Γιατί το χειμώνα παίρνουμε κιλά;

Τα σορτσάκια και τα μαγιό τα φύλαξες  στο πατάρι και τα πουλόβερ πήραν πρώτη θέση στα συρτάρια. Αυτή την εποχή, η αλήθεια είναι πως παίρνουμε κιλά! Από900 γραμμάριαμέχρι1,8 κιλάβάζουμε κατά μέσο όρο, τώρα που η θερμοκρασία πέφτει. Μπορεί να αλλάξει κάτι στο φαινόμενο αυτό;

Πρέπει να τρώμε περισσότερο για να ζεσταθούμε:

Αυτή η υπόθεση είναι πέρα για πέρα αναληθής. Συγκεκριμένα, τα άτομα που κουβαλούν παραπανίσια κιλά νιώθουν περισσότερο κρύο. Το λίπος που αποθηκεύεται στον οργανισμό από κατανάλωση παραπανίσιων θερμίδων, μετατρέπεται σε λευκό λιπώδη ιστό. Το μοναδικό λίπος που σε κρατά ζεστό, είναι εκείνο που έχουν τα μωρά, το καφέ λίπος ή καφέ λιπώδης ιστός.

Το λευκό λίπος αποθηκεύει ενέργεια ενώ το καφέ καίει θερμίδες για να παράγει θερμότητα.

Το γιατί έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο όσο αρχίζει να έχει κρύο, μάλλον έχει να κάνει με μια γενετική τάση (από την εποχή των προγόνων μας) να αποθηκεύουμε περισσότερο λίπος το φθινόπωρο για να βοηθηθούμε να τα βγάλουμε πέρα με το κρύο και την πείνα. Το θέμα είναι πως η τροφή και η θέρμανση είναι πλέον εξασφαλισμένη οπότε δεν χρησιμοποιούμε σχεδόν ποτέ το παραπανίσιο λίπος που αποθηκεύεται. Ακόμα κι έτσι πάντως, εμείς μπορούμε να κάνουμε τις σωστές διατροφικές επιλογές και να μην βοηθάμε τα γονίδιά μας!

Γιατί νιώθω πως πεινάω διαρκώς το χειμώνα;

Μήπως η διαρκής πείνα είναι στο μυαλό σου; Μάλλον όχι! Πιθανότατα φταίει η ορμόνη μελατονίνη. Η μελατονίνη είναι ορμόνη που παράγεται από τον εγκέφαλο και συγκεκριμένα από την επίφυση. Βοηθά τον οργανισμό μας να γνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο αλλά όπως φαίνεται παίζει ρόλο και στην όρεξη. Την άνοιξη και το καλοκαίρι τα επίπεδα της μελατονίνης πέφτουν ενώ το χειμώνα και το φθινόπωρο αυξάνονται. Στα περισσότερα θηλαστικά, η αύξηση της ορμόνης αυτής μειώνει την όρεξη. Αλλά σε κάποια πλάσματα όπως είναι ο άνθρωπος, μπορεί να ευθύνεται για την αύξηση βάρους και το άνοιγμα της όρεξης.

Θέλω να τρώω τις πιο παχυντικές τροφές που υπάρχουν.

Οι έρευνες που γίνονται και μελετούν το εποχιακό βάρος είναι κατηγορηματικές. Η ανία είναι αυτή που μας σπρώχνει να καταναλώνουμε τροφές παχυντικές σε διπλάσιο ρυθμό. Αυτό που είναι εκπληκτικό, είναι πως την άνοιξη και το καλοκαίρι καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες αλλά είναι διαφορετικό το είδος των τροφών που προτιμάμε τις εποχές εκείνες. Απλά το χειμώνα, οι τροφές που μας φτιάχνουν το κέφι μέσα στην κακοκαιρία και το σκοτάδι είναι πιο παχυντικές, αυξάνοντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και αφήνοντάς μας να πεινάμε ακόμα περισσότερο. Αυτά τα σκαμπανεβάσματα οδηγούν τελικά στο να αποθηκεύεις περισσότερο λίπος σε σχέση με το καλοκαίρι.

Δεν τρώω περισσότερο κι όμως παχαίνω!

Η έρευνα δείχνει πως όντως ο χειμώνας μπορεί να σε παχύνει αλλά να πως. Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D, της βιταμίνης που το σώμα συνθέτει με τη βοήθεια του ήλιου, μπορεί να βλάψει το βάρος σου. Επειδή νυχτώνει νωρίτερα κι αφού βρέχει και ο ήλιος χάνεται ενώ ταυτόχρονα καλύπτουμε το σώμα μας με περισσότερα ρούχα, καταλήγεις να αποθηκεύεις περισσότερο λίπος. Φαίνεται πως η βιταμίνη D βοηθά στη διάσπαση του λίπους και η έλλειψη της οδηγεί στην παχυσαρκία. Αύξησε τα επίπεδα βιταμίνης D καταναλώνοντας περισσότερα λιπαρά οξέα ενώ για να είμαστε και ακριβείς, ζούμε σε μια χώρα που και τους χειμερινούς μήνες ο ήλιος λάμπει!

Φταίει η τηλεόραση…

Εν μέρει έχεις δίκιο! Το καλοκαίρι με τα μπανάκια, τις βόλτες και τις διακοπές, που καιρός για τηλεόραση. Το χειμώνα πάλι, στρώνεσαι στον καναπέ και τρως μπροστά στην tv χωρίς να το καταλαβαίνεις. Αν πρέπει να γίνεις φύλακας του καναπέ, φρόντισε στα διαλείμματα της αγαπημένης σου εκπομπής ή ταινίας να το γυμνάζεις το κορμί.

askisi-diatrofi.gr