Σοφό παιδί: 3+1 tips ανάπτυξης των δεξιοτήτων του

το σοφό παιδί βιβλίο γυαλιά

Στις μέρες μας, οι γονείς ανησυχούν συχνά για την εξέλιξη που θα έχει το παιδί τους, καθώς και αν θα είναι έξυπνο ή «σοφό». Φυσικά, ένα ακόμη ερώτημα είναι αν μπορούν να το βοηθήσουν να αυξήσει τις διανοητικές του δεξιότητες. Η παιδική ηλικία είναι το στάδιο που ο εγκέφαλος μεγαλώνει αρκετά γρήγορα, οπότε τα σωστά ερεθίσματα από νεαρή ηλικία θα μπορέσουν να ενισχύσουν τις πνευματικές δεξιότητες του παιδιού σας. Πως μπορείτε όμως να δώσετε τα κατάλληλα ερεθίσματα στο παιδί σας;

  1. Η επικοινωνία με το παιδί σας

Η επικοινωνία είναι το κλειδί για να αυξήσετε τις διανοητικές ικανότητες του παιδιού σας. Επιπλέον, βοηθά το παιδί σας να δεθεί καλύτερα μαζί σας και να αναπτύξει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του. Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να αυξήσεις τις επικοινωνιακές του δεξιότητες. Κάντε ανοιχτές ερωτήσεις και περιμένετε τις απαντήσεις, προκειμένου να το βοηθήσετε να αναπτύξει τη δική του άποψη.

το σοφό παιδί

  1. Αφήστε το παιδί σας να κάνει λάθη

Ως γονέας, σίγουρα θα έχετε μια τάση να προστατέψετε το παιδί σας για να μη στενοχωρηθεί. Ωστόσο, αν δεν πάρει ρίσκα και δεν βιώσει την αποτυχία θα έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και δε θα έχει θάρρος στη μετέπειτα ζωή του. Μην ξεχνάτε πως πολλές φορές μπορούμε να μάθουμε πιο πολλά πράγματα από τα λάθη μας. Το παιδί σας θα είναι πιο σοφό και θα παίρνει καλύτερες αποφάσεις αν κάνει λάθη, αλλά μάθει από αυτά.

  1. Ενισχύστε την περιέργεια του παιδιού σας

Τα παιδιά είναι από τη φύση τους περίεργα. Αυτή η περιέργεια τείνει να ξεθωριάζει όσο μεγαλώνει ένα παιδί αν δεν την καλλιεργήσει. Ενισχύστε την περιέργεια του παιδιού σας παρέχοντας του αρκετές ευκαιρίες για να εξερευνήσει και να ανακαλύψει νέα πράγματα. Διατηρήστε το απασχολημένο με δραστηριότητες που τον ενδιαφέρουν ώστε να έχει κίνητρο, να συνεχίσει να αναπτύσσει τις δεξιότητες του και να γίνει πιο έξυπνο.

το σοφό παιδί

  1. Αφήστε το να βαρεθεί

Η βαρεμάρα συνήθως είναι ένα αρνητικό συναίσθημα. Οι ειδικοί συστήνουν ότι αυτό το συναίσθημα θα βοηθήσει το παιδί σας να γίνει περισσότερο δημιουργικό. Επιπλέον, αν έρθουν σε επαφή τα παιδιά με το αίσθημα της βαρεμάρας θα προετοιμαστούν για την ενηλικίωση. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας θα μπορέσει να μάθει και να δημιουργήσει δημιουργικές δραστηριότητες.

  1. Περιορίστε τη χρήση της τεχνολογίας

Η χρήση της τεχνολογίας δεν είναι κακή, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο. Η μόνη αρνητική χρήση της τεχνολογίας είναι ότι τα παιδιά θα αρχίσουν να τεμπελιάζουν όσον αφορά τα πράγματα που μπορούν να γίνουν χειροκίνητα. Ο περιορισμός της χρήσης της τεχνολογίας και οι εξωτερικές δραστηριότητες θα το ενισχύσουν να είναι πιο έξυπνο και να καλλιεργήσει αυτή τη δεξιότητα.

Διαβάστε ακόμη:

Μητέρα και γιος: 5+1 Μυστικά για μια υγιή σχέση

4+1 δραστηριότητες για διακοπές δίπλα στη θάλασσα με τα παιδιά