Ελεύθερες ρίζες στο δέρμα: Πώς το επηρεάζουν;

ελεύθερες ρίζες δέρμα

Ελεύθερες ρίζες στο δέρμα: Τι προκαλούν; Η κοινότητα του skincare και γενικότερα της περιποίησης κάνει λόγο για αυτές εδώ και χρόνια. Ίσως έχετε δει την φράση στις ετικέτες των αγαπημένων σας serum, ή της αγαπημένης σας ενυδατικής κρέμας. Πόσοι όμως γνωρίζετε τι είναι οι ελεύθερες ρίζες και τι προκαλούν στο δέρμα; Δείτε την απάντηση στο κείμενο που ετοιμάσαμε για εσάς.

Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες;

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή άτομα που προκαλούν στα κύτταρα του οργανισμού. Αυτά τα κύτταρα, είτε τα παράγει ο οργανισμός μέσα από τη φυσιολογική βιολογική διαδικασία, είτε εισβάλλουν στον οργανισμό μέσα από εξωτερικούς παράγοντες. Μερικοί από αυτούς τους εξωτερικούς παράγοντες είναι το κάπνισμα, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, οι τοξίνες ή οι ρύποι. Οι ελεύθερες ρίζες καταστρέφουν τις πρωτεΐνες των κυττάρων και του DNA, αλλάζοντας τη χημική δομή τους.

ελεύθερες ρίζες

Με ποιο τρόπο οι ελεύθερες ρίζες καταστρέφουν το δέρμα;

Όταν το δέρμα εμφανίσει αρκετές ελεύθερες ρίζες, ενεργοποιείται αυτό που ονομάζουμε οξειδωτικό στρες. Ο οργανισμός προσπαθεί να καταπολεμήσει αυτές τις ελεύθερες ρίζες μέσα από την άμυνα των αντιοξειδωτικών. Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός ελεύθερων ριζών επηρεάζει την παραγωγή των αντιοξειδωτικών. Επομένως, ο οργανισμός δεν είναι σε θέση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τους.

Στην επιδερμίδα, η φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, είναι ορατή μέσων των λεπτών γραμμών και ρυτίδων, της θαμπής επιδερμίδας, της εμφάνισης πανάδων, αλλά και της διάσπασης των απαραίτητων πρωτεϊνών της επιδερμίδας. Με πιο απλά λόγια, με τα σημάδια γήρανσης.

ελεύθερες ρίζες serum

Πώς τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο δέρμα;

Τα αντιοξειδωτικά μετατρέπουν τις ελεύθερες ρίζες σε σταθερά άτομα. Επιπλέον, τα καθιστούν ουδέτερα ενώ αποτρέπουν τη μεγαλύτερη φθορά της επιδερμίδας. Ο οργανισμός παράγει αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, η αποκατάσταση της επιδερμίδας και η καταπολέμηση της φθοράς της ηλιακής ακτινοβολίας, των ρύπων, αλλά και της εμφάνισης της γήρανσης, εξασθενεί με την πάροδο των ετών.

Η εφαρμογή αντιοξειδωτικών στην επιδερμίδα συμβάλλει στην παραγωγή αντιοξειδωτικών του οργανισμού, ή την άμεση αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών. Σε περίπτωση τοπικής χρήσης, τα αντιοξειδωτικά επιβραδύνουν τη διάσπαση των πρωτεϊνών της επιδερμίδας, όπως του κολλαγόνου. Αυτό σημαίνει ότι συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πρόωρης γήρανσης, αλλά και στη διατήρηση της φωτεινότητας της επιδερμίδας.

Διαβάστε ακόμη:

Πρώτες ρυτίδες: 3+1 είδη προϊόντων για περιποίηση

Fillers προσώπου: 4+1 ζητήματα που αντιμετωπίζουν