Λιποπλαστική: “Πηγή ζωής”

μείωση τοπικού λίπους
Οι εξελίξεις στην τεχνολογία των ημερών μας βρίσκουν άμεση εφαρμογή στην ιατρική και ιδιαίτερα στον κλάδο της Πλαστικής Χειρουργικής, που είναι από τους πιο πρόθυμους να τις απορροφήσουν και να τις εφαρμόσουν.

Η λιποαναρρόφηση έχει εξελιχθεί μέσα από πάμπολλες τεχνικές και μεθόδους και, προσωπικά, έχω χρησιμοποιήσει τα καλύτερα σημεία της κάθε τεχνικής για να αναπτύξω την Παλλόμενη Μικροδικτυωτή Λιποπλαστική. Πρόκειται για μια τεχνική που με ανώδυνο τρόπο, εξαιρετικά ακριβή και εγγυημένα αποτελεσματικό, δίνει λύση στην τοπική λιποδυστροφία. Πέρα όμως από το βασικό ρόλο της γλυπτικής του σώματος, η μέθοδος της Παλλόμενης Μικροδικτυωτής Λιποπλαστικής, η οποία μέχρι τώρα αποτελούσε μια καθαρά αισθητική επέμβαση, μπορεί να αποκτήσει, μέσω της λήψης των βλαστοκυττάρων από το αφαιρεθέν λίπος, χαρακτήρα ολοκληρωτικά σωτήριο, μια και στο μέλλον όσοι έχουν φυλάξει βλαστοκύτταρά τους θα πλεονεκτούν σε θέματα υγείας, γιατί θα έχουν μια ανεξάντλητη πηγή αγέραστων αναγεννητικών κυττάρων, έτοιμων να χρησιμοποιηθούν άμεσα και αποτελεσματικά. Ό,τι πιο νέο και πολλά υπο-σχόμενο στο χώρο της Ιατρικής αποτελεί η τεράστια αναγνώριση της σημασίας των βλα-στοκυττάρων στη δυνατότητα αντιμετώπισης μιας πλειάδας προβλημάτων, παθολογικών και μη, του οργανισμού μας. Τα βλαστοκύτταρα είναι πρόδρομες μορφές πολυδύναμων κυττάρων που, εξελισσόμενα, μπορούν να διαφοροποιηθούν σε πολλές άλλες κυτταρικές μορφές. Έτσι, μπορούν να αναπλάσουν ιστούς έπειτα από τραυματισμό, να αποκαταστήσουν δερματικά έλκη, να βρουν εφαρμογή στη φωτογήρανση του δέρματος, στις ραγάδες, στα προβλήματα των αρθρώσεων, στους οφθαλμούς και σε πολλές άλλες καταστάσεις. Το ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι τα βλαστοκύτταρα που λαμβάνονται με αυτές τις μεθόδους υφίστανται ειδική επεξεργασία, που τους επιτρέπει να συντηρηθούν σε συνθήκες βαθιάς ψύξης για πολλά χρόνια, έτσι ώστε αν κάποιος τα χρειαστεί να του είναι άμεσα διαθέσιμα. Η ασύγκριτα μεγαλύτερη συγκέντρωση βλαστοκυττάρων στο λιπώδη ιστό τον καθιστά ιδανικό για τη συλλογή τους.
Voluma
Το υαλουρονικό οξύ αποτελεί ένα φυσικό συστατικό του οργανισμού μας. Η επιστήμη έχει βιοσυνθετικό σχεδιασμό και παραγωγή του υαλουρονικού οξέος σε διάφορες μορφές, ανάλογα με την περιοχή του προσώπου στην οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθεί. Πρόσφατα έγινε εφικτό να παραχθεί μια μορφή υαλουρονικού οξέος κατάλληλη για τη διόρθωση μεγάλων ελλειμμάτων όγκου στο πρόσωπο, όπως είναι η περιοχή των ζυγωματικών, των ρινοπαρειακών πτυχών και της κάτω γνάθου. Αυτό είναι το Voluma, μια πιο παχύρρευστη μορφή υαλουρονικού οξέος, ικανή να αλλάξει δυναμικά τους όγκους του προσώπου αλλά το ίδιο ασφαλής με όλες τις εδώ και χρόνια γνωστές μορφές υαλουρονικού οξέος, γιατί έχει λάβει έγκριση από την πλέον αδέκαστη αρχή, τον αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA). Το Voluma χρησιμοποιείται στην περιοχή των ζυγωματικών, την προωτιαία χώρα και την περιοχή της κάτω γνάθου για να δώσει νεανικότερη εικόνα στο σύνολο του προσώπου και να αποκαταστήσει την πτώση των ιστών, που επέρχεται με το χρόνο. Η διαφορά του υλικού αυτού από τα άλλα fillers έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι πολύ πιο συμπαγές και έχει σχεδιαστεί για να αποκαθιστά σχετικά μεγαλύτερα ελλείμματα όγκου, όπως το «άδειασμα» στην περιοχή των ζυγωματικών. Το Voluma διαρκεί περίπου 18 μήνες, ώσπου η απορρόφησή του να καταστήσει αναγκαία την επανάληψη της θεραπείας. Η εφαρμογή του υλικού γίνεται στο ιατρείο και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα επιτυγχάνεται τελείως ανώδυνα η εντυπωσιακή αλλαγή του προσώπου – σε επίπεδα όπου το πρόσωπο του/της ασθενούς βρισκόταν πριν από 3-5 χρόνια. Το Voluma είναι τοποθετημένο στα αναγκαία σημεία με απόλυτη ακρίβεια και δεν μετακινείται καθόλου, μια και η εφαρμογή του είναι τέτοια που δεν του το επιτρέπει. Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα πρόσωπα, ανεξαρτήτως ηλικίας, και δεν υπάρχει καμία άλλη αντένδειξη πέρα μόνο από γνωστή αλλεργία στο υαλουρονικό οξύ. Επιπλοκές από την εφαρμογή του υλικού είναι μια μικρή εκχύμωση, η οποία όμως αποκαθίσταται χωρίς θεραπεία πολύ σύντομα. Μετά την απορρόφηση του υλικού και αν ο/η ασθενής δεν επαναλάβει τη θεραπεία, δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόσθετη χαλάρωση, απλώς το πρόσωπο επιστρέφει στην προ της εφαρμογής της θεραπείας κατάσταση.Η αυξομείωση βάρους δεν έχει καμία απολύτως επίδραση στο Voluma, όπως επίσης δεν το επηρεάζει η κύηση ή η γαλουχία. Το Voluma έχει το χαρακτηριστικό να αναγνωρίζεται σαν φυσικό συστατικό του σώματος, όπως άλλωστε και άλλες μορφές υαλουρονικού οξέος. Αυτό όμως που το κάνει μοναδικό είναι, αφενός, η δυνατότητα που έχει στο να αλλάζει φυσικά τη δομή των αισθητικών μονάδων του προσώπου μέσα σε 10 μόλις λεπτά και, αφετέρου, η ιδιαίτερα μεγάλη διάρκειά του, που αγγίζει το 1,5 έτος, διάστημα στο οποίο μπορεί άνετα να επαναληφθεί.
Παλλόμενη Μικροδικτυωτή Λιποπλαστική
Ο όρος «Παλλόμενη Μικροδικτυωτή Λιποπλαστική» αποτελείται από τρεις βασικές συνιστώσες. Ονομάζεται «παλλόμενη» γιατί η κεφαλή της λιποαναρρόφησης, που είναι η συσκευή που κρατά ο χειρουργός κατά τη διάρκεια της επέμβασης, πάλλεται μερικές χιλιάδες φορές το λεπτό, πολλαπλασιάζοντας έτσι τις κινήσεις του και επιτυγχάνοντας την εντελώς ομοιογενή λιποαναρρόφηση της περιοχής. Παράλληλα, η κεφαλή έχει τη δυνατότητα της διακριτικής ικανότητας μεταξύ διαφορετικών σωματικών ιστών, διακόπτοντας τη λειτουργία της όταν δεν αναρροφά λίπος. Αυτό οδηγεί σε ατραυματική λιποαναρρόφηση, δεν τραυματίζονται δηλαδή οι δοκίδες του συνδετικού ιστού, οι κολόνες του δέρματός, κι έτσι δεν υπάρχει μετά την επέμβαση καμία χαλάρωση, κάτι που είναι αδύνατον σε άλλες μεθόδους. Ονομάζεται «μικροδικτυωτή» γιατί η κίνηση του ρύγχους της κεφαλής λιποαναρρόφησης δημιουργεί ένα λεπτό δίκτυο σηράγγων στη στιβάδα του υποδόριου λίπους, κάτι που επιτρέπει στο δέρμα να διατηρεί τη φυσιολογική υφή του, χωρίς να «σακουλιάζει» ή να «κρεμάει» μετά την επέμβαση, στοιχείο ιδιαίτερα κοινό σε άλλες μεθόδους. Τέλος, ο όρος «λιποπλαστική» αναφέρεται στο ότι είναι δυνατό με τη μέθοδο αυτή το αφαιρούμενο λίπος, με την κατάλληλη επεξεργασία και κατά την ίδια επέμβαση, να επανατοποθετηθεί στο σώμα του/της ασθενούς για να τονίσει περιοχές με έλλειμμα λίπους, όπως είναι φερ’ ειπείν οι γλουτοί.
Η Παλλόμενη Μικροδικτυωτή Λιποπλαστική μπορεί να εφαρμοστεί καταρχήν σε ολόκληρο το σώμα, εκεί όπου υπάρχει περίσσεια λίπους, όπως:σε γλουτούς, γόνατα και μηρούς ενώ στην κοιλιά και τα μπράτσα ιδιαίτερη εφαρμογή γίνεται και στην περιοχή του λαιμού (προγούλι). Εκεί μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε ανεξάρτητα είτε ως απαραίτητο στοιχείο του lifting στην περιοχή προσώπου-λαιμού, όπου εφαρμόζεται κυρίως με τη νεότερη τεχνική του ΜACS-lift. Tέλος, αποτελεί σημαντική συμπληρωματική τεχνική στις περισσότερες αισθητικές επεμβάσεις, όπως η κοιλιοπλαστική, η πλαστική των βραχιόνων, η γυναικομαστία, αλλά χρησιμοποιείται και στην υπερσύγχρονη μορφή της μειωτικής του μαστού, που είναι η κάθετη μαστοπλαστική. Η λιποαναρρόφηση γενικώς απευθύνεται σε κάθε γυναίκα αλλά και άνδρα που αντιμετωπίζει πρόβλημα τοπικής σωματικής λιποδυστροφίας, το οποίο τις περισσότερες φορές δεν ελέγχεται με γυμναστική ή δίαιτα. Είναι γεγονός ότι πολλοί ασθενείς πριν καταλήξουν στον πλαστικό χειρουργό έχουν δοκιμάσει εξαντλητικές δίαιτες ή έντονη σωματική άθληση, χωρίς να έχουν δει κάποιο αποτέλεσμα. Συνήθως ο μεσογειακός σωματότυπος των Ελληνίδων είναι αυτός που οδηγεί στη συγκέντρωση λίπους γύρω από τη μέση και τους γλουτούς.
Η Παλλόμενη Μικροδικτυωτή Λιποπλαστική είναι η μέθοδος που ενδείκνυται σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, γιατί διορθώνει το οποιοδήποτε τοπικό πρόβλημα αρμονικά και χωρίς να οδηγήσει σε καμία απολύτως χαλάρωση, που είναι κάτι αναπόφευκτο με άλλες τεχνικές. Η διαδικασία της επέμβασης είναι πολύ απλή. Η ασθενής προσέρχεται στο νοσοκομείο το πρωί της επέμβασης όντας νηστική από το προηγούμενο βράδυ. Μετά την εισαγωγή της, ακολουθεί ο απαραίτητος προεγχειρητικός κλινικοεργαστηριακός έλεγχος. Όταν αυτός ολοκληρωθεί, οδηγείται στο δωμάτιό της και, ύστερα από μια επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό και τον αναισθησιολόγο, μεταφέρεται στο χειρουργείο. Πολύ σημαντικός είναι ο προεγχειρητικός σχεδιασμός της ασθενούς, κατά τον οποίο γίνεται πολύ λεπτομερής χαρτογράφηση των προς λιποαναρρόφηση περιοχών, των περιοχών που χρήζουν συμπληρωματικής πρόσθεσης λίπους, αν υπάρχουν, καθώς και περιοχών που έχουν οποιαδήποτε άλλη σημασία για το χειρουργείο. Κατόπιν αυτών ξεκινά η επέμβαση. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη. Αυτό σημαίνει ότι η ασθενής δεν λαμβάνει γενική αναισθησία και, άρα, είναι δυνατό να επιστρέψει στο σπίτι της την ίδια μέρα και στις καθημερινές ασχολίες και δραστηριότητές της από το επόμενο πρωινό. Το πρώτο στάδιο της επέμβασης συμπεριλαμβάνει τη διήθηση των λιποαναρροφούμενων περιοχών με ένα διάλυμα ορού και τοπικού αναισθητικού. Μέσω μιας αντλίας με συνεχόμενη ροή γίνεται η διήθηση με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα. Η τοπική αναισθησία στην έκταση των περιοχών του τοπικού πάχους καθώς και το παγωμένο διάλυμα βοηθούν στην καλύτερη διείσδυση στους ιστούς, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο τραυματισμός τους και να περιορίζονται σημαντικά τα οιδήματα και οι εκχυμώσεις (μελανιές). Η διόγκωση των ιστών βοηθά στην ευκολότερη αναρρόφηση των λιποκυττάρων. Μέσω μια μικρής τομής στο δέρμα (6-8χιλ.), το λίπος αναρροφάται από τη σχεδιασμένη περιοχή με λεπτό μεταλλικό καθετήρα και με ειδική αντλία. Οι κάνουλες λιποαναρρόφησης είναι πολύ λεπτές και εισάγονται κάτω από το δέρμα μέσω ιδιαίτερα δυσδιάκριτων μικροοπών. Η συλλογή του λίπους με τη χρήση της παλλόμενης συσκευής γίνεται σε διάφορα επίπεδα. Η παλλόμενη δόνηση βοηθά στην επιλεκτική αφαίρεση των λιποκυττάρων από τους ιστούς και επομένως δεν τραυματίζονται τα αγγεία, τα νεύρα και όλα τα ελαστικά στοιχεία του δέρματος. Έτσι, δεν έχουμε χαλάρωση του δέρματος μετά την αφαίρεση του λίπους. Καθώς το λίπος αναρροφάται στη φιάλη, η τοπική λιποδυστροφία εξαφανίζεται και η περιοχή παίρνει μια φυσιολογική γραμμή. Αφού διορθωθούν όλες οι περιοχές που είχαν σχεδιαστεί προς λιποαναρρόφηση, αποφασίζουμε αν χρειάζεται και πού θα τοποθετηθεί το λίπος. Γίνεται επεξεργασία του λίπους που αφαιρέθηκε πρωτύτερα και επανατοποθέτησή του όπου χρειάζεται –εξ ου και ο όρος «λιπογλυπτική». Κλείνουμε κάθε μικρή τομή με ένα ράμμα, που θα αφαιρεθεί την 8η μέρα μετά την επέμβαση. Η συνολική επέμβαση διαρκεί περί τις 2 ώρες και με το τέλος της, και αφού φορεθεί στην ασθενή ένας ελαστικός κορσές για τον περιορισμό των οιδημάτων, αυτή οδηγείται στο δωμάτιό της. Το αποτέλεσμα είναι λεία και σφριγηλή εικόνα του δέρματος, χωρίς μικρολακκούβες, χωρίς χαλάρωση, χωρίς πτυχώσεις. Άμεσα, κατά τη διάρκεια του χειρουργείου αλλά και τις πρώτες ώρες μετά, η ασθενής δεν πονά, χάρη στο συνδυασμό τοπικής αναισθησίας και μέθης. Σε ό,τι αφορά τις επόμενες μέρες, συνήθως χορηγούμε απλά αναλγητικά, τα ίδια που παίρνει κανείς για τον πονοκέφαλο, αλλά τα οποία σπάνια χρησιμοποιούν οι ασθενείς μας. Η έλλειψη πόνου, βέβαια, έχει να κάνει με τις εγχειρητικές τεχνικές μας, με την προσεκτική αποφυγή κακώσεων στο χειρουργείο, με τα λεπτά και υπερσύγχρονα συστήματα και εργαλεία, που εστιάζουν στη στιβάδα του λίπους και αποφεύγουν τις βλάβες σε βαθύτερα στρώματα. Όλα είναι αλληλένδετα και κάθε μικρή λεπτομέρεια παίζει το ρόλο της.
“Καταλήγω λέγοντας ότι η Παλλόμενη Μικροδικτυωτή Λιποπλαστική είναι μια μέθοδος που με το να απομακρύνει τον πλαστικό χειρουργό από τις κοπιώδεις χειροκίνητες λιποαναρροφήσεις τού επιτρέπει να αφιερωθεί στην αναζήτηση και αποκατάσταση της παραμικρής δυσμορφίας και τελικά ανάγει την λιποαναρρόφηση από εργώδη διαδικασία σε τέχνη”.
 
  • Το Voluma είναι μοναδικό, γιατί αφενός αλλάζει φυσικά τη δομή των αισθητικών μονάδων του προσώπου μέσα σε 10 μόλις λεπτά αφετέρου, έχει μεγάλη διάρκειά που αγγίζει το 1,5 έτος
  • Η Παλλόμενη Μικροδικτυωτή Λιποπλαστική τελικά ανάγει την λιποαναρρόφηση από εργώδη διαδικασία σε τέχνη
 
 Κείμενο: Μπουκουβάλας Ζήσης/ Πλαστικός Χειρουργός

 

Disclaimer: Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες και τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενός αρμόδιου επαγγελματία υγείας.