Υαλουρονικό οξύ: Τι παρενέργειες έχει;

υαλουρονικό οξύ παρενέργειες έχει

Μπορεί να εμφανίσει παρενέργειες το υαλουρονικό οξύ; Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα μόριο που «δένει» εύκολα με το νερό για να διατηρήσει την επιδερμίδα, τις αθρώσεις, τα μάτια και άλλους συνδετικούς ιστούς ενυδατωμένους και με την κατάλληλη λίπανση. Έχει χαμηλό μοριακό βάρος, που σημαίνει ότι μπορεί να διαπεράσει εύκολα την επιδερμίδα. Είναι γνωστό ως ενυδατικό, και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ταλαιπωρημένης επιδερμίδας από μικρές γραμμές και ρυτίδες. Επειδή εντοπίζεται φυσικά μέσα στον οργανισμό, οι παρενέργειες που μπορεί να έχει το υαλουρονικό οξύ είναι ασυνήθιστες. Συχνά προκύπτουν ως αποτέλεσμα της μεθόδου εφαρμογής.

Αυτή η ουσία ελκύει και κλειδώνει την ενυδάτωση στο δέρμα, καθιστώντας την ως μια θεραπεία αντιγήρανσης. Βρίσκεται ως συστατικό περιποίησης για της επιδερμίδας, μπορεί να χορηγηθεί μέσω μιας μη επεμβατικής θεραπείας, ή με πόσιμη μορφή ως συμπλήρωμα.

Είναι το υαλουρονικό οξύ ασφαλές;

Ναι, επειδή βρίσκεται φυσικά μέσα στο σώμα. Όταν συνδυάζεται και με άλλες ουσίες, μπορεί αν υπάρξει μια αλλεργική αντίδραση. Ωστόσο, αυτή το υαλουρονικό οξύ από μόνο του δεν είναι σε θέση να προκαλέσει παρενέργειες.

Επομένως, υπάρχουν δυο περιπτώσεις που η χρήση του υαλουρονικού οξέος θα πρέπει να αποφεύγεται. Πρώτον, όσου πάσχουν από παθήσεις που αφορούν το συκώτι, καθώς μπορεί να εμποδίσει τη διάγνωση. Δεύτερον, στην περίπτωση της χορήγησης με ενέσιμη μορφή για όσους έχουν υπερευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα.

υαλουρονικό οξύ παρενέργειες σέρουμ

 

Υαλουρονικό οξύ και παρενέργειες

Οι παρενέργειες μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τη μέθοδο εφαρμογής. Η στοματική και τοπική χρήση δεν προακαλεί αντιδράσεις του οργανισμού. Ωστόσο, τα ενέσιμα, όπως τα fillers, είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν κάποιες παρενέργειες, αλλά σπάνια είναι εξαιτίας του προϊόντος.

Όταν χρησιμοποιείτε ένα προϊόν για πρώτη φορά, συστήνεται να το δοκιμάσετε πρώτα σε μια περιοχή του σώματος για να παρατηρήσετε πιθανές ευαισθησίες.

Τοπική εφαρμογή

Η τοπική εφαρμογή του υαλουρονικού οξέος ενυδατώνει την επιδερμίδα και μειώνει τις ρυτίδες. Είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για όλους τους τύπους της επιδερμίδας. Πιθανές παρενέργειες μπορεί να προκύψουν από άλλα συστατικά που βρίσκονται στο προϊόν, όπως αρώματα ή αλκοόλη. Αν έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα, ή με τάσεις να εμφανίζει αλλεργίες, βεβαιωθείτε ότι θα διαβάσετε τα συστατικά του προϊόντος. Για τις λιπαρές επιδερμίδες ή με τάσεις ακμής, επιλέξτε ένα προϊόν βασισμένο στο νερό, καθώς έχει λίγες πιθανότητες να φράξει τους πόρους.

Πόσιμο υαλουρονικό οξύ

Όσον αφορά το πόσιμο υαλουρονικό οξύ, τα οφέλη είναι παρόμοια με αυτά που έχει και η τοπική εφαρμογή. Έρευνα έχει δείξει ότι τα πόσιμα συμπληρώματα μπορούν να ενυδατώσουν την επιδερμίδα και να μειώσουν τα σημάδια της γήρανσης σε λιγότερο από 12 εβδομάδες. Μια διαφορά από την τοπική εφαρμογή είναι ότι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον πόνο και τη δυσφορία που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα, τους πόνους στις αρθρώσεις, και γενικά τον πόνο στα γόνατα.

Το πόσιμο υαλουρονικό οξύ είναι πολύ ασφαλές και δεν έχει δείξει ότι προκαλεί παρενέργειες. Μια έρευνα έδειξε ότι με την κατανάλωση 200mg τη μέρα για ένα χρόνο δεν παράγονται κάποιες παρενέργειες.

υαλουρονικό οξύ παρενέργειες filler

 

Ενέσιμα

Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ συνήθως χρησιμοποιείται ως filler. Αυτό έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης παρενεργειών. Σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις, τα άτομα έχουν δείξει υπερευαισθησία στα fillers, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αντιδράσεων του οργανισμού.

Αυτή η αντίδραση είναι μια προσπάθεια του οργανισμού να μπλοκάρει μια ξένη ουσία που εισέρχεται στο σώμα. Όπως και στην αλλεργική αντίδραση, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα. Κάτω από το δέρμα σχηματίζονται οζίδια που προσπαθούν να απορροφήσουν την ουσία στον οργανισμό, αλλά αυτή η διαδικασία δεν είναι επίπονη.

Αυτή η αντίδραση δεν οφείλεται αποκλειστικά στις ενέσεις από υαλουρονικό οξύ. Ο οποιοσδήποτε έχει ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει τον ίδιο κίνδυνο με οποιοδήποτε είδος ένεσης. Αυτή η αντίδραση μπορεί να αποφευχθεί εύκολα, με μια ένεση υαλουρονιδάσης. Ωστόσο, ακόμη κι εκείνη μπορεί να προκαλέσει κάποια αντίδραση.

Οι παρενέργειες από τα fillers είναι πιο πιθανό να προκύψουν από τη διαδικασία τοποθέτησης, παρά από το υαλουρονικό οξύ καθ’αυτό. Ορισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Ερυθρότητα
  • Πρήξιμο
  • Μελάνιασμα
  • Φαγούρα
  • Πόνο
  • Εξανθήματα γύρω από την περιοχή της τοποθέτησης του υλικού
  • Μόλυνση

υαλουρονικό οξύ παρενέργειες

 

Ακατάλληλη χρήση του υαλουρονικού οξέος

Η εφαρμογή του υαλουρονικού οξέος σε στεγνή, αντί για νωπή επιδερμίδα, μπορεί να έχει αποτελέσματα αφυδάτωσης. Καθώς ενυδατώνει προσλκύοντας νερό, ένα ξηρό περιβάλλον θα τραβήξει την ενυδάτωση από τις εσωτερικές στοιβάδες της επιδερμίδας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξηροδερμία.

Επιπλέον, η τοποθέτηση πολλών ενέσιμων στην ίδια περιοχή, ανεξάρτητα από το υλικό, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μόλυνσης σε εκείνο το σημείο.

Ποιοι θα πρέπει να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν υαλουρονικό οξύ;

Όσοι έχουν, ή έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν προβλήματα με το συκώτι ή καρκίνο θα πρέπει να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν προϊόντα με υαλουρονικό οξύ. Επιπλέον, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για τη χρήση του από εγκυμονούσες ή γυναίκες που θηλάζουν, δεν υπάρχουν έρευνες που να επιβεβαιώνουν ότι το υαλουρονικό οξύ είναι ασφαλές σε αυτές τις περιπτώσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Υαλουρονικό οξύ στα μάτια: Αντίο μαύροι κύκλοι

Υαλουρονικό στη μύτη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε