Οι ευεργετικές ιδιότητες του τοματοχυμού στον ανθρώπινο οργανισμό!

Μελέτες έδειξαν ότι ο τοματοχυμός, είναι απαραίτητο ποτό για τους αθλητές.
Ο τοματοχυμός είναι πλούσιος σε λυκοπένιο, μία βασική αντιοξειδωτική ουσία της τομάτας που έχει τρομερές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό και δίνει επιπλέον στη ντομάτα το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα.
Πρόσφατα έγινε μία μελέτη σε 15 αθλητές, οι οποίοι έκαναν συχνές προπονήσεις σε διάφορα αθλήματα. Οι αθλητές δεν ήταν διαβητικοί, δεν είχαν δυσανεξία σε κάποια τρόφιμα και δεν παρουσίαζαν αντίσταση στην ινσουλίνη. Σε 9 από αυτούς λοιπόν ζητήθηκε να αντικαταστήσουν το ισοτονικό ποτό- απλό νερό με αλάτι, χρώμα και πολλούς υδατάνθρακες. Είναι σχεδιασμένο για να προσφέρει ενέργεια και να αναπληρώνει τα υγρά και τα άλατα που χάνονται με την εφίδρωση κατά την άθληση- που έπιναν μετά την προπόνησή τους, με τοματοχυμό. Καθόλη τη διάρκεια, οι ειδικοί κατέγραφαν τις ζωτικές λειτουργίες των αθλητών και τα επίπεδα αποκατάστασης του οργανισμού τους, μετά τις προπονήσεις τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, όσοι κατανάλωναν τοματοχυμό, οι δείκτες του σώματος που είναι υπεύθυνοι για το στρες, τις φλεγμονές και τις μυικές βλάβες, αποκαταστάθηκαν σε περίπου δύο μήνες.
Επίσης οι έρευνες λένε ότι το συγκεκριμένο ποτό αποτρέπει τις βλάβες σε ένα ένζυμο, τη γαλακτική αφυδρογονάση που ευθύνεται για το έμφραγμα του μυοκαρδίου, τη βλάβη δηλαδή του μυός του περιφερειακού συστήματος.Κατά την άθληση, παρατηρείται περιορισμένη αύξηση του συγκεκριμένου ενζύματος, εξαιτίας της μυικής καταπόνησης. Για κάποιο λόγο λοιπόν ο τοματοχυμός μειώνει και σταματάει την καταστροφή του ιστού.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν ξέρουν αν τις ίδιες ευεργετικές ικανότητες, έχει και η ντομάτα. Μέσω του χυμού, απαλλάσσεστε από φυτικές ίνες που δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιος είναι ο ρόλος τους στον οξειδωτικό μηχανισμό. Επίσης οι χυμοί είναι πλουσιότεροι σε σάκχαρα και ανεβάζουν πιο γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

 

Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής