Έγκυος στο καταχείμωνο; Απολαύστε το!

γιορτές θερμίδες

Μία εγκυμοσύνη μέσα στο καταχείμωνο είναι –στη θεωρία- ό,τι καλύτερο μπορεί να σας συμβεί. Και όμως, η ξηρότητα του αέρα και η φαγούρα στο δέρμα, κάποιες αιμορραγίες από τη μύτη, μπορεί να σας τρελάνουν, τα παγωμένα πεζοδρόμιο είναι δέκα φορές πιο επικίνδυνα για εσάς, ενώ έχετε να αντιμετωπίσετε και τα εκατομμύρια μικρόβια, που υπάρχουν γύρω σας.
Υπάρχουν κάποια μικρά-μικρά κολπάκια, που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε όσο το δυνατόν κάθε πιθανότητα «δυσάρεστης έκπληξης».

*Ντυθείτε σαν κρεμμύδι. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο «θερμοστάτης παθαίνει βλάβη» στις εγκυμονούσες. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σε υπερθετικό βαθμό τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά όχι μόνο. Σκεφτείτε να έχει χαμηλή θερμοκρασία έξω και μέσα στο σπίτι ή στο γραφείο να αρχίσετε να ιδρώνετε. Μπορείτε λοιπόν να φοράτε φούστα ή κοντομάνικη μπλούζα, αλλά να έχετε μαζί σας δύο ή και τρία ρούχα για να φορέσετε εκτός. Έτσι ανάλογα με την εσωτερική θερμοκρασία βγάζετε σταδιακά το μπουφάν, το πουλόβερ ή ακόμα και τη μακρυμάνικη μπλούζα και μένετε με το πιο ελαφρύ.

*Χρησιμοποιείστε υγραντήρα. Σ’ένα ξηρό περιβάλλον αυξάνονται τα συμπτώματα αιμορραγίας από τη μύτη. Εάν χρησιμοποιήσετε τον υγραντήρα, σε συνδυασμό μ’έναν μετρητή υγρασίας, θα έχετε το περιβάλλον που σας ευχαριστεί, ενώ είναι ιδανικό για τις γυναίκες, που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Να θυμάστε όμως να πλένετε το δοχείο και τα φίλτρα συχνά και να αλλάζετε νερό, ώστε να μην αναπτυχθούν μικρόβια.

*Αγοράστε ένα ζευγάρι καλές μπότες. Όσο κι αν σας φαίνεται απλό, συνειδητοποιείστε ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να γλιστρήσετε και να πέσετε την ώρα, που περπατάτε. Δεν είστε ΜΟΝΗ πια. Επίσης, μ’ένα καλό ζευγάρι μπότες θα έχετε ζεστά πόδια.

*Χρησιμοποιήστε άφθονη παιδική λοσιόν. Οι χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν ξηρότητα δέρματος και φαγούρα, ειδικά στην περιοχή της κοιλίας… Άρα είναι απαραίτητο να ενυδατώσετε το σώμα σας με ένα προϊόν που θα είναι και υποαλλεργικό. Συμβουλή: Να θυμάστε πως ό,τι είναι ακίνδυνο για το μωρό είναι και για τη μητέρα του. Οπότε χρησιμοποιήστε καλύτερα κρέμα για παιδιά.

*Τηρείτε αυστηρά τους κανόνες υγιεινής. Μην φοβηθείτε ότι θα σας χαρακτηρίσουν υποχόνδρια. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης το ανοσοποιητικό σας σύστημα υστερεί. Άρα, καλύτερα να πλένετε τα χέρια σας δέκα φορές μέσα στην ημέρα, παρά να κολλήσετε κάποιο μικρόβιο, επειδή δεν το κάνατε.

*Πίνετε πολύ νερό. Οι γιατροί συνιστούν να πίνετε 8-12 ποτήρια νερό την ημέρα. Έτσι και δεν θα αφυδατωθείτε, το σώμα σας θα μείνει ευχαριστημένο, θα αναπληρώσετε αμνιακά υγρά, ενώ θα μειώσετε την πιθανότητα πονοκεφάλων.

*Μην σταματάτε την άσκηση. Όσο ο γιατρός το συνιστά, δεν θα πρέπει να βρίσκετε δικαιολογία τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ώστε να κάθεστε με τις ώρες στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση. Μπορείτε και μέσα στο σπίτι να ασκηθείτε. Εάν θέλετε παρότρυνση, υπάρχουν δεκάδες dvd με ασκήσεις για εγκύους.

*Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες του μαιευτήρα σας. Εκείνος θα σας πει εάν και πότε πρέπει να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης. Εάν και ποιες βιταμίνες θα πρέπει να λάβετε. Πότε και πόσο χρειάζεται να ασκείστε. Τι πρέπει να προσέχετε περισσότερο.

Πηγή: mother.gr