Ότι πρέπει να γνωρίζετε για τα κράνμπερυ!

Τα  κράνμπερυ είναι ένας μικρός, αλλά σπουδαίος  καρπός που καταναλώνεται κυρίως είτε ως νωπό, είτε ως αποξηραμένο φρούτο, είτε ως χυμός. Φυτρώνουν μόνο στη Βόρεια  Ευρώπη και στη Βόρεια  Αμερική. Οι Ινδιάνοι τα θεωρούσαν πολύτιμα για τις ιδιότητες τους !

Τα  κράνμπερυ , κρύβουν μεγάλα οφέλη όσον αφορά στα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Η διατροφική αξία των μικροσκοπικών φρούτων, με το ιδιαίτερο κόκκινο χρώμα και τη διακριτική γλυκόξινη γεύση έχει αναγνωριστεί εδώ και αρκετά χρόνια. Μελέτες  έχουν δείξει ότι είναι πηγή φλαβονοειδών και βιταμινών Bκαι C. Τρώγοντας λοιπόν, αυτούς τους καρπούς εμπλουτίζουμε τη δίαιτα μας με περισσότερα φλαβονοειδή. Πρόκειται για τις φυτικές χρωστικές ουσίες , οι οποίες ευθύνονται για το κόκκινο και το κίτρινο χρώμα των φρούτων και των λαχανικών και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Στο σύνολό τους, τα κράνμπερυ  περιέχουν ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση 2 και 5 φορές ισχυρότερη από της βιταμίνης C και Ε, αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κλίμακα ORAC, ένα μέτρο της αντιοξειδωτικής ικανότητας των τροφίμων, τα κράνμπερυ σκοράρουν 9,584 μονάδες, καταλαμβάνοντας μία από τις υψηλότερες θέσεις ανάμεσα στα υπόλοιπα φρούτα. Πέρα όμως από τις αντιοξειδωτικές ενώσεις, τα κράνμπερυ είναι ιδιαίτερα πλούσια και σε φυτικές ίνες . Ειδικότερα, η μία μερίδα κράνμπερυ  2 κ. σούπας- περιέχουν 2 g φυτικών ινών καλύπτοντας έτσι το 9% των συνολικών ημερήσιων αναγκών ενός μέσου ατόμου.

Επιπλέον, αποτρέπουν την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες λόγω της οξειδωτικής καταστροφής που προκαλούν στα βιομόρια θεωρείται ότι αποτελούν έναν από τους κυριότερους παράγοντες της διαδικασίας της γήρανσης αλλά και πλήθος εκφυλιστικών παθήσεων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα κ.α.

Επιπροσθέτως, εδώ και αιώνες τα κράνμπερυ θεωρούνται παραδοσιακό γιατρικό για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Όμως, η θεραπευτική τους αξία τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει και επιστημονική βάση. Mια μελέτη της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard σε ηλικιωμένες γυναίκες που έπιναν 1-2 ποτήρια χυμό κράνμπερι καθημερινά για έξι μήνες, απέδειξε ότι ο αριθμός των βακτηριδίων στην ουροδόχο κύστη τους περιορίστηκε και, επιπλέον, ότι είχαν σχεδόν 60% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν λοιμώξεις στην περιοχή. Επίσης, οι γυναίκες που είχαν ουρολοίμωξη και έπιναν χυμό, είχαν 75% περισσότερες πιθανότητες να την ξεπεράσουν γρηγορότερα, σε σχέση με αυτές που δεν έπιναν. Για τη δράση των κράνμπερι στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ευθύνονται δύο συστατικά, η φρουκτόζη και ένα άλλο, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη. Αυτά τα δύο δρουν με τρόπο που αποτρέπουν την προσκόλληση των βακτηριδίων στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας.

Διατροφικά στοιχεία ανά 100gr:

Θερμίδες  293

Λίπος 5,2g

Χοληστερίνη 18mg

Νάτριο 152mg

Διαιτητικές ίνες  3g

Τέλος, τα κράνμπερυ, μπορείτε να τα καταναλώνετε στην αποξηραμένη μορφή τους, στο πρωινό σας με γάλα, γιαούρτι ή και στη ζαχαροπλαστική, καθώς η χρήση τους είναι παρόμοια με τις σταφίδες. Τον χυμό μπορείτε να το δοκιμάσετε μαζί με χυμό πορτοκάλι, χυμό γκρέιπφρουτ, αλλά και με σόδα και λευκό κρασί. Τα κράνμπερυ είναι ιδανικά για μαρμελάδες και ζελέ χάρη στην υψηλής περιεκτικότητας πηκτίνη που περιέχουν.

Kείμενο: Σοφία Κόντη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / Health Nutrition Balance