Υαλουρονικό οξύ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

υαλουρονικό οξύ gel

Υαλουρονικό οξύ. Για όσους δε γνωρίζουν πολλά για την ομορφιά, ίσως τους ακουστεί ως κάτι που δε θα ήθελαν να τοποθετήσουν στο πρόσωπο τους. Τι κι αν σας λέγαμε ότι το υαλουρονικό οξύ αποτελεί το κλειδί για μια πιο αναζωογονημένη και ενυδατωμένη επιδερμίδα;

Στην πραγματικότητα, τα κύτταρα της επιδερμίδας παράγουν υαλουρονικό οξύ φυσικά με σκοπό να διατηρήσουν τα επίπεδα ενυδάτωσης. Ωστόσο, εξαιτίας της γήρανσης του οργανισμού και των σύγχρονων περιβαλλοντικών παραγόντων, τα επίπεδα του οξέος μειώνονται γρήγορα στον οργανισμό. Επιπλέον, το πρόσωπο γίνεται πιο θαμπό, πιο ευαίσθητο στους ρύπους, σχηματίζονται γραμμές στο πρόσωπο και αλλοιώνεται ο τόνος της επιδερμίδας.

Το υαλουρονικό οξύ είναι σημαντικό για την ενυδάτωση της επιδερμίδας. Όμως, μπορεί να μειωθεί από φυσικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Αν εφαρμοστεί τοπικά, συμβάλλει όχι μόνο στην ενυδάτωση της επιδερμίδας, αλλά και στην διατήρηση της.

υαλυορονικό οξύ skincare

 

Πώς λειτουργεί το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ (μπορεί να το βρείτε ως συστατικό σε διάφορα προϊόντα περιποίησης), παράγεται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα. Η ουσία λειτουργεί σαν ένας μαγνήτης για την υγρασία, βοηθώντας τα κύτταρα να διατηρήσουν όσο γίνεται περισσότερο από αυτήν. Έτσι, νιώθετε, αλλά και βλέπετε την επιδερμίδα σας ενυδατωμένη και υγιή.

Ένα γραμμάριο από υαλουρονικό οξύ έχει την ικανότητα να συγκρατήσει έως έξι (ναι έξι) λίτρα νερό. Επιπρόσθετα, έχει την ικανότητα να ρυθμίζει αυτή την υγρασία μέσα στα κύτταρα, έτσι ώστε να μην τα πνίξει. Έξυπνο συστατικό, ε; Το υαλουρονικό, παρά το όνομα του δε συσχετίζεται τόσο με τα οξέα, αλλά ως ένα υγρό που εμφανίζεται φυσικά στο σώμα, λιπαίνει τις αρθρώσεις και διατηρεί την υγρασία στα κύτταρα της επιδερμίδας.

Όμως, όπως παρατηρείται και με όλες τις λειτουργίες και διαδικασίες του σώματος, αρχίζει και εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που όχι μόνο η επιδερμίδα φαίνεται γερασμένη, αλλά και που προκαλούνται και άλλα ζητήματα στο σώμα.

 

Τι κάνει το υαλουρονικό οξύ στο δέρμα;

Αν ακόμη δεν έχετε συνδέσει τα οφέλη του υαλουρονικού οξέος με τα οφέλη της ενυδατωμένης επιδερμίδας, ρίξτε μια ματιά παρακάτω:

  1. Αν η επιδερμίδα είναι ενυδατωμένη, τη νιώθετε απαλή και ανάλαφρη. Επιπλέον, είναι πολύ περισσότερο λαμπερή. Αποχαιρετίστε τα φίλτρα στις φωτογραφίες σας.
  2. Όταν η επιδερμίδα είναι ενυδατωμένη, οι γραμμές στο πρόσωπο και οι ρυτίδες (ακόμη και οι πιο βαθιές) φαίνονται λιγότερες. Ιδανική μέθοδος για όσους έχουν γερασμένη όψη και θέλουν να επιστρέψουν στη νεότητα της επιδερμίδας τους.
  3. Κάνει θαύματα στους πάντες. Είναι ιδανικό για όλους τους τύπους δέρματος. Ενδείκνυται για όσους έχουν εξαιρετικά ευαίσθητη επιδερμίδα, με τάσεις να σπάει, αλλά και για όσους έχουν μια πολύ λιπαρή όψη.
  4. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το υαλουρονικό οξύ έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι δρα ως ασπίδα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες τις οποίες δεν μπορείτε να ελέγξετε. Παραδείγματα αποτελούν οι ρύποι και άλλοι επιθετικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες.

υαλουρονικό οξύ μορφές

 

Είναι ασφαλές το υαλουρονικό οξύ; Μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθημερινά;

Η απάντηση είναι ναι. Μη σας ξεγελάει το όνομα. Σε αντίθεση με άλλα οξέα, το υαλουρονικό οξύ δεν απομακρύνει κάποια ποσότητα δέρματος, ούτε έχει επηρεάζει την επιδερμίδα αν εφαρμοστεί τοπικά.

Είναι διαφορετικό σε σχέση με άλλα οξέα τα οποία χρησιμοποιούνται και για απολέπιση. Είναι μια φυσική και δυνατή ουσία για να κρατάει την ενυδάτωση στον οργανισμό, και να την παρέχει στα σημεία που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους τύπους δέρματος. Και τα ξηρά δέρματα, αλλά και τα λιπαρά έχουν την ανάγκη τόσο για ενυδάτωση, όσο και για τη διατήρηση της.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υαλουρονικό οξύ αν φοβάστε τη γήρανση

Με την πάροδο του χρόνου, η ποσότητα του υαλουρονικού οξέος που παράγεται στα κύτταρα της επιδερμίδας αρχίζει σταδιακά να μειώνεται. Η ανανέωση των κυττάρων γίνεται όλο και πιο αργή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση των πρώτων ρυτίδων του προσώπου και του σώματος.

Αν επιθυμείτε να διατηρήσετε την νεανική σας λάμψη, η ενσωμάτωση του υαλουρονικού οξέος στην αντιγηραντική skincare routine σας είναι μια πολύ καλή ιδέα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υαλουρονικό οξύ αν φοβάστε την αφυδάτωση

Αντίθετα με την ξηρή επιδερμίδα, η αφυδατωμένη επιδερμίδα μπορεί να γεμίσει με γραμμές και ρυτίδες. Ακόμη, έχει την τάση να δείχνει θαμπή. Πέρα από το αισθητικό αποτέλεσμα, πολλές φορές μπορεί να τη νιώσετε ξηρή, σφιχτή, «να σας τραβάει» και πιο ευαίσθητη σε ερεθισμούς. Εδώ έρχεται να συνδράμει το οξύ.

Είναι εξαιρετικό το γεγονός ότι έχει τη δυνατότητα να συγκρατεί έως και 1000 φορές το βάρος του σε νερό. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να «κλειδώσει» την ενυδάτωση στο δέρμα, αφήνοντας την επιδερμίδα ενυδατωμένη όλη μέρα.

υαλουρονικό οξύ serum mple

 

Πότε να εντάξετε το υαλουρονικό οξύ στη ρουτίνα σας;

Σε αντίθεση με άλλα serums ή ενεργά συστατικά που θα πρέπει να τα εφαρμόσετε ειδικά το πρωί ή το βράδυ, το υαλουρονικό οξύ είναι ένας ευέλικτος ενυδατικός παράγοντες που μπορείτε να τον εφαρμόσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Δεν παρεμβαίνει ή αλληλοεπιδρά με τα άλλα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε είτε το πρωί, είτε το βράδυ.

Τι προϊόντα να χρησιμοποιήσετε;

Υπάρχουν πολλά προϊόντα στην αγορά, από κρέμες, σέρουμ, μέχρι και την ενέσιμη έκδοση του υαλουρονικού οξέος. Προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιδερμίδας. Βγαίνει σε διάφορα μεγέθη, με τα πιο «ελαφριά» προϊόντα να μπορούν αν απορροφηθούν πιο εύκολα από την επιδερμίδα. Ένα μίγμα μεγάλων και μικρών μορίων συμβάλλει καλύτερα στην καλύτερη ενυδάτωση του δέρματος με την πάροδο του χρόνου.

υαλουρονικό οξύ ενέσιμο μέτωπο

 

Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ

Σε ενέσιμη μορφή, ως filler, το υαλουρονικό οξύ είναι με τη μορφή τζελ, που μόλις εισχωρήσει στο δέρμα προσελκύει νερό για να αναδημιουργήσει όγκο και να δημιουργήσει τη χαμένη δομή του δέρματος. Με αυτό τον τρόπο, μειώνετε το «σακούλιασμα» ή η ταλαιπωρημένη όψη, ενώ μειώνονται οι ρυτίδες.

Το ενέσιμο υαλουρονικό χρησιμοποιείται κυρίως για να γεμίσει γραμμές και ρυτίδες, για να μεγαλώσει τα ζυγωματικά και  τα χείλη. Επιπλέον, εφαρμόζεται στην περιοχή κάτω από τα μάτια, το λαιμό και τα χέρια.

Τα είδη του ενέσιμου υαλουρονικού μπορεί να ποικίλλουν. Γι’αυτό το λόγο καλό θα ήταν να συζητήσετε τις επιλογές που έχετε με έναν ειδικό, για να σας προτείνει τις καλύτερες εναλλακτικές για εσάς. Εδώ, μπορείτε να βρείτε μια λίστα με καταρτισμένους επαγγελματίες, που θα ανταποκριθούν αμέσως στο τι ζητάτε.

Δεν είναι μόνιμο

Επειδή εισέρχεται με ένεση στο πρόσωπο σας, δεν σημαίνει ότι το είναι μόνιμο. Φυσικά, μπορείτε να το επαναφέρετε. Αν δεν είστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα, ο δερματολόγος μπορεί να εισάγει το ένζυμο υαλουρονιδάση και να διαλύσει το οξύ. Το ένζυμο αυτό δρα γρήγορα, και η διαδικασία της αφαίρεσης μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 24-48 ώρες.

Διαβάστε ακόμη:

Υαλουρονικό οξύ στα μάτια: Αντίο μαύροι κύκλοι;

Υαλουρονικό οξύ στα χείλη: Τι περιλαμβάνει;