοχών στις οποίες θα επέμβουμε. Το στάδιο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί καθορίζει και το τελικό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια προχωράμε στις τομές πάνω σε αυτό το σχέδιο. Οι τομές θα πρέπει να γίνουν με απόλυτη ακρίβεια και λεπτομέρεια. Η χρήση του κοινού νυστεριού εδώ δεν θα έλεγα πώς είναι η καλύτερη δυνατή λύση στα χέρια του χειρουργού, γιατί τόσο οι τομές όσο και η καταστροφή των ιστών δεν συγκρίνονται με το Laser ή το νυστέρι Ραδιοκυμάτων.

Ποιες τεχνικές εφαρμόζονται στην αιδοιοπλαστική;

Οι πιο συνήθεις  είναι  οι τεχνικές “V” και “Ζ”, όμως τα αισθητικά αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα με την εφαρμογή της πρωτοποριακής τεχνικής “Side to Side®”. Πρόκειται για μία τεχνική που ανάπτυξαν και πρωτοεφάρμοσαν ο Δρ Αλέξανδρος  Μπάντερ M.D., AAOCG και ο Παγκόσμιας φήμης Χειρούργος  Γυναικολόγος  Dr Red Alinsod M.D., FACOG, FACS, ACGE.

Η τεχνική Side to Side® έχει πολύ μεγάλη επιτυχία, προσφέροντας άριστα λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα. Δίνει έμφαση στη ταυτόχρονη διόρθωση της φαινομενικά μεγάλης κλειτορίδας που πολλές φορές δημιουργείται από τέτοια επέμβαση, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια τη μεγάλη αγγείωση και νεύρωση της περιοχής που αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τη δυσκολία της επέμβασης αλλά και τις μετεγχειρητικές επιπλοκές που συμβαίνουν όταν οι επεμβάσεις αυτές εφαρμόζονται από μην κατάλληλα εκπαιδευμένο γιατρό. Η τεχνική στηρίζεται στην ανάπλαση και επανασχεδίαση συγκεκριμένων σημείων του αιδοίου και του κόλπου με τη χρήση ραδιοκυμάτων και κεφαλή Αργού (Argon Beam). Έτσι, ελαχιστοποιείται η τραυματική επιφάνεια, η επέμβαση να είναι σχεδόν αναίμακτη, ο μετεγχειρητικός πόνος να είναι ελάχιστος, η ανάρρωση να είναι γρήγορη,  αλλά κυρίως τα αισθητικά αποτελέσματα να είναι θαυμάσια.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική, γενική ή και επισκληρίδια αναισθησία, σε οργανωμένο και ειδικά εξοπλισμένο κέντρο ή σε κατάλληλα εξοπλισμένη κλινική. Η διάρκεια της είναι από 2 έως 3 ώρες. Δεν χρειάζεται παραμονή στη κλινική παρά μόνο λίγες ώρες μετά για την ασφάλεια της γυναίκας.

Μετά την επέμβαση

Η επιστροφή στη δουλειά είναι άμεση ακόμα και την επόμενη μέρα και στους κανονικούς ρυθμούς (γυμναστική, σεξουαλική επαφή κλπ) σε διάστημα 6-8 εβδομάδες. Η φαρμακευτική αγωγή που θα χρειαστεί να λάβετε είναι κάποια αντιβίωση και κάποιες τοπικές αλοιφές για μια εβδομάδα. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και υποφερτός και γενικά αντιμετωπίζεται με ήπια παυσίπονα. Η περιοχή θα είναι ελεύθερη χωρίς επιδέσμους ή γάζες.

Ιδανικές υποψήφιες για την επέμβαση

Είναι διάφορες οι κατηγορίες των γυναικών που θα τους απασχολούσε το γεγονός της πλαστικής ή αισθητικής αποκατάστασης της συγκεκριμένης περιοχής. Μερικές από αυτές είναι οι εξής:

  1. Γυναίκες που τις ενοχλεί η τυχόν υπερτροφική, ασύμμετρη εμφάνιση των χειλέων ή ο υπερχρωματισμός της περιοχής. Τα άτομα αυτά, κυρίβς βλέποντας τον εαυτό τους στο καθρέφτη, έχουν εντοπίσει που είναι το πρόβλημα και ζουν με αυτό για πολλά χρόνια. Ωστόσο, δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να το συζητήσουν με κάποιον ειδικό.
  2. Γυναίκες που έχουν υπερτροφία ή και δυσμορφία σε μερικά σημεία του αιδοίου (Μικρά, Μεγάλα χείλη, κλειτορίδα) που συνοδεύεται από ενόχληση σε καθημερινές δραστηριότητες πχ γυμναστική, οδήγηση, ποδήλατο, σεξουαλική επαφή, ενδυμασία με στενά ρούχα (μαγιό-κολλάν).
  3. Εκείνες που επιθυμούν καθαρά αισθητική παρέμβαση στη περιοχή για να αποκτήσουν το λεγόμενο Vaginal Design της αρέσκειας τους.

Ποια είναι η θέση της Αιδοιοπλαστική και Πλαστική του Κόλπου μετά από το τοκετό;

Μία σημαντική κατηγορία γυναικών είναι εκείνες που έχουν υποστεί κάκωση των ιστών της περιοχής μετά από τοκετό, με αποτέλεσμα να υπάρχει χαλάρωση τόσο των εξωτερικών ιστών του αιδοίου και του περινέου όσο και των εσωτερικών ιστών του κόλπου, με σοβαρές συνέπειες στην σεξουαλική και κατά προέκταση τη ψυχολογική ζωή των γυναικών αυτών. Η ενδεικνυόμενη επέμβαση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η Πλαστική Ανάπλαση του Κόλπου μόνη της ή σε συνδυασμό με Πλαστική Αιδοίου για την επίτευξη ακόμα πιο καλών αισθητικών αποτελεσμάτων. Η επέμβαση έχει σαν στόχο την  ενίσχυση των ιστών και των μυών τόσο της πυέλου όσο και του κόλπου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις γυναίκες αυτές να ξανά απολαύσουν τον έρωτα και να ανακτήσουν τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση, γιατί εκτός από μαμάδες είναι κυρίως γυναίκες.  Επίσης η οριστική λύση για τυχόν συνυπάρχουσας ακράτειας ούρων είναι από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της επέμβασης.

Οι κυρίες διαπιστώνουν άμεσα την αλλαγή

Τα αποτελέσματα μετά την επέμβαση είναι άκρως εντυπωσιακά! Οι κυρίες μπορούν να διαπιστώσουν την αλλαγή αμέσως μετά το χειρουργείο. Τα οριστικά  όμως αισθητικά και λειτουργικά αποτελέσματα φαίνονται μετά το πέρας των 8 εβδομάδων και είναι μόνιμα.

Το αντίκρισμα στην ψυχολογία των γυναικών αυτών είναι τεράστιο. Λόγω του συγκεκριμένου προβλήματος, καταλήγουν να είναι εσωστρεφείς, απόμακρες, να ντρέπονται για το σώμα τους και εν τέλει μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλικότητα τους και γενικώς την άνεση τους σε μία σχέση.
Όσον αφορά τις γυναίκες που υποφέρουν από χαλάρωση του κόλπου, η αύξηση της libido λόγω της σύσφιξης των ιστών του κόλπου και του περινέου προσφέρει την επιστροφή της χαμένης απόλαυσης στην σεξουαλική επαφή. Αυτό οδηγεί στην αλλαγή και βελτίωση της σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής συμπεριφοράς.

Οι κίνδυνοι των επεμβάσεων

Οι κίνδυνοι από αυτές τις επεμβάσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Φυσικά πρόκειται για χειρουργική επέμβαση και η αναισθησία είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη. Αυτές οι επεμβάσεις πρέπει να πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους γιατρούς με γνώση και εμπειρία στην ανατομία της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και με άρτια εκπαίδευση σε όσο αφορά τη Πλαστική Χειρουργική Γυναικολογία.  Οι μετεγχειρητικοί κίνδυνοι είναι κάτι που είναι καθαρά στο χέρι της γυναίκας. Σε κάθε περίπτωση, οι κύριες πρέπει να φροντίσουν την υγιεινή και την καθαριότητα της περιοχής και να ακολουθήσουν με ευλάβεια τις οδηγίες του γιατρού.

Πότε αντενδείκνυται μια τέτοια επέμβαση;

Οι αντενδείξεις για τις επεμβάσεις αυτές είναι ελάχιστες όπως

  • οι κολπικές φλεγμονές στην ενεργή φάση τους
  • οι γυναίκες που έχουν τη τάση για σχηματισμό χηλοειδών ουλών
  • αυτές που πάσχουν από βαρύ και αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη
  • εκείνες που πάσχουν από βαριά ψυχικά νοσήματα και άτομα με έντονα διαταραγμένη προσωπικότητα.

Οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται και σε συνδυασμό μεταξύ τους. Για παράδειγμα, η Αιδοιοπλαστική στα μικρά και μεγάλα χείλμπορεί να συνδυαστεί με την πλαστική στη κλειτορίδα ή το περίνεο. Επίσης, η Αιδοιοπλαστική συνδυάζεται με την πλαστική του κόλπου και αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων.

Κείμενο: Αλέξανδρος Μπάντερ MD, AAOCG, Χειρούργος Γυναικολόγος

 

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο για την αιδοιοπλαστική και την πλαστική κόλπου;
Διαβάστε περισσότερα κείμενα που σας αφορούν στο ALL ABOUT BEAUTY.

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.