Διατροφικές οδηγίες στην Εφηβική Ηλικία

1. Κατά την διάρκεια της εφηβικής ηλικίας κρίνεται απαραίτητη η αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης για τα αγόρια και τα  κορίτσια.

2. Συστήνεται η αύξηση της πρωτεϊνικής πρόσληψης και ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών. Κατά την περίοδο αυτή αυξάνεται η μυϊκή μάζα, κυρίως των αγοριών.

3. Τα λιπαρά αποτελούν βασικό μέρος της διατροφής, αφού παρέχουν ενέργεια, απαραίτητα λιπαρά οξέα και λιποδιαλυτές βιταμίνες.

4. Συνίσταται η μείωση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά οξέα όπως: γάλακτος και γιαουρτιού με πλήρη λιπαρά, τηγανιτά, λιπαρά κρέατα.

5. Συνίσταται η αύξηση της κατανάλωσης των  σύνθετων υδατανθράκων όπως: ολικής αλέσεως δημητριακά, ψωμί, μακαρόνια, ρύζι.

6. Κρίνεται απαραίτητη η αύξηση στην κατανάλωση φρούτων εποχής, καθώς προσφέρουν στον οργανισμό τις απαραίτητες βιταμίνες, για τις οποίες υπάρχουν αυξημένες ανάγκες την περίοδο αυτή.

7. Απαραίτητη είναι και η αύξηση στην κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου.

8. Προτιμάτε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο (συκώτι ,μοσχαρίσιο κρέας, φακές κ.τ.λ.) καθώς είναι πολύ απαραίτητος, ιδιαίτερα για τα κορίτσια, που ξεκινά και η διαδικασία της έμμηνου ρήσης.

9. Τρώτε ποικιλία λαχανικών εποχής που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

10. Συνίσταται η καθημερινή άσκηση για τη δημιουργία ενός καλλίγραμμου και υγιούς σώματος, γεμάτο ευεξία.

Kείμενο: Σοφία Κόντη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / Health Nutrition Balance